Niet-studiegebonden

Sinterklaas

Buiten wordt het steeds kouder en binnen beginnen de warme sferen van de decembermaand te komen. Sommigen hebben de kerstboom al staan, terwijl anderen op de Sint wachten. Vandaag is het 1 december en dat betekent dat het bijna pakjesavond is! De magie van het Sinterklaasfeest leeft voor vele kinderen. Jij en ik herinneren het vast nog wel. De spanning naar 5 december wordt opgevoerd door het Sinterklaasjournaal. Iedereen hing aan de lippen van Dieuwertje Blok. Zal pakjesboot 12 wel aankomen en komen mijn pakjes wel mee uit Spanje? Ook dit jaar verloopt alles niet vlekkeloos.

Het sinterklaasjournaal 2023 tot nu toe:

Dit jaar komt de Sint aan in Gorinchem. Er zijn wel een paar problemen. Er is geen pietenhuis, het Grote Boek ligt nog in Spanje en er ligt al een boot in de haven van Gorinchem. In het nieuwe Grote Boek moeten alle namen opnieuw worden opgeschreven. Omdat er een nieuw pietenhuis moet komen, wordt dat het oude huis van de familie Van Ramp tot Overmaat, die vertrekt naar Portugal. Ondertussen is er nog een probleem, want de kleding van Sinterklaas is verbrand. Bij Slot Loevestein staat een grote mysterieuze verkleedkist. De pakjes zijn ondertussen uitgeladen bij het slot. Tijdens de intocht kruipt een ridder in de verkleedkist en hij gaat mee naar het pietenhuis. De ridder is verkleed als brandweerman. Dit jaar willen de pieten zelf ook een keer hun schoen zetten. Dit mag niet, dus gaan de pieten in staking. Ondertussen staan in het Grote boek alleen maar voornamen. De brandweerman, die eerst een ridder was, is nu een bakker. De pieten gaan debatteren over of ze hun schoen mogen zetten. De hoofdpiet komt op zijn fiets aan bij het debat (net zoals Mark Rutte). Uiteindelijk komen ze tijdens het debat erachter dat er niet genoeg schoen cadeautjes zijn voor zowel alle kinderen als alle pieten. De hoofdpiet en de pieten zijn het toch nog niet met elkaar eens, dus de hoofdpiet stapt op (het kabinet valt). Er zijn geen andere pieten die hoofdpiet willen worden. Ondertussen verkleedt de bakker zich als conducteur in de verkleedkist. De hoofdpiet heeft geen actieve herinnering aan het afzeggen van het sinterklaasfeest. De pieten hebben een idee bedacht zodat ze toch hun schoen kunnen zetten: alle ouders thuis moeten hun schoen vullen, zodat alle kinderen ook weer een gevulde schoen krijgen. Ondertussen is er een achtervolging op het treinstation, Sinterklaas achtervolgt de conducteur. De conducteur verkleedt zich als schoorsteenveger, maar hij blijkt in het echt boekpiet te zijn. Het Grote Boek zit in de kluis, maar boekpiet is de code vergeten. Hij verkleedt zich als bouwvakker en gaat in de bouw werken. Even later verkleed hij zich als gevangene en probeert hij de code van de kluis te kraken, maar dat lukt niet. Ondertussen is Sinterklaas verdwenen. Wordt vervolgd…

Nu wij weten dat de sint niet echt bestaat, moeten we ook zelf voor de pakjes en de gedichten zorgen. Of je nu gaat dobbelen, lootjes trekt of surprises maakt, er zit altijd een hoop werk in. Om het wat makkelijker te maken, hebben wij wat originele dichtregels op een rijtje gezet!

Leuke openingszinnen voor jouw gedicht:

  • Dag mijn vrind, hier een cadeautje van de Sint
  • Sint en Piet wisten het even niet
  • Sint en Piet waren brak, maar vonden toch nog iets onder in de zak 
  • Jij gelooft natuurlijk niet in Sinterklaas of Piet, maar Piet en z’n maten houden je aldoor in de gaten!
  • Wat kan Sint zich beter wensen, dan een pakje brengen naar aardige mensen?

Leuke afsluitende zinnen voor jouw gedicht:

  • Sint liet zijn oude hersens kraken en bedacht dit cadeau om je blij te maken
  • Dus bracht Sint over zee dit cadeautje voor je mee
  • Heb je het cadeau al? Niet huilen! Met de bon kun je nog ruilen
  • Sint heeft zich helemaal suf gezocht en uiteindelijk dit gekocht

Hiermee kan je aan de slag,

voor de Sint zijn grote feestdag.

Laat de gedichten vloeien,

en de surprises opbloeien,

Met de cadeaus nog in het pakpapier,

beleef je vast een en al plezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *