Studiegebonden

Door de ogen van een kind… sociale media.

Sociale media. Elke dag krijgen we er wel mee te maken. Even snel het laatste nieuws checken, die leuke foto plaatsen of simpelweg even appen. Tegenwoordig krijgen kinderen er op een steeds jongere leeftijd mee te maken. De jongvolwassenen van vandaag kregen hun eerste mobieltje gemiddeld rond de 13 à 14 jaar. De kinderen die nu deze leeftijd zijn, hebben hun telefoon al ruim 2 jaar op zak (RTL Nieuws, 2017). Deze jongeren maken ook al jaren gebruik van sociale media. Zelfs een kleuter van 4 jaar weet nu zijn weg naar de animatiefilmpjes op YouTube te vinden. De meeste platforms hebben wel een minimum leeftijd van 13 jaar, maar een groot deel van hun gebruikers zit hier ook onder (The Lancet, 2018). Facebook, Instagram, Snapchat en nu zelfs TikTok maakt een groot deel uit van het leven van jonge jongens en meisjes. Wat gebruiken deze kids tegenwoordig en wat trekt hen naar de platforms toe? Ik vroeg het aan een aantal jeugdige gebruikers.

 

Amber, 12 jaar:

“Voor sociale media heb ik Instagram, YouTube, Snapchat, Whatsapp en ik weet niet of je het kent, maar het heet TikTok. Bij Instagram en Snapchat vind ik het leuk om foto’s te plaatsen en ook om te maken. Dat kan ik dan delen met anderen. En bij TikTok kan je playbacken op liedjes en dat vind ik gewoon heel leuk. En bij Whatsapp vind ik het fijn dat je met elkaar contact kan houden als je elkaar niet in het echt kan zien, als je niet in het echt met elkaar kan praten. Wat ik niet zo leuk vindt is dat mensen er screenshots van kunnen maken en die kunnen dat dan doordelen met anderen. Dat vind ik persoonlijk niet zo fijn. Ik zit gemiddeld zo’n 2 uur per dag op sociale media.”

 

Björn, 14 jaar:

“De sociale media die ik gebruik zijn Whatsapp, YouTube, Instagram en Snapchat. Ik gebruik geen Facebook, want bijna niemand van mijn leeftijd heeft dat meer. Het leuke van sociale media vind ik dat je altijd contact met elkaar kan hebben en overal. Iets wat ik niet zo leuk vind, is dat je soms anoniem kan blijven, waardoor mensen gepest kunnen worden of zoiets in die richting. Ik ben zelf nog nooit zo gepest, maar je hoort het vaak zat. Qua uren zit ik denk 2 uur per dag op sociale media.”

 

Yinthe, 9 jaar:

“Ik gebruik YouTube en Whatsapp. Ik heb geen Snapchat of Instagram, want daar verveelde ik me mee. Ik vind YouTube leuk, want ik kan er nieuwe woordjes mee leren en ze dan ook gebruiken. Want als ze iets zeggen wat ik niet snap, kan ik dat aan papa vragen. De advertenties bij YouTube vind ik niet zo leuk. Ik vind ze soms gewoon echt niet nodig en ik moet lang wachten. Meestal zit ik er trouwens maar een half uurtje op.”

 

Het lijkt er dus op dat Whatsapp en YouTube het populairst zijn onder deze drie kinderen. Contact met anderen is iets wat ze belangrijk vinden en het minst leuke aan sociale media is toch wel de vormen van cyberpesten. Wat me opviel is dat deze kinderen geen Facebook gebruiken. Zal de jongere generatie Facebook laten uitsterven, zoals wij dat met Twitter hebben gedaan?

 

Dat kinderen sociale media gaan gebruiken is niet te vermijden. Wat je als ouders, verzorgers, leraren en oppassers wel kan doen is ervoor zorgen dat ze veilig het internet kunnen gebruiken en dat je uitleg geeft over de gevaren van deze publieke platforms. Veel websites kunnen je hierbij helpen, zoals www.veiliginternetten.nl

 

Vond je dit artikel interessant? Blijf hangen voor wat sociale media feitjes!

  • 93,3% van de kinderen tussen de 12 en 18 jaar gebruikt sociale netwerken in 2018. Dit is 3,1% minder dan in 2017, toen was het 96,4% (CBS, 2018).
  • In 2013 steeg de internetactiviteit ‘tekstberichten uitwisselen’ met ruim 30%, terwijl de internetactiviteit ‘chatten’ met 10% naar beneden ging. Dit was rond de tijd dat Whatsapp erg populair werd (CBS, 2018).
  • Zo’n 12% van de meisjes tussen 15 en 18 jaar gaf in 2016 aan dat ze wel eens slachtoffer zijn van cyberpesten. Dit was bijna twee keer zo veel als jongens van dezelfde leeftijd. ‘Hierbij gaat het vaak om kwetsende teksten en het verspreiden van foto’s, films of roddels via het internet’ (CBS, 2017).

 

Bronnen:

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2017). Een op de acht meisjes wordt online gepest. Geraadpleegd   van https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/een-op-de-acht-meisjes-wordt-online-gepest

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2018). Internet; toegang, gebruik en faciliteiten. 12 tot 18 jaar. Geraadpleegd van https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83429NED/table?dl=91F4

RTL Nieuws (2017, 8 november). Steeds jonger een mobieltje: honderden 4-jarigen hebben er al een. Geraadpleegd van https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/3722141/steeds-jonger-een-mobieltje-honderden-4-jarigen-hebben-er-al-een

The Lancet (2018, januari). Children and social media. The Lancet, 391(10116), pp. 95. doi: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30049-7

 

Leuk dat je mijn artikel hebt gelezen!

Liefs,

Laura

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *