Activiteiten Emile,  Niet-studiegebonden

Leer Brussel kennen!

Brussel… de hoofdstad van België, chocolade, wafels en de bestemming van de korte reis van Emile aankomend weekend! Daarom extra leuk om in deze blog wat te lezen over de geschiedenis, leuke feitjes en leuke eet & drink plekjes! Lees snel verder als je dit weekend op pad gaat, of sla de tips op voor een leuk weekendje Brussel!

Geschiedenis

Brussel is de hoofdstad van België, en telt zo’n 194.000 inwoners. Brussel kent een internationaal karakter en er zijn nog maar weinig echte Brusselaars te vinden! Iemand die geboren en getogen is samen met zijn of haar ouders in Brussel heet een Ketje. Een Zinneke is iemand die in Brussel geboren is, maar slechts 1 ouder heeft die zich Ketje mag noemen. Verder wordt Brussel ook wel de hoofdstad van Europa genoemd. Niet alleen het Europees parlement, ook de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie zijn in Brussel gevestigd. De Grote Markt in Brussel is ook een bezoekje waard. Deze is al sinds 1998 erkend als UNESCO-werelderfgoed. Door zijn prachtige gildehuizen en het stadhuis wordt de Grote Markt gezien als een van de mooiste pleinen ter wereld. Als je dorst hebt, kun je voor een Kriek kiezen. Kriek is een populair biertje in Brussel. Het is een fruitbiertje dat vaak gedronken wordt tijdens de kersenoogstperiode. 

Wist je dat…

 • Het vliegveld van Brussel de grootste chocoladeverkoper ter wereld is?
 • Het standbeeld van Manneke Pis al meerdere keren ontvoerd is, ondanks dat deze maar 60 cm is?
 • In Brussel de praline werd uitgevonden?
 • De eerste Europese treinverbinding op het vasteland de verbinding tussen Brussel en Mechelen was?
 • Brussel bekend staat om zijn lekkere chocolade?
 • Brussel 138 restaurants per vierkante kilometer heeft?
 • Brussel een frietmuseum heeft?

Bezienswaardigheden

In Brussel is heel veel te zien en te ontdekken. Natuurlijk is de Grote Markt een must om te zien. De huizen om de Grote Markt zijn oude gildehuizen uit de 16de eeuw. Elke gilde bezat zijn eigen huis. Naast deze bekende plek zijn er nog veel andere plekken om te ontdekken. Op het dak van de koninklijke bibliotheek kan je in de serre of in de tuin genieten van het mooie uitzicht over Brussel. Als je door de stad loopt, kom je overal straatkunst tegen. Veel graffiti-kunst versiert de Brusselse gebouwen. Dit zijn niet zomaar afbeeldingen, maar tekeningen uit verschillende populaire verhalen, romans, strips, films of belangrijke momenten uit de menselijke geschiedenis. De wijk rondom het Fernand Cocqplein is ook zeker de moeite waard om doorheen te lopen. Het is er autovrij en in het midden staat het stadhuis van Brussel. Een plek waar vandaag de dag veel concerten en tentoonstellingen worden gegeven. De stad kent naast de vele gebouwen ook veel parken waar alle Brusselaars de rust opzoeken. Als je je bezoek aan Brussel een andere wending wil geven, kan je ook altijd nog het rioolmuseum bezoeken.

Leuke eet en drink plekjes

Brussel bruist van de restaurantjes en cafeetjes. Hier voor jullie een de leukste op een rij gezet, zodat je niet meer hoeft te zoeken!

 • Café des Halles: deze oude overdekte markt zit nu vol cafés waar je overal en nergens kunt gaan zitten en genieten van al het lekkers. 
 • La Pharmacie Anglaise: als je zin hebt in een cocktail is dit de plek om naartoe te gaan, om te genieten van een cocktail in oude engelse stijl
 • Walvis: als je tussen de Brusselaars wilt genieten van de Brusselse vibe kan je hier op het terras genieten van een drankje en hapje.
 • La Frabrique en Ville: als je de drukte van het stadsleven even wilt ontvluchten, is dit café, gelegen in een van de vele parken, de plek om te gaan zitten.
 • The Loft: dit is een bruisend café voor alle mensen die een dagje geshopt hebben, tussen 18 en 20 uur is het happy hour. 

Brussel, het centrum van Europa, maar ook dat van imposante gebouwen, kunst en de vele cafeetjes. Een weekend op stap door Brussel is daarom de perfecte bestemming om de gezelligheid op te zoeken. Veel plezier allemaal met de korte reis naar Brussel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *