Studiegebonden

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Een spannende tijd, de studiekeuzes staan weer voor de deur! Twijfel jij nog of Pedagogische Wetenschappen de juiste keuze voor jou is? Lees dan vooral een aantal ervaringen van de huidige studenten van onze vereniging en wie weet zien we jou volgend jaar!

‘Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik het belangrijk vind dat kinderen en jongeren de kans hebben om zich optimaal te ontwikkelen in een goede en veilige omgeving. Aangezien deze studie zich bezig houdt met de ontwikkeling, paste pedagogische wetenschappen hier goed bij. Ook wilde ik graag later met mensen werken, dus toen leek pedagogische wetenschappen mij de goede studie hiervoor. Ik heb voor Leiden gekozen omdat ik dit altijd een hele leuke en gezellige stad vond. Ik ben nog altijd blij met de keuze voor pedagogische wetenschappen in Leiden, omdat de studie goed aansluit bij mijn interesses en Leiden ook een hele leuke stad is!’

‘Ik ben nu derde jaars pedagogische wetenschappen student en ik vind het echt een super leuke studie. Echter was dit destijds niet mijn eerste keuze, ik was namelijk uitgeloot voor psychologie en koos daarom voor pedagogiek. Dit is wel een van de beste dingen die had kunnen gebeuren want ik vind deze studie echt heel leuk. Ik vind het zo gaaf dat je met deze studie kinderen kan helpen die het moeilijk hebben of dat je net het verschil kan maken voor iemands ontwikkeling. Door deze studie heb ik al heel veel leuke baantjes mogen doen waar ik kinderen help en begeleid en dat vind ik zo waardevol, ik zou het daarom ook iedereen aanraden die affiniteit ervoor heeft.’

‘Ik heb zelf heel lang getwijfeld tussen de Academische Pabo en Pedagogische Wetenschappen. Ik wist namelijk al redelijk snel dat ik later wilde werken met kinderen of mensen, maar nog totaal niet op welke manier. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Pedagogische Wetenschappen omdat ik twijfelde of voor de klas staan echt iets voor mij was en ik liever één op één met kinderen wilde gaan werken. Ik heb voor Leiden gekozen omdat ik het erg fijn vond dat we hier een korte stage hebben in het eerste jaar. Aangezien ik nu in m’n derde jaar zit en nog steeds niet helemaal weet welke kant ik uiteindelijk op wil gaan, ben ik ook blij dat het een hele brede studie is en dat er in de buurt van Leiden ook genoeg bijbaantjes zijn die bij onze studie passen om wat ervaring op te doen!’

‘Waarom heb ik voor Pedagogische Wetenschappen gekozen in Leiden? Mijn keuzeproces verliep niet heel soepel want ik wist echt niet wat ik wilde. Ik besloot om maar bij verschillende universiteiten, zoals Leiden, Rotterdam, Nijmegen en Tilburg, te kijken welke bachelor opleidingen ze allemaal hadden. Elke keer maakte ik uit die rijtjes een selectie van wat me wel interessant leek. Van deze opleidingen pakte ik wat open dagen mee. Uiteindelijk sprak Pedagogische Wetenschappen me het meeste aan en ik heb gekozen voor de stad Leiden omdat dit me een erg leuke en mooie studentenstad leek. Daarnaast sprak de werkvorm van de opleiding in Rotterdam me niet zo aan. De keuze die ik heb gemaakt, is voor mijn gevoel nog steeds de goede keuze en ik voel me erg op mijn plekje hier.’

‘Mijn studiekeuze was snel gemaakt, vanaf jongs af aan wist ik een ding zeker dat ik met kinderen wilde gaan werken. Het klinkt erg cliché, maar ik wilde graag wat bijdragen aan kinderen in de huidige maatschappij die het minder goed hebben en daar iets voor te kunnen betekenen. Ik was dan ook al vanaf het begin dat ik in aanmerking kwam met deze studie, vooral geïnteresseerd in het gedeelte van de jeugd- en pleegzorg. Bij meerdere Universiteiten ben ik naar de open dagen geweest en heb ik een meeloopdag meegedraaid. Ik kwam toen zelf tot de ontdekking dat vooral in Leiden de nadruk meer ligt op het gezinsaspect van Pedagogische Wetenschappen in vergelijking tot de andere Universiteiten. Dat was hetgeen wat mij het meeste trok, dus vandaar dat ik naar Leiden ben gegaan. Ik ben altijd erg blij geweest met mijn keuze en ik ben inmiddels aan mijn laatste jaar van mijn Master begonnen!’

‘Ik heb voor Pedagogische Wetenschappen gekozen, omdat ik er simpelweg steeds bij terug leek te komen. Na mijn middelbare schooltijd was dit de eerste studie waarbij ik me kon voorstellen dat ik het leuk zo vinden om hem te volgen. Na mijn tussenjaar werd dit me eigenlijk alleen maar duidelijker. Na de open dag in Leiden dat jaar te hebben bijgewoond, wist ik wel zeker dat ik Pedagogische Wetenschappen wilden gaan studeren. Ik realiseerde me namelijk dat ik graag met kinderen wilde werken, en hen wilde helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Naast mijn studie ben ik ook aan verschillende bijbaantjes begonnen, waarbij ik met kinderen van allerlei verschillende leeftijden werk. Dit heeft voor mij nog meer bevestigd dat werken met kinderen echt datgene is wat ik later graag wil doen. Pedagogische Wetenschappen is hier dan ook de ideale studie voor!’.

Dit zijn een aantal ervaringen van onze studenten, mochten jullie nog wat meer willen weten over hoe zij de studie in Leiden ervaren stuur ons dan vooral een berichtje! Wij zijn altijd bereid jullie te helpen met het maken van deze moeilijke keuze.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *