Niet-studiegebonden

Het Eurovisie Songfestival 2024!

Het songfestival! Je hebt er de afgelopen dagen, weken en misschien maanden al wel van gehoord. Gisteravond mocht Joost Klein het dan eindelijk opnemen voor Nederland in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö, maar hoe begon dit songfestival ook alweer? Wij nemen jullie mee terug de tijd in naar het ontstaan van het Eurovisie Songfestival en blikken vooruit op de finale.

Sinds 24 mei 1956 wordt jaarlijks een presentatie en competitie van liedjes gehouden en  uitgezonden op televisie in heel Europa: het Eurovisie Songfestival. Vanaf 1967 wordt het festival ook uitgezonden in landen buiten Europa. Bij het Eurovisie Songfestival kan elk actief lid van de EBU deelnemen, waardoor ook enkele landen die net buiten Europa liggen kunnen meedoen, zoals landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en West-Azië. Sinds 2015 neemt Australië ook deel aan het festival, ondanks dat het geen lid is van de EBU. De eerste versie vond plaats in 1956. Zeven landen deden hieraan mee, ieder met twee liedjes. Oostenrijk en Denemarken werden helaas wel gediskwalificeerd omdat zij hun aanmelding te laat hadden ingezonden. België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Bondsrepubliek Duitsland, Zwitserland en ook Nederland namen deel aan deze eerste versie van het Eurovisie Songfestival. Zwitserland was hierbij de winnaar! Het aantal deelnemers is de opeenvolgende jaren erg gestegen, en aan de versie van dit jaar nemen 37 landen deel!

Misschien vraag je je nu wel af hoe vaak Nederland heeft gewonnen. Het antwoord is 5 keer! In 1957 won Nederland voor de eerste keer, vertegenwoordigd door Corry Brokken, met het nummer: Net als toen. Fun fact: het opeenvolgende jaar probeerde Corry het nog een keer, maar dit keer eindigde ze helemaal onderaan.. Verder won Nederland nog in 1959, 1969, 1975 en de meest recente: Duncan Laurence in 2019 met het nummer Arcade.

Maar dan nu dit jaar. Dit jaar wordt het Songfestival georganiseerd in Malmö, Zweden. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat ABBA het Eurovisie Songfestival won, dus vorig jaar was het ook geen verrassing dat Loreen met Tattoo won voor Zweden. Onze eigen inzending is je hoogstwaarschijnlijk niet voorbij gegaan: Europapa van Joost Klein. Donderdagavond was de halve finale waar Joost afsloot en hij is door naar de finale! Zaterdag 11 mei mag Joost nog een keer optreden en hij is dan als vijfde aan de beurt. Fun fact, Europapa is het eerste nummer op het Eurovisie Songfestival waar happy hardcore in zit 😀

De bookmakers maken elk jaar een schatting over wie er dat jaar gaat winnen. Dit doen ze door te kijken waar mensen hun geld op inzetten, deze wordt ook continu aangepast. Op het moment dat dit geschreven wordt is de schatting van de bookmakers als volgt: 1 Kroatië, 2 Israël, 3 Zwitserland, 4 Ierland, 5 Oekraïne, 6 Frankrijk, 7 Italië, 8 Nederland, 9 Griekenland en 10 Finland. Vaak zitten de bookmakers in de goede richting met deze schatting, dus de kans dat Joost in de top 5 komt is nog wel groot, maar dat hij eerste wordt is best klein. 

Hoe dan ook wordt het een gezellige avond tijdens deze Europese traditie! Welkom in Europa, jongu!

Liefs, de PubliCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *