Studiegebonden

Verslaving aan het internet

Het internet, je kan er tegenwoordig niet meer omheen. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een TV met apps zoals Netflix en daarnaast hebben mensen ook mobiele telefoons met allerlei apps. Zo gebruiken veel mensen social media om op een makkelijkere en leuke manier met elkaar in contact te blijven. ‘Het internet’ is niet meer zo eng zoals het vroeger was, maar wordt nu constant gebruikt door miljarden mensen tegelijkertijd. Het wordt onder andere gebruikt om te kunnen leren, maar ook voor leuke dingen zoals spelletjes spelen. Maar naast alle positieve effecten van deze ontwikkeling, zijn er ook negatieve kanten zoals verslavingen.

Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Hierbij kan je denken aan een gameverslaving. Al ga je hier dieper op in, valt het op dat online games het meest verslavend zijn. Dit komt door de competitie onderling, de beloningen wanneer je speelt en doordat je regelmatig moet spelen om bij te blijven. Hier wordt je dan ook dagelijks aan herinnerd door onder andere notificaties op je telefoon. Een gameverslaving is een psychologische verslaving die zich geleidelijk ontwikkeld en moet dan ook voorkomen worden voordat het op het punt komt dat je niet meer kan stoppen met spelen. 

Al kijk je naar social media verslavingen dan valt het op dat mensen constant op social media zitten uit angst om iets te missen. Men wilt continu op de hoogte blijven van alles wat er in de wereld gebeurd, wat vrienden doen en roddels. Ook kan je via social media beloningen krijgen zoals likes, comments en retweets wat mensen motiveert om het te blijven gebruiken. Mensen zien het gebruiken van sociale apps dan ook als sociaal zijn en erkennen niet dat de interactie op zo’n app anders is dan in het echte leven.  De reden dat mensen zo lang op social media kunnen zitten is omdat het op zo’n manier in elkaar is gezet dat je er voor een lange tijd achter elkaar op kan zitten zonder dat je verveeld raakt. Er is altijd wel iets wat je blijft boeien. Wel verschilt het per persoon wanneer je verslaafd bent, maar al denk je constant aan social media en je ervaart negatieve gevoelens (zoals rusteloosheid en frustratie) wanneer je het niet kan gebruiken, is er wel een kans dat je een verslaving hebt. 

Naast gameverslavingen en social media verslavingen zijn er nog een aantal andere internetverslavingen, maar het moraal van het verhaal is dat internetverslavingen tegenwoordig veel aanwezig zijn en we moeten uitkijken met het internet. Natuurlijk zijn er allerlei leuke aspecten van het gebruiken van het internet en het kan zeer nuttig zijn, maar we moeten rekening houden met de negatieve effecten die het met zich meebrengt en ons houden aan een bepaalde grens. We moeten voorkomen dat het gebruiken van het internet, wat in de eerste instantie niet erg is, veranderd in een verslaving. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *