Niet-studiegebonden

Hoe overleef ik Black Friday?

Black Friday: drukte, korting, ruziënde mensen die aan kleding trekken, shoppen, Amerika. Dit zijn misschien wel de eerste woorden die door je hoofd schieten als je denkt aan Black Friday. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan en wat zijn de beste deals hier in Nederland? Lees snel verder voor een antwoord op deze vragen!

Black Friday valt na Thanksgiving in de Verenigde Staten. Dit is de vierde donderdag van de maand november en dus valt Black Friday op, verrassing, een vrijdag. Tegenwoordig beginnen de deals vaak al eerder. De term Black Friday kent zijn oorsprong in de stad Philadelphia en werd voor het eerst gebruikt in de jaren ‘60. De dag na Thanksgiving gingen veel Amerikanen naar de stad om kerstinkopen te doen. Door deze drukte moest de politie vaak langer werken en daarom gebruikten zij de term ‘Black Friday’ voor de stad die zwart zag van de hoeveelheid mensen en het verkeer. In de jaren ‘80 werd de term iets positiever. Winkelverkopers leden verlies en kwamen ‘in het rood te staan’, maar door de massale aankopen na Thanksgiving maakten ze weer winst en noteerden ze ‘zwarte cijfers’. Sinds 2015 zijn de Black Friday-deals ook in Nederland te vinden. Sommige winkeliers passen hun prijzen net voor Black Friday aan. Op deze manier lijkt het alsof er korting is, terwijl dit helemaal niet zo is. Zo kreeg Coolblue eens een waarschuwing omdat zij een stofzuiger die normaal gesproken €179 kostte vlak voor Black Friday verhoogde naar €219, en vervolgens met Black Friday aangeboden voor €159. Op deze manier dachten klanten dat zij een goede deal binnenhaalde met €60 korting, terwijl dit in werkelijkheid maar €20 was. 

Wij hebben een website gevonden met een overzichtelijk beeld van de verschillende Black Friday deals. Maar voordat je los gaat met bestellen, zijn hier wat tips om niet te veel geld uit te geven.

  • Om te beginnen is het handig om te kijken wat je echt nodig hebt. Maak dus van tevoren een lijstje van dingen die je al eerder wilde bestellen, maar nog niet hebt gedaan om wat voor reden dan ook. Zo kan je gericht zoeken en koop je geen spullen die je niet nodig hebt.
  • Vergelijk de prijzen. Is de deal wel echt zo goed als dat het lijkt? Zoek op wat de prijs was voor Black Friday en wat is de prijs met de korting. Zo kan je een goede afweging maken of het je geld echt waard is nu. 
  • Wees je bewust van het feit dat verkopers spelen met jouw emoties. Als jij iets nieuws koopt, krijg je een soort opwinding, een dopamine kick, waardoor het extra aantrekkelijk wordt voor jou als klant om een product te kopen. Je gaat vaak op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Tijdens Black Friday gebruiken verkopers dit gegeven in hun reclames. Ook spelen de verkopers in op  FOMO (Fear Of Missing Out). Jij bent sneller geneigd om iets te kopen als de kans groot is dat je in de toekomst niet meer zo’n goede deal gaat krijgen, ‘De beste kortingen ooit’. 
  • Vraag jezelf nogmaals, op het moment dat je iets in je winkelmandje hebt staan, of je het echt nodig hebt en maak eventueel een lijstje met positieve en negatieve punten als je twijfelt.
  • Geef jezelf een budget wat je maximaal mag uitgeven, zodat de schade beperkt blijft.
  • De laatste tip en de tip met de grootste kans op slagen is: koop niks en probeer het bestellen te vermijden 😉

Hierbij het linkje voor de site met de deals!

https://www.blackfridaynederland.nl/winkels/?gclid=CjwKCAiAgeeqBhBAEiwAoDDhn11MxyWH-lnNpE4J-V4GIYBZpPIe9kJ8IGeRCGokacqzD84wKt1cuhoCN8UQAvD_BwE

En tot slot wenst de PubliCo jullie veel shopplezier!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *