Studiegebonden

Van stress naar succes: hoe je motivatie kunt vinden voor de laatste tentamenweek

“Motivatie is de drijfveer of reden van een individu om tot een actie of prestatie te komen.”  Soms is het echter lastig om tot deze motivatie te komen. Zeker nu het einde van het studiejaar in zicht is, de zon begint te schijnen en je vakantie van deze zomer misschien al geboekt is⛱️. Daarom geven wij jullie in deze blog een aantal tips om jezelf te motiveren voor de laatste tentamenweek, zodat jij dit studiejaar succesvol kan afronden!

Je kunt onderscheid maken tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie. Bij extrinsieke motivatie zijn het externe factoren die ervoor zorgen dat je gemotiveerd raakt en aan de slag gaat. Bijvoorbeeld omdat je jezelf een beloning hebt beloofd, of omdat je een hoog cijfer moet halen. Bij intrinsieke factoren daarentegen komt de motivatie echt vanuit jezelf. Voorbeelden hiervan zijn dat je ergens meer over wilt leren omdat je geïnteresseerd bent of omdat je persoonlijk wilt groeien 📈.

Soms is het lastig om je vast te houden aan je eigen intrinsieke motivatie, bijvoorbeeld als je doel ver in de toekomst ligt (diploma halen🎓) of de beloning uitgesteld wordt (vakantie, vrije tijd ☀️). Het is daarom belangrijk om jezelf er af en toe aan te herinneren waarom je doet wat je doet. Waarom wil je dit tentamen graag halen? Wat is het grotere doel waar dit tentamen aan bijdraagt? Het kan daarbij helpen dit te visualiseren door bijvoorbeeld een plaatje / fysiek object in je omgeving op te hangen of neer te zetten die jou aan dit doel herinnert. Dan is het ook makkelijker om jezelf tot vervelende taken te zetten die bijdragen aan jouw doel. 


Als het echter niet lukt om je intrinsieke motivatie aan te wakkeren, kan het helpen om te beginnen met iets dat je extrinsiek motiveert. Dit wordt vanzelf omgezet in intrinsieke motivatie! 

Een aantal ideeën om jezelf extrinsiek te motiveren zijn bijvoorbeeld om tegen jezelf te zeggen dat je na een bepaalde tijd een beloning krijgt. Je zegt dan bijvoorbeeld tegen jezelf ‘als ik een half uur heb geleerd, mag ik 10 minuten relaxen, op mijn telefoon, iets lekkers eten 🍩, etc’. Je kunt ook een grotere beloning in het uitzicht hebben, bijvoorbeeld een leuke vakantie na deze tentamens🌴. 

Een andere manier om jezelf te motiveren kan zijn door samen met vrienden of studiegenootjes te gaan leren👩🏻‍🤝‍👩🏽. Als je de ander ziet leren kan dit jou weer motiveren en je kunt een oogje op elkaar houden. Een andere manier om dit te doen is door een study-with-me video aan te zetten, of kom naar de Study-with-Emile-activiteit op 10 juni!

De theorie van zelfeffectiviteit van Albert Bandura zegt dat mensen eerder gemotiveerd raken als ze het gevoel hebben dat ze de taak succesvol kunnen afronden. Daarom is het belangrijk om realistische en kleine doelen voor jezelf te stellen. Het kan bijvoorbeeld helpen om vóór het leren met jezelf af te spreken dat je maar 5 minuten⏰ aan die vervelende taak hoeft te zitten, en dat je daarna mag stoppen. Volgens de theorie van zelfeffectiviteit geef je jezelf dan namelijk een taak die je sowieso kunt afronden (5 minuten een bladzijde lezen of een paar slides bekijken), waardoor je sneller motivatie hebt om deze taak te beginnen. Wanneer die 5 minuten voorbij zijn, zul je merken dat je waarschijnlijk voldoende intrinsieke motivatie hebt opgebouwd om verder te werken. Het beginnen van een taak is vaak moeilijker dan ermee doorgaan. 

Als deze methode niet voor je werkt, kan het helpen om eerst de ‘makkelijke’ taken op je to-do list af te ronden📋. Eigenlijk werkt dit op dezelfde manier: je geeft jezelf een taak waarvan je het vertrouwen hebt dat je deze kunt afronden (vaak in relatief korte tijd), waardoor je motivatie toeneemt. Deze motivatie kun je dan vervolgens gebruiken om de lastigere taken, die meer inspanning en daarom ook meer motivatie vereisen, aan te pakken. 

Het allerbelangrijkste is om te kijken wat voor jou goed werkt. Helpt het jou om je telefoon een bepaalde tijd uit te zetten om je zo beter te focussen op het leren, of kijk je juist liever video’s over het onderwerp waar je mee bezig bent🎬? Er zijn zoveel verschillende manieren om te leren en voor iedereen werkt weer wat anders. Als je meer wilt weten over allerlei verschillende studiemethodes of benieuwd bent naar leuke studieplekjes in Leiden, neem dan onze blog van 10 november 2023 nog eens door: https://tabulascripta-emile.nl/van-stress-naar-succes-handige-studeermethodes-fijne-studieplekjes-in-leiden/ 😊

Alvast heel veel succes met de laatste tentamens van dit schooljaar! Hoe je er ook voor kiest om te leren of jezelf te motiveren, zorg ervoor dat je ook tijd en ruimte maakt voor leuke dingen om te voorkomen dat overweldigd raakt en helemaal geen zin meer hebt om te leren. Een goede balans tussen plezier en leren zorgt ervoor dat je je motivatie behoudt! 🌸

Liefs,

De PubliCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *