Niet-studiegebonden

De waarheid achter yoga

Yoga. Het is je ding of juist totaal niet. Een tussenweg bestaat vaak niet. Yogaliefhebbers pleiten voor de oneindige voordelen ervan. Naast het verminderen van stress zou het ook je immuunsysteem versterken, migraine verlichten en innerlijke rust brengen. Waar is yoga niét goed voor? Maar zit er nu echt waarheid in deze uitspraken of worden ze vanaf een roze yogawolk gedaan? Ik ging voor jou op een korte verkenning in de yogawereld.

Vandaag gooi ik mijn vaste rituelen om, om tijd vrij te maken voor maar liefst 3 yogasessies. ‘Quite a challenge’ voor iemand die slechts drie yogasessies in haar hele leven heeft uitgevoerd. ’s Ochtends begint de dag met 10 min ‘Full body stretch yoga’. Het idee daarvan is om je spieren op te warmen, waardoor je lichaam langzaam wakker wordt. Zo zou je de dag een stuk relaxter en energieker beginnen. ’s Middags is het dan tijd voor ‘vinyasa flow yoga’. Hierbij worden uithoudingsvermogen en kracht opgebouwd. De houdingen zijn minder intensief, maar worden langer aangehouden. Tot slot wordt de dag ‘s avonds afgesloten met een les avondyoga. Dat zou je makkelijker in slaap doen vallen, doordat je je lichaam en hoofd klaarmaakt om te gaan slapen. Nou, dat is dus de planning. Ik ben benieuwd.

 

09:06 Full body stretch ochtendyoga

Nog wat slaperig sleep ik mijn matje mee naar mijn slaapkamer. Met lichte tegenzin pak ik mijn laptop en open ik de youtube video. Ik druk op play en volg zonder na te denken de instructies van yogini Kassandra (voor de amateurs: een yogini is een vrouwelijke beoefenaar van yoga). Ik merk dat mijn lichaam een stuk stijver aanvoelt dan normaal. Zou dat echt zo zijn? Of lijkt dat maar zo omdat ik er nu stil bij sta? Ik stretch mezelf in alle richtingen die je maar kan bedenken. Voordat ik het weet, zijn de 10 minuten yoga al voorbij. Terwijl ik in de eindhouding zit, voel ik me een stuk flexibeler en meer ontspannen. Die kleine tien minuutjes hebben er toch echt voor gezorgd dat ik me veel meer uitgerust en onbezorgd voel. Zelfs op de morning after van het bevrijdingsfestival dat ik heb bezocht. Hmm.. Dit bevalt me wel, meer dan verwacht.

 

14:45 Vinyasa flow yoga

Na de lunch ben ik om kwart voor drie klaar met mijn eerste 45 min studeren. Nu een korte pauze. In plaats van de afwas wordt dat vandaag een klein kwartiertje yoga. Vinyasa.. en nog iets yoga. Daar gaan we dan. Op zich wel lekker, na al die herseninspanning. Even mijn hoofd legen. Mijn laptop zet ik op de slaapstand en vanuit mijn slaapkamer sleep ik mijn matje mee. Play. In de loop van de les herken ik sommige oefeningen van vanochtend. Ja, bij het horen van ’the downward dog’ stond ik al klaar om mijn kont de lucht in te hijsen. Met de handen en voeten op de grond. Er zitten ook wat oefeningen bij die me meer doen denken aan het kwartiertje ‘buikspierplezier’ in de sportschool. Dat zal wel een element uit de ‘vinyasa’ yoga zijn. Ik voel mijn buikspieren ook echt wel hun best doen tijdens de oefeningen. Aan het einde van de les worden wat ‘cooling down’ oefeningen gedaan, dat voelt als een cadeautje. Ik heb me er even toe moeten zetten, maar ook nu voel ik me weer als opgeladen. Sorry jongens (of nou ja, voornamelijk meiden eigenlijk), ik begin toch echt wel die voordelen van yoga te geloven. Maar de dag is nog niet om.

 

23:11 Avondyoga

Een drukke dag zit erop en eindelijk kan ik mijn bed in. Ohja, het laatste yogalesje. Nou ja, ik ben bijna klaar. Kom maar op. De ‘sleep stretch’ yoga kan ik gewoon op mijn bed doen. Dat is makkelijk! Fijn. Terwijl ik begin aan de oefeningen gaan er nog veel gedachten rond in mijn hoofd. Wat kan ik zeggen, je bent een denker of je bent het niet hè. Maar ja, een drukke dag heeft zo ook zijn invloed. Zodra ik bezig ben met de oefeningen, merk ik dat ik tot rust kom. Geen gedachten meer, mijn volledige focus ligt bij de yogabewegingen. Er wordt weer even bevestigt dat multi-tasken onzin is. Ik stretch mijn lichaam en val voorover op mijn bed. Ik draai op mijn rug, dan mijn buik en lig ook nog even dubbel geklapt. En zoef, de les zit er alweer op. Ik blijf me verbazen over hoe snel die yogasessies eigenlijk gaan. Van tevoren voelt het als een opgave, maar als je er zonder na te denken aan begint is het eigenlijk vliegensvlug voorbij. En ik moet zeggen dat ik ook deze les wel prettig vond. Vooral zo voor het slapen gaan. Mijn gedachten werden echt afgeremd en mijn lichaam kwam tot rust. Met een leeg hoofd ga ik slapen. 

 

Conclusie!

Misschien had je gehoopt dat dit artikel een onverwachte, ontkrachtende uitkomst zou hebben ten opzichte van de yogacultuur. Of misschien dacht je: ‘Yes, eindelijk een artikel dat dat eeuwige spirituele yoga-gezeik een kopje kleiner maakt!’. Tja, dan moet ik je toch echt teleurstellen. Ondanks dat ik volledig neutraal deze verkenningstest in ging, heeft yoga toch echt haar beloftes waargemaakt: ik voelde me vandaag minder gestrest, meer ontspannen en had meer concentratie. Net zoals de bekende uitkomsten van velen onderzoeken, wijst ook dít experiment in eenzelfde richting: yoga zorgt voor positieve lichamelijke en mentale effecten. Dus ja. Ik stel je dan maar deze vraag: zou dat (eigenlijk helemaal niet) spirituele gedoe dan toch de moeite waard zijn? Ik laat de keuze over aan jou 😉

 

Liefs,

Michelle

 

Heb ik je interesse gewekt? Hier zijn de yogalessen die ik heb gevolgd:

https://www.youtube.com/watch?v=4pKly2JojMw (10 min Morning Yoga Full Body Stretch)

https://www.youtube.com/watch?v=SsJcAdrGR6Y&t=602s (Afternoon Yoga Class – 15 min Vinyasa Flow Mid-Day Energy Boost)

https://www.youtube.com/watch?v=IRYyPbPA03E (Bedtime Yoga | Fall asleep fast)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *