Niet-studiegebonden

Alles wat je moet weten voor Koningsdag!

Koningsdag 🤴


Volgende week is het alweer Koningsdag, de dag waarop we de verjaardag vieren van de Koning en het hele land oranje kleurt. Dit jaar vieren koning Willem-Alexander en zijn familie zijn verjaardag in Emmen, hij komt aan op het Noorderplein en vervolgd zijn route langs negen pleinen tot aan het Raadhuisplein. In deze blog bespreken we wat Koningsdag in Nederland zo bijzonder maakt: de diversiteit aan activiteiten die door het hele land plaatsvinden. Daarnaast laten we zien dat Koningsdag niet alleen in Nederland wordt gevierd, maar ook in andere landen.


Activiteiten 💃
Op Koningsdag zijn er door het hele land diverse activiteiten te vinden, er is voor iedereen wat te beleven. Hieronder vind je een aantal verschillende activiteiten die je zou kunnen ondernemen op en rondom 27 april.
Een aantal van de grootste Festivals op Koningsdag 🪅:

🕺Supersized Kingsday Festival – Best

🕺Oranjepop – Nijmegen

🕺Kingsland – Amsterdam, Rotterdam & Groningen

🕺NDSM Vrijhaven – Amsterdam

🕺Loveland – Amsterdam

🕺The Life I Live – Den Haag

Ga je liever naar de kermis dan naar een festival? Dan zijn er ook genoeg opties door het hele land. Rondom Leiden kun je bijvoorbeeld naar de kermis in Oegstgeest, deze begint op 27 april en eindigt op 5 mei. Ook in Den Haag kun je van 5 april tot en met 5 mei kermissen vinden. 🎡🎠


Daarnaast zijn er op Koningsdag natuurlijk door het hele land vrijmarkten te vinden. In Leiden kun je vrijmarkten vinden in de Hooglandse Kerkgracht en de Breestraat van 10.00 tot 16.00 uur. Een van de grootste markten vind je waarschijnlijk in Utrecht, deze markt begint namelijk al op vrijdag 26 april om 18.00 uur en gaat door tot zaterdag 27 april 18.00 uur. 🚶‍♀️🌜


Koningsdag in andere landen:

Niet alleen in Nederland wordt de verjaardag van de monarch gevierd, ook in andere landen is het vaak een nationale feestdag. We hebben er een paar op een rijtje gezet:


👑 Zweden:
Tijdens de Zweedse ‘Kungens födelsedag’ op 30 april wordt om 12 uur bij het paleis in Stockholm de verjaardag van de koning gevierd. Kinderen komen met cadeautjes, blauw-gele vlaggetjes en er zijn saluutschoten te horen. Inwoners van Stockholm kunnen ook het felicitatieregister tekenen om hun koning een fijne dag te wensen.


👑 Denemarken:
In Denemarken wordt de ‘Dronningens fødselsdag’ op 16 april gevierd. Koningin Margrethe wordt op die dag toegezwaaid in het paleis in Kopenhagen. Wanneer ze haar rechterhand opsteekt vanaf het balkon, roept de menigte negen keer ‘hoera!’. In Denemarken is deze dag geen feestdag, alleen de allerjongste Denen krijgen een halve dag vrij om naar het paleis te gaan.


👑 Thailand:
Koningsdag wordt op 5 december gevierd, dit is de geboortedag van koning Bhumibol Adulyadej (de langst regerende monarch in Thailand). Tijdens deze feestdag wordt tevens Vaderdag gevierd, omdat de koning als ‘vader’ van het land gezien wordt. Het is gebruikelijk om op deze dag geel te dragen, omdat dat symbool staat voor de maandag waarop Bhumibol is geboren.


👑 België:
Koningsdag valt op 15 november in België. Interessant is dat de koning en zijn familie zelf niet aanwezig zijn op de feestdag, in groot contrast met wat we in Nederland gewend zijn. Ook zijn er vooral ceremoniële activiteiten, zoals het uitreiken van de nationale orden en een dienst in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

Waar je Koningsdag ook viert, we hopen dat jullie een leuke Koningsdag hebben!


Liefs,
De PubliCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *