Geen categorie

Dit was 2022!

Het jaar zit er alweer bijna op, maar wat is er nou ook alweer allemaal gebeurd het afgelopen jaar? De PubliCo heeft voor jullie het grootste nieuws van 2022 even op een rijtje gezet!

Grensoverschrijdend gedrag

Begin dit jaar brak Tim Hofman in zijn programma BOOS door met een aflevering over The Voice. Tim deed onderzoek naar de bejegeningen over seksueel grensoverschrijdend gedrag richting Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen binnen de talentenshow. Het zou gaan om zowel opmerkingen, aanrakingen en zelfs verkrachting. Verschillende slachtoffers deden hun verhaal in de aflevering, wat zorgde voor een hoop spanning rondom The Voice. Nadat de waarheid van deze bejegeningen grondig zijn onderzocht, is de welbekende talentenshow ‘The Voice’ van de buis gehaald.

Na het The Voice schandaal werd seksueel grensoverschrijdend gedrag, vooral binnen de showbizz, een veelbesproken onderwerp in 2022. Er kwamen ook veel andere zaken aan het licht nadat het balletje was gaan rollen. Zo maakte ook Overmars, voormalig technisch directeur van Ajax, zich schuldig aan seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de voetbalclub.  

Oorlog

In februari kwam het nieuws dat, op donderdag 24 februari 2022, Rusland Oekraïne is binnengetrokken. Vanuit het Russische perspectief gezien zou een reden voor de binnenval kunnen zijn dat de sterk bewapende NAVO zich dicht bij de Russische grens bevindt. Oekraïne zou een buffer kunnen vormen tegen NAVO-lidstaten. Dit is echter speculatie, want er is weinig bekend over de motieven van Poetin. Een dag na de inval heeft de NAVO verschillende troepen gestuurd naar Oost-Europa. DIt deden ze om ervoor te zorgen dat de Russen niet verder westwaarts zouden oprukken. Intussen is in juni bekend gemaakt dat Oekraïne officieel kandidaat-lid van de EU is. De gevolgen van de oorlog zijn groot. Het grootste effect zijn de hogere energieprijzen. Dit kan komen doordat Rusland het grootste gas- en olie-exporterende land is. Ook waren de gevolgen merkbaar in het graantekort. De Oekraïense havens waren gesloten, waardoor er tot 8 miljard euro aan graan vastlag, wat kon leiden tot hongersnood. 

Amalia

Op 30 mei 2022 werd bekend dat prinses Amalia op kamers zou gaan. Met andere studenten zou zij een woonruimte huren in Amsterdam, waar ze de bachelor Politics, Psychology, Law & Economics zou volgen aan de UvA. Amalia wilde het studentenleven meemaken en op kamers gaan hoorde daar natuurlijk een beetje bij! Echter, in oktober werd bekend dat Amalia niet op kamers ging. Er waren meerdere bedreigingen geuit, waardoor Amalia alleen weg van huis kan om naar de Universiteit te gaan. Haar vrijheid en sociale leven zijn dus helaas sterk beperkt door de bedreigingen. 

Drukte op luchthaven Schiphol

Wie deze zomer op vliegvakantie is geweest, heeft het wellicht gemerkt en anders hoorde je het wel overal om je heen; massale drukte op Schiphol Airport. Door onderbezetting en personeelstekort, brak er enorme chaos uit het Schiphol dit jaar. Rijen die buiten al begonnen, mensen die hun vlucht misten en zelfs vluchten die gecanceld werden. Inmiddels is de chaos wat bijgetrokken en kan je weer zonder zorgen op vakantie.

Boerenprotesten

In 2019 kregen we te maken met boerenprotesten en in de zomer van dit jaar was dit ook een flink onderwerp in het nieuws. Boeren protesteerden door snelwegen te bezetten met tractoren en hooibalen. Er gebeurden daardoor veel ongelukken en dingen vlogen zelfs in de fik. Dit is volgens de boeren allemaal te wijten aan de nieuwe plannen over stikstof gesteld door het kabinet.

Inflatie

Dit jaar hebben we allemaal gemerkt dat de gas, energie en productprijzen enorm stegen. Tanken was nog nooit zo vervelend en de meeste Nederlanders lijden kou door de hoge kosten van de verwarming. Ook in de supermarkt stijgen de prijzen per week. Dit komt onder andere door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne en het tekort aan gas. Rusland levert minder gas waardoor vraag en aanbod uit verhouding viel en we allemaal fors moeten betalen…

Stakingen NS

Dit jaar heb je mogelijk last gehad van stakingen door het NS-personeel. Zo reden er geen treinen door het land en ook de bussen reden minder. Dit vond plaats in augustus, september en oktober. Het had te maken met onderhandelingen tussen de NS en vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS. In het cao-resultaat in september zijn meerdere afspraken gemaakt. Zo zijn de lonen gemiddeld met 9,25 procent gestegen, kunnen werknemers vaker gegarandeerd vrij krijgen en is er een inflatie reparatie afgedwongen. Dit laatste betekent dat de werknemers extra geld uitbetaald krijgen als de inflatie hoger uitvalt dan verwacht. Ten slotte heeft het personeel van Arriva in Groningen en Friesland in december op verschillende treinsporen gestaakt. De vakbonden eisen dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie. De onderhandelingen hierover zijn nog in gang.

Treurig nieuws over Queen Elizabeth

Op 8 september 2022 is Queen Elizabeth II overleden aan ouderdom. Elizabeth Alexandra Mary was koningin van het Verenigd-Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast is ze staatshoofd geweest van twaalf ‘Commonwealth realms’. Ze regeerde vanaf 1952 tot en met 2022 en ze is 96 jaar oud geworden. Op 20 november 1947 trouwde ze met Philip Mountbatten. Hij was een Griekse prins en kreeg toen de Britse nationaliteit. Nadat Elizabeth overleed, trad het land in een nationale rouw van zeven dagen. Van 11 tot 15 september vond de tocht naar Palace of Westminster plaats. In het weekend van 16 tot en met 18 september konden koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix afscheid nemen. Koning Charles is als opvolger gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk.

WK Voetbal in Qatar

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich eind vorig jaar voor het WK voetbal in Qatar doordat zij in groep G eerste werden na het spelen van tien kwalificatiewedstrijden. Nadat het Nederlands Elftal ook eerste werd in de groepsfase, speelden zij op 3 december de achtste finale tegen de Verenigde Staten en wonnen hier met een mooie 3-1 van de Amerikanen. Hiermee kwalificeerde de leeuwen zich voor de kwartfinale tegen Argentinië die na een spannende serie aan strafschoppen helaas verloren werd. Deze wedstrijd zorgde voor veel ophef met betrekking tot de scheidsrechter en zo dachten de spelers er zelf ook over. Er was namelijk sprake van veel spanning en gedoe op het veld wat zorgde voor een memorabele wedstrijd. Nederland was hier dus helaas uitgeschakeld en Frankrijk werd op 18 december 2022 wereldkampioen.

Jade Anna en Giovanni Latooy uit elkaar

Nadat kijkers van de vlogs van Gio opmerkten dat Jade weinig te zien was, meldden de twee influencers op 8 december via een Instagram post dat ze hun relatie hebben beëindigd. Meer uitleg deed het voormalig koppel in een YouTube video op Gio zijn kanaal. Wel geven ze aan vrienden te blijven. Zelf verklaren zij de break-up door het te snel intrekken bij elkaar en de afname van spanning. Kijkers en juicechannels denken echter dat er meer speelt. Zo zou Jade zijn vreemdgegaan met onder andere Sem van Dijk en Stan Lucas en zou Gio zijn ex-vriendin Jade hebben bedrogen met een meisje genaamd Danique Hosmar. Of deze roddels waar zijn, is nog niet bekend.

Onderzoek Trump

Op donderdag 22 december 2022 publiceerde de Jan. 6 Committee een onderzoek naar oud-president Donald Trump. Dit onderzoek betrof de rol van Trump bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Op die datum won Democraat Joe Biden de verkiezingen in Amerika. Trump sprak Amerika vervolgens toe en beweerde dat zijn nederlaag ten onrechte lag aan fraude door de Democratische Partij! Hij spoorde de Republikeinen aan om te marcheren naar het Capitool om de stem van het Kiescollege in te trekken. Op 6 januari 2021 werd het Capitool in Washington D.C. dan ook bestormd door aanhangers van de Republikeinse Amerikaanse oud-president Donald Trump. Sinds 27 februari 2021 heeft een commissie onderzoek gedaan naar de rol van Trump bij de bestorming van het Capitool. De hoofdbevinding van het onderzoek is dat oud-President Donald Trump de oorzaak was van de bestorming op 6 januari. Als je geïnteresseerd bent in het rapport, kun je dit hier lezen!

Gelukkig nieuwjaar!

Zo, dit was het dan, het grootste nieuws van 2022. Wij willen jullie namens de leden van de PubliCo een fijne jaarwisseling en een gelukkig 2023 toewensen. Wij gaan ook in 2023 weer aan de slag om jullie te voorzien van de leukste blogs en vlogs!

Liefs,

PubliCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *