Van stress naar succes: handige studeermethodes & fijne studieplekjes in Leiden
De tentamenperiode is vaak een stressvolle tijd, daarom geven wij een aantal tips over hoe je je toch zo goed en fijn mogelijk kan voorbereiden:
Vul je notities meteen aan
Voor de aankomende tentamens wordt dit wat lastig, maar: lees je notities meteen na het college door en vul ze aan. Ik heb vaak gehad dat ik tijdens het leren voor een tentamen erachter kwam dat ik dingen niet duidelijk had opgeschreven of nooit verder had uitgewerkt (onafgemaakte zinnen, voorbeelden waarvan de link met het onderwerp ver te zoeken is of ‘kijk op Brightspace’ zonder verdere uitleg). Als je vlak na het college je notities kort doorneemt herhaal je nog een keer de stof en kun je eventuele missende stukken in je notities nog aanvullen omdat je die nog makkelijk uit je geheugen kunt halen. Het kost op de dag zelf even wat meer tijd, maar het kan veel frustratie schelen!
‘Blurting method’
Wat ik graag gebruik tijdens het leren is de ‘blurting method’: nadat je iets geleerd hebt, je boek dicht doen en alles opschrijven wat je over het onderwerp weet (het liefst op papier). Hierdoor ben je actief bezig met het ophalen van de informatie, waardoor je het beter kunt onthouden. Je krijgt ook een duidelijk beeld van wat je wel al begrijpt en wat nog niet. Je kunt deze methode direct na het leren gebruiken, maar het kan bijvoorbeeld ook de volgende dag.
Mindmaps maken
Tijdens het blurten (of leren in het algemeen) kun je gebruikmaken van een mindmap: via lijnen en kleuren verschillende onderdelen van de stof met elkaar verbinden en hoofd- en bijzaken duidelijk weergeven. Hierdoor ben je gedwongen om het grotere plaatje in gedachten te houden zonder te verdwalen in alle details. Het kost even wat werk, maar ook hier ben je actief met de stof bezig waardoor je deze later makkelijker kunt ophalen.
(Self)-explanation: jezelf of een ander de stof uitleggen
Bij self-explanation probeer je aan jezelf uit te leggen hoe de informatie die je leert in verband staat met de informatie die je al kent of al eerder hebt geleerd. Op deze manier krijg je inzicht in de nieuwe stof die je opneemt en herhaal je tegelijkertijd nog een keer de stof die je eerder al hebt doorgenomen. Ook kom je er gelijk achter welk deel van de stof je nog wat beter door moet nemen of herhalen.
Als je het niet handig vindt om dit alleen te doen, kan het fijn zijn om het met iemand samen te doen. Vraag bijvoorbeeld een vriend of familielid of je een bepaald onderwerp aan ze mag uitleggen, zo merk je gelijk hoe goed je de stof al beheerst.
Als iemand je dan toch aan het helpen is met leren, kan het ook fijn zijn als diegene je overhoort of je vragen stelt over de stof.
‘Method of loci’
Tijdens het leren van begrippen kun je ook gebruikmaken van de ‘method of loci’ of ‘method of places’. Bij deze methode koppel je de stof die je moet leren aan een voor jou vertrouwde omgeving. Als je bijvoorbeeld een aantal kenmerken van een psychische stoornis moet onthouden, kun je deze kenmerken in verschillende kamers in je huis plaatsen en visualiseren dat je door je huis loopt en deze kenmerken tegenkomt. Zo ben je bezig met het actief organiseren van informatie, waardoor het ophalen van deze informatie makkelijker wordt.
Jezelf overhoren
Een andere methode die je tijdens het leren kunt toepassen, is jezelf overhoren. Dit kun je bijvoorbeeld al voorbereiden door tijdens het leren van de stof voor een college alvast wat vragen voor jezelf op te stellen. Wanneer je vervolgens gaat leren voor het tentamen kun je deze vragen beantwoorden en zo kom je er gelijk achter hoeveel je eigenlijk nog weet van de stof en wat je nog een keer zou kunnen herhalen. Als je het lastig vindt om zelf vragen te verzinnen over de stof, is een andere manier om dit te doen bijvoorbeeld een oefen tentamen kopen of er een uit het studieboek te maken.
Op tijd beginnen
Waarschijnlijk is dit iets wat je altijd hoort en leest, maar ik zal het nog een keer herhalen…
Hoe lastig ik het zelf ook vind, het helpt echt om op tijd te beginnen met leren. De lesstof blijft over het algemeen beter hangen als er meer tijd tussen het leren zit. Een handige manier hiervoor is om telkens goed voorbereid naar het college te gaan. Tegen de tijd dat je je voorbereid op het volgende college neem je ook nog even de stof van het afgelopen college mee. Op deze manier blijf je de stof steeds herhalen en blijft het beter hangen.
Zo zul je, ook op de lange termijn, de stof beter onthouden.
De juiste studeerplek
Het is erg belangrijk om school/werk en ontspanning van elkaar gescheiden te houden. Zelf leerde ik vroeger altijd op mijn slaapkamer voor tentamens, maar nu blijkt uit onderzoek dat dit niet de beste keuze is…
Je slaapkamer is de ultieme plek om uit te rusten en te ontspannen, het blijkt dat het het beste is je slaapkamer ook echt alleen hiervoor te gebruiken en leren/werk dus gescheiden te houden. Als je je slaapkamer voor beide gebruikt kan het lastig worden voor je brein om beide zaken los van elkaar te zien. De grens tussen school/werk en ontspanning vervaagd.
Je slaap kan hieronder lijden, wat je overdag weer minder productief maakt.
Heb je nou thuis geen fijne andere plek om te leren en/of werken? Geen zorgen! Neem dan eens een kijkje bij een van de volgende studeer plekjes die wij alvast voor jullie hebben uitgeprobeerd in Leiden:
We hopen dat jullie iets hebben aan deze tips en heel veel succes met de tentamens!