Niet-studiegebonden

4 en 5 mei: Het herdenken en vieren van onze vrijheid!

4 en 5 mei: Het herdenken en vieren van onze vrijheid! 

4 en 5 mei zijn belangrijke dagen in de Nederlandse geschiedenis. Dagen die we nooit mogen vergeten en waarbij we elk jaar weer even stil moeten staan. Hieronder nemen we jullie mee in een kort overzicht van de geschiedenis en wat er te doen is in Nederland op 4 en 5 mei!

5 mei 1945

Al bijna een jaar zijn de geallieerden bezig met de bevrijding van Europa. Sinds 6 juni 1944, D-Day, is de bevrijding van West-Europa begonnen. Vanuit alle hoeken werd de invasie ingezet. Een vloot vanuit Groot-Brittannië, het leger te voet vanuit het zuiden en oosten en parachutisten vanuit de lucht die op het strand van Normandië landden. De Duisters wisten niet vanuit welke kant ze zouden worden aangevallen, dus bouwden ze de Atlantikwall, een verdedigingsmuur van de Noordkaap tot de Pyreneeën. Om deze invasie te laten slagen waren er uitzonderlijk goede weersomstandigheden nodig. Een heldere maan was nodig om zicht te hebben voor de parachutisten. Oorspronkelijk was het plan om op 5 juni de invasie te starten, maar door weersomstandigheden werd het voor onbepaalde tijd uitgesteld. Op 6 juni was het D-Day.

Op 15 september 1944 werd Maastricht bevrijd, de eerste stad van Nederland, waarna op 17 september de slag om Arnhem werd verloren. Het Nederland boven de rivieren bleef bezet. Tijdens de hongerwinter, de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog, overleden veel mensen door honger en kou. Op 28 maart 1945 werd het noorden van Nederland bevrijd. Op 30 april pleegt Hitler zelfmoord en op 4 mei geven de Duitse troepen zich over in het westen. In hotel ‘De Wereld’ in Wageningen werd de capitulatie ondertekend op 5 mei 1945

4 mei 2024

20.00 uur. Op de Dam in Amsterdam, op het sportveld, langs de wegen, thuis en waar dan ook. Om 20.00 uur is het stil. We denken aan de mensen die hun leven hebben geriskeerd om ons een wereld te geven waar we nu in leven. Een leven waar we een mening hebben, waar we kunnen studeren, sporten, reizen, waar we in vrijheid samen kunnen leven. In sommige plekken van de wereld wordt dit recht bedreigd. Elke dag vallen er slachtoffers en leven mensen in angst. We moeten voor altijd onthouden dat een wereldoorlog iets is wat we nooit meer willen.

 5 mei 2024

Op 5 mei vieren we feest! Er zijn tegenwoordig verschillende activiteiten door heel het land die je kunt doen. Zo hebben veel dorpen en steden 5 mei rommelmarkten en braderieën. Ook zijn er veel bevrijdingsfestivals. Deze bevrijdingsfestivals hebben vaak live muziek, maar ook lezingen en activiteiten voor kinderen. De grootste is in Amsterdam, maar ook andere grote steden doen mee. De bevrijding wordt ook groots gevierd in Wageningen, omdat hier de Duitse capitulatie werd getekend. Ook zijn er herdenkingsceremonies door heel het land heen die je kan bezoeken. Dit kan zijn vaak ceremonies bij een oorlogsmonument, een kranslegging bij een gedenkplaats of een herdenkingsdienst in een kerk zijn. In sommige gebieden zijn er zelf ‘ Liberation Routes’ die de route van de geallieerde troepen tijdens de bevrijding volgen. Mensen kunnen deze routes volgen en historische locaties bezoeken die verband houden met de bevrijding. Ook erg interessant om eens te doen!

Zoals gezegd zijn 4 en 5 mei belangrijke dagen in de Nederlandse geschiedenis. Dagen die we nooit mogen vergeten, want hoewel wij nu in Nederland in vrede leven, is er een oorlog om de hoek en is vrijheid voor veel mensen helaas niet vanzelfsprekend. Sta dus op 4 mei hierbij stil en wees stil om 20.00u en vier op 5 mei de vrijheid!

We hopen dat jullie goede dagen hebben!

Heel veel liefs, 

De PubliCo!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *