Niet-studiegebonden

Eerstejaars in Leiden

Eerstejaars in Leiden

Eindelijk klaar met de middelbare school, na zes jaar ga je een compleet andere kant op met je leven, maar eerst… vakantie vieren! Na drie maanden genoten te hebben van de zon en de feestjes (en het bijslapen) was het toch zo ver, naar de universiteit. Dat vond ik natuurlijk hartstikke spannend, maar het viel nog wel mee doordat ik al wat mensen kende bij het FSW. Voordat ik begon aan mijn studie heb ik namelijk nog meegelopen met de El Cid waarbij ik nieuwe vrienden heb gemaakt, veel leuke dingen heb gedaan en vooral veel nieuwe plekjes heb ontdekt in Leiden.

Toch vond ik het, hoewel ik al vrienden had gemaakt, ontzettend spannend. Je zit namelijk toch in een compleet andere stad, op een andere ‘school’ met allemaal mensen die je niet kent en je laat dat vertrouwde een beetje gaan. Aan de andere kant viel het ook wel mee hoe heftig de verandering was aangezien Leiden redelijk in de buurt zit van mijn huis en ik er al best vaak heen was geweest om te shoppen of om uit eten te gaan.

Zoveel veranderingen in een korte tijd is alsnog wennen, ook al kende ik de stad al. Wel heb ik het tot nu toe erg gezellig gehad, van de feestjes tot een theetje drinken in een tussenuur. Ik begin dan ook de stad steeds beter te leren kennen, de leuke cafeetjes, de (goedkope, maar toch lekkere) restaurants en de locaties van alle supermarkten om even snel een snack te halen voor tijdens het reizen (of voor wat energie tijdens de colleges).

Ik vind het vooral erg leuk dat Leiden een echte studentenstad is waarbij er verschillende faculteiten zich midden in de stad bevinden, er veel leuke kroegen/cafeetjes zijn en er allerlei feesten zijn. Zelf ben ik dan ook naar het Leids ontzet geweest, met nieuwe vrienden van de uni, wat toch wel een hele ervaring was. Heerlijk de hele avond dansen, elkaar kwijtraken, mensen met bier ontwijken om elkaar vervolgens weer kwijt te raken. Erg druk en chaotisch, maar wel erg gezellig.

Maar het leven draait natuurlijk niet alleen om feestjes en er zijn dan ook veel rustigere plekken waar je een theetje kan drinken onder het genot van een lekker broodje of een stukje taart (of een schaal nacho’s waar ik zelf erg fan van ben). Om de zoveel meter is er wel een cafeetje of een restaurantje, iets wat mij eerst nooit zo opviel als ik naar Leiden ging. Normaal gesproken ging ik namelijk naar Leiden om te shoppen en dan ging ik vaak even snel langs de McDonald’s  of de Hema, maar eigenlijk nooit echt naar een café. Deze cafeetjes kunnen ook ideaal zijn al wil je leren, maar niet in een bibliotheek, omdat je op deze manier wel kan snacken tijdens het leren.

Mijn ervaring met Leiden in deze eerste paar maanden van mijn studie is dus hartstikke positief, naast de nodige tegenslagen (zoals je bus net voor je neus zien wegrijden waardoor je nog een half uur mag wachten of een tentamen wat niet zo ging zoals je had gepland), maar dat hoort er ook wel een beetje bij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *