Niet-studiegebonden

Dit zijn de goede voornemens van de PubliCo!

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Namens de PubliCo een gelukkig en gezond 2023. Misschien heb je de bekende uitspraak al vaak voorbij horen komen: New year new me! Heb je nog geen tijd gehad om na te denken over jouw goede voornemens? No stress! De PubliCo deelt in deze post haar goede voornemens met jou. Hier kan je wellicht inspiratie uithalen en zo leer je de leden van de PubliCo ook weer een beetje beter kennen. Doe er je voordeel mee! 😊

Merel
Fitgirl!
Een van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar is om minimaal drie keer in de week te sporten. Het klinkt misschien cliché, maar ook ik wil weer wat fitter worden in 2023. Zo heb ik mij ingeschreven voor de 5 KM van een hardloopwedstrijd en ben ik weer begonnen met het sporten in de sportschool. Drie keer in de week moet dan ook wel haalbaar zijn om mijn kont van de bank af te halen en even in beweging te komen. In het nieuwe jaar ga ik mezelf helemaal omtoveren in een fitgirl! 

Balans
Nog een goed voornemen in het nieuwe jaar is om meer “nee” te zeggen. Ik vind vaak zoveel dingen leuk om te doen, zoals afspreken met vriendinnen, even met mijn mams shoppen in de stad, met vrienden een avondje stappen en allemaal andere leuke dingen die er te doen zijn op een dag. Ik hoor je al denken, maar heb je dan nog wel tijd voor jezelf of je studie. Daar kom ik dan ook wel vaak mee in de knel. Daarom is het een goed voornemen om meer “nee” te zeggen en meer te kiezen voor wat prioriteit heeft. Hopelijk zorgt dat voor wat balans in 2023.

Anouk
Selfcare!
Als er iets is waar ik van geniet, is het wel selfcare! Dit bestaat voor mij uit af en toe uitgebreide hair- en skincare, een boek lezen, mandala’s inkleuren, mijn creativiteit kwijt kunnen in mijn life planner/journal en sporten! Ik word hier enorm ontspannen van en voel me vooral na een goede hair- en skincare weer helemaal herboren! Bovendien is het heel goed voor je mentale staat van welzijn. Echt een musthave dus! Wanneer ik gestrest ben, is lezen echt een escape. Me onderdompelen in een andere wereld en zo even ontsnappen van mijn stress. Ik hou alle boeken die ik lees bij in de app GoodReads (gebruikersnaam: Anouk Rog). Mijn leesdoel van dit jaar is 20 boeken lezen! Hier kan je ook vrienden volgen, dit werkt motiverend! Je ziet elkaars voortgang van het jaarlijkse doel en de boeken die je vrienden lezen. Naast dansen, wil ik ook een keer in de week naar de sportschool gaan, zodat ik drie keer in de week sport. Sporten is namelijk naast je lichamelijke beweging, ook voor je mindset erg goed. Helaas maak ik voor al deze dingen, ondanks dat ik er zo van geniet, niet genoeg tijd vrij.. Tijd om daar in 2023 iets aan te veranderen en regelmatiger goed voor mezelf te zorgen, zowel mentaal als fysiek

Meer familie bezoeken
Ik vind dat je, elk nieuw jaar die je ingaat met je familie, opnieuw moet koesteren omdat je nooit weet wanneer het de laatste keer is. Voor mij is mijn familie erg belangrijk en ik merk dat vooral mijn opa en oma’s erg opbeuren als ik een keertje op visite kom. Mijn goede voornemen is daarom ook om familie nog meer als prioriteit te zien en nog wat vaker langs te gaan! En dan in het bijzonder mijn opa en oma’s, die kunnen altijd een beetje extra liefde gebruiken. 

Lara Raslan

Meer boeken lezen
Mijn eerste goede voornemen is dat ik meer boeken wil lezen. Ik vind lezen echt onwijs leuk maar ik maak er veel te weinig tijd voor. Ik hou van psychologische en self-help boeken. Ik heb dit jaar, net als Anouk, Goodreads gedownload (gebruikersnaam: Lara Raslan) en heb als doel 10 boeken te lezen dit jaar. Ik heb er vorig jaar 4 gelezen dus I need to step up my game, maar dit gaat mij zeker lukken. In het volgende voornemen lees je hoe ik dat ga doen!

Minder op mijn telefoon zitten
Ik heb afgelopen jaar veel tijd besteed aan het ontwikkelen van mijzelf (beetje zweverig, niks mis mee) en ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik veel bezig ben met mijn telefoon waardoor ik minder tijd heb voor de dingen die ik écht wil doen! Het is heel makkelijk om ‘s ochtends een uur lang in bed te blijven liggen en op je telefoon eindeloos te blijven scrollen, maar efficiënt is anders! Daarnaast raakt je brein hartstikke overprikkeld als je ‘s ochtends gelijk op je telefoon gaat scrollen! Dit heb ik geleerd van Charlotte Labee haar overprikkeld brein tour, onderdeel van mijn zelfontwikkeling. Dus hoe ga ik dit doen? Easy: ‘s ochtends in plaats van op mijn telefoon te zitten, even wat bladzijdes lezen van mijn boek. In het OV, in plaats van TikToks te kijken die veel te veel data verbruiken, even wat bladzijdes lezen van mijn boek! En in plaats van voor het slapen gaan nog even 5 afleveringen van Jane the Virgin te kijken, even wat bladzijdes lezen van mijn boek!!! 

Kortom een win-win situatie!

Lara van Aalst
Iets nieuws leren
Natuurlijk leer ik in mijn dagelijks leven elke dag wel weer wat nieuws: op de Universiteit, bij mijn werk, op Asopos… Het lijkt me echter leuk om totaal iets anders uit te proberen, zoals een nieuwe hobby! Mijn goede voornemen voor 2023 is dan ook om iets nieuws te leren. Ik zou bijvoorbeeld wel eens een schildercursus willen volgen, gitaar willen leren spelen, of op dansles willen gaan. Ik twijfel al tussen moderne dans of hiphop! Mede daarom heb ik me op 30 december ingeschreven bij het Universitair Sport Centrum. In januari en februari ga ik twee soorten dansen uitproberen om te ontdekken wat mij het meest ligt. Ik kijk er enorm naar uit!

Meer sparen om te reizen
Het lijkt mij supergaaf om binnenkort veel te reizen. Ik zou Afrika willen zien, Noord-Amerika, en bovenal de Scandinavische landen. Het is echter best prijzig om daar te reizen en te verblijven. Daarom wil ik dit jaar geregeld geld opzijzetten, om zelfstandig naar Scandinavië te kunnen reizen. Ik zet vanaf januari dan ook elke maand een bedrag op mijn spaarrekening. Hoeveel dat is, moet ik nog met mezelf afspreken 😉 Hopelijk kan ik binnenkort dan de trein of het vliegtuig nemen naar Noorwegen, IJsland, of Spitsbergen!

Carolien 
Zang- of pianoles in Leiden zoeken
Muziek is iets waar ik maar al te graag mee bezig ben. Ik krijg er energie van en kan er mijn ei in kwijt. Momenteel ben ik ook best veel bezig met muziek, ik zing namelijk in het choir bij Sempre. Maar stiekem vind ik dat toch nog te weinig. Ik heb vroeger op zowel zang- als pianoles gezeten en beiden vind ik superleuk! Dus waarom niet weer een plekje in Leiden zoeken om dit op te pakken? Bovendien staat mijn piano nu stof te happen bij mijn ouders, die kan ook wel wat liefde gebruiken. Dus ik wil ook een plekje in mijn kamer zoeken waar ik mijn piano neer kan zetten. Zo kan ik mijn hobby hopelijk weer helemaal oppakken!

Een boek per maand
Lezen is altijd al een hobby van me geweest, maar de laatste tijd heb ik er maar weinig tijd voor. Eigenlijk heb ik er ook weinig zin in. Na een dag studeren, heb ik geen zin om nóg meer te lezen. Dat vind ik toch wel jammer, daarom had ik het doel bedacht om elke maand minimaal één boek te lezen. Op die manier heb ik hopelijk de stok achter de deur die ik nodig heb en ga ik ook lees momentjes inplannen. Het is namelijk niet alleen leuk, maar ook ontspannend om lekker te lezen.

Elien

Thuis sporten
Dé cliché van goede voornemens is natuurlijk om meer te gaan sporten. Begin januari zijn de sportscholen stampvol. Wie wil er nou niet sportief en gezond zijn? Ook ik zou dit jaar graag wat meer willen sporten. Normaal volg ik elke week met mijn moeder een pilates les. Dit is supergezellig en ik voel mij altijd topfit na zo’n uurtje bewegen. Helaas heb ik in december nauwelijks een les gevolgd. Ik was veel te druk bezig met het leren voor tentamens, sinterklaas vieren, kerstkoekjes bakken (en natuurlijk met ze op te eten) en familie te bezoeken. Aan sporten ben ik afgelopen maand dus niet echt toegekomen, wat ik wel heel erg jammer vind. Ik merk dat ik het lastig vind om thuis uit mijzelf even een uurtje te gaan bewegen. Als ik mij aangemeld heb voor een les bij de yogastudio is dit veel makkelijker. Ik heb dan namelijk een ‘afspraak’ waar ik mij aan moet houden. Als ik thuis wat oefeningen wil doen stel ik dat eigenlijk altijd uit, en vervolgens komt er nooit meer wat van. Ik hoop dat ik in 2023 het ‘thuis sporten’ wat meer onder de knie kan krijgen, zodat ik niet meer afhankelijk ben van bijvoorbeeld een sportschool om mij fit te voelen. Op deze manier kan ik ook in de drukke maanden aan mijn conditie blijven werken!

Minder op telefoon zitten
Ik kan mij vaak urenlang vermaken met Instagram, TikTok en Hayday. Dit kan fijn zijn, bijvoorbeeld als ik even wil ontspannen na een lange dag, maar dit kan ook erg vervelend zijn. Ik vind het vaak bijvoorbeeld moeilijk om mijn telefoon weg te leggen als ik eigenlijk veel belangrijkere dingen te doen heb. Als ik moet leren voor een tentamen bijvoorbeeld, merk ik dat ik soms wel heel lang op TikTok blijf scrollen, terwijl ik eigenlijk keihard moet studeren. Mijn goede voornemen voor 2023 is dus om minder op mijn telefoon te zitten. Nu ik er zo over nadenk gebruik ik mijn telefoon echt veel meer dan eigenlijk nodig is. Het is natuurlijk leuk om een half uurtje naar grappige filmpjes te kijken, maar is het echt drie uur van mijn dag waard? Nee dus. Ik zou graag meer tijd willen maken voor de dingen die ik wel echt belangrijk vind. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *