Niet-studiegebonden

Schoon Amsterdam: zelf actie ondernemen

De afgelopen weken was het weer behoorlijk regenachtig. Ik zat thuis voor de buis en besloot op een dag om wat documentaires te kijken. Zo keek ik naar Seaspiracy, A Plastic Ocean en de nieuwe documentaire van David Attenborough. Na het kijken van al die documentaires, voelde ik de urgentie om actie te ondernemen. Ze zeggen ten slotte dat verandering bij jezelf begint. Dus… wat kan ik doen? 

Ik keek om mij heen en zag dat de buurt in Amsterdam waarin ik leef best wel vuil is. Overal waar je kijkt zie je blikjes, rondslingerende mondkapjes en kartonnen stukjes van online-bestellingen, kortom: erg veel zwerfafval. Wellicht dat ik daar iets aan kan doen!

Toevallig had ik een paar weken geleden de app Ommetje gedownload, waarin je gestimuleerd wordt om iedere dag minimaal 20 minuten te wandelen. Wandelen is namelijk niet alleen leuk, maar ook gezond. En toen kwam ik op het idee om de straten tijdens het wandelen schoon te maken! Uiteraard wilde ik dat liever niet doen met de hand, dus ik besloot om een prikkertje te bestellen via bol.com. Toen die eenmaal was aangekomen, kon ik direct aan de slag. 

Inmiddels wandel ik al 28 dagen een uurtje per dag om afval op te rapen in mijn buurt. Om de mensen om mij heen ook meer bewust te maken over zwerfafval, heb ik besloten om alles wat ik doe en vind vast te leggen. Die foto’s en filmpjes plaats ik vervolgens op Instagram. Het account heette eerst @Lau_plukt_de_straat, maar na een paar dagen veranderde ik het account naar @SchoonAmsterdam. Tot mijn grote verbazing waren er veel mensen die mijn account gingen volgen. Met de dag werd ik enthousiaster over dit project. Vooral toen ik zag dat er al een hele community bestaat in Nederland die zich bezighoudt met plandelen (afval plukken en wandelen) en ploggen (afval plukken en joggen). Super leuk om te zien!

Wil je weten wat ik doe? Neem dan vooral een kijkje op mijn account @Schoonamsterdam op Instagram. 

Tip: Heb je ook zin om af en toe wat schoon te prikken. Bestel dan zo’n prikker of neem contact met je gemeente! Die willen soms best wat prikkers en afvalringen weggeven voor vrijwilligers!

Door: Laura Boncz

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *