Studiegebonden

Boost je welzijn! – Reflecties op de workshop met Stichting Door het Geluid 

Lief lid, 

Op dinsdag 23 april organiseerden Studievereniging Emile en Stichting Door het Geluid een interactieve en inspirerende workshop om het gesprek over mentaal welzijn te openen en stimuleren. De workshop, getiteld ‘Boost je welzijn!’, richtte zich op het omgaan met prestatiedruk en eenzaamheid onder studenten. Of je nu aanwezig was bij de workshop of juist behoefte hebt aan een samenvatting, in deze blog nemen we je mee door de belangrijkste inzichten die tijdens de workshop gedeeld zijn!

Stichting Door het Geluid is een initiatief dat zich inzet voor de mentale gezondheid van studenten door middel van workshops die door en voor studenten worden gegeven. Deze workshops worden op diverse locaties gegeven en stimuleren open gesprekken over de mentale uitdagingen waarmee studenten worden geconfronteerd. 

Tijdens de workshop werd een metafoor geïntroduceerd: het vliegtuig. In deze metafoor staat de cockpit symbool voor ons eigen leven, omringd door alle knoppen en aspecten van het leven. Naast ons zit de copiloot, iemand die dicht bij ons staat, en achterin het vliegtuig bevinden zich de mensen in ons leven, zoals vrienden en familie. 

De workshop behandelde de onderwerpen prestatiedruk en eenzaamheid. Prestatiedruk werd besproken als de stress die ontstaat door de verwachtingen om goed te presteren, of dit nu op school, werk of in de sport is. Er werd een voorbeeldcasus gegeven, de deelnemers werden aangemoedigd om te overleggen hoe zij in zo’n situatie een ander zouden kunnen ondersteunen. Een aantal voorbeelden hiervan waren om goed naar iemand te luisteren, om er met iemand over te praten, om je zorgen tegenover de ander te uiten en om eventueel samen activiteiten te ondernemen om de druk een beetje weg te nemen. 

Er werd ook besproken wat je voor jezelf kunt doen als je in zo’n situatie zit en veel prestatiedruk ervaart. Verschillende strategieën die werden gedeeld om met prestatiedruk om te gaan waren het nemen van rustmomenten, het maken van planningen en het schrappen van overbodige taken in je agenda.
Ook werd de metafoor van de luchtverkeerstoren geïntroduceerd als een symbool voor gespecialiseerde externe hulp die kan worden ingeschakeld als men er zelf of met de directe omgeving niet uitkomt.

Na een korte pauze werd het onderwerp eenzaamheid behandeld, waarbij twee verschillende vormen van eenzaamheid werden onderscheiden: sociale en emotionele eenzaamheid. Sociale eenzaamheid is het gemis aan contacten, bijvoorbeeld met familie, vrienden of kennissen. Emotionele eenzaamheid is het gemis aan een hechte affectieve band met iemand.
Er werd een nieuwe voorbeeldcasus gegeven. Voorbeelden van hoe je in zo’n situatie een ander kan ondersteunen zijn: goed luisteren, open vragen stellen en je zorgen uiten. Voorbeelden van wat je voor jezelf in zo’n situatie zou kunnen doen zijn: even teruggaan naar je ouders als je daar niet meer woont, activiteiten inplannen, uitreiken naar anderen, je gevoelens begrijpen en hier open en eerlijk over zijn, bestaande relaties uitbouwen en zelfcompassie ontwikkelen.

De workshop eindigde met een nuttig model, het wegmodel, dat als leidraad kan dienen voor gesprekken met anderen die met mentale uitdagingen te maken hebben.
W -> Waarneming -> beschrijf en benoem het gedrag wat je van diegene ziet
E -> Effect -> communiceer het effect, benoem je eigen interpretatie of mening
G -> Gedrag -> benoem het gewenste gedrag, geef advies of tips en vraag naar opties

Al met al was de workshop een waardevolle ervaring die ons bewust maakte van het belang van mentaal welzijn. Laten we niet aarzelen om met onze co-piloot of andere mensen in onze omgeving in gesprek te gaan wanneer dat nodig is. En als het nodig is, laten we dan niet vergeten om de luchtverkeerstoren in te schakelen. Vergeet ook niet dat er ook een vertrouwenspersoon van Emile is: Petra Uytenhout. Mocht je een vraag hebben, ergens mee zitten of gewoon even je hart willen luchten kun je ook altijd bij haar terecht! Ze is te bereiken via puytenhout@hotmail.com, of via een appje of belletje via 06-18202712

Mentaal welzijn verdient onze voortdurende aandacht en zorg! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *