Activiteiten Emile

Duurzaam leven als student

Vanavond is er door Emile een symposium georganiseerd over duurzaamheid. Hier komen een aantal sprekers die gaan vertellen over hoe het mogelijk is om duurzamer te werken en te studeren. Maar wat doet Emile zelf eigenlijk om als studievereniging duurzamer te worden? En wat kunnen wij als studenten doen om toch wat duurzamer te leven (zonder al ons geld daaraan uit te geven)?

De laatste aantal jaren is het onderwerp duurzaamheid steeds belangrijker geworden. We zien steeds meer nieuwsberichten over hoe we als samenleving duurzamer kunnen leven. Ook bij Emile is er de laatste tijd meer aandacht voor duurzaamheid binnen de vereniging. Hoe kunnen wij als studievereniging ook bijdragen aan een duurzamere wereld?

Als je de laatste tijd bij een van de activiteiten van Emile bent geweest, dan heb je misschien de nieuwe Emile bekers wel gezien. Deze bekers zijn gekocht met oog op het nieuwe duurzaamheidsbeleid. Eerder werden er op activiteiten vaak plastic of kartonnen bekertjes gebruikt, die na afloop allemaal de prullenbak ingingen. De nieuwe bekers kunnen afgewassen worden en daarmee herhaaldelijk gebruikt worden voor meerdere activiteiten, wat aanzienlijk duurzamer is dan de wegwerpbekertjes die eerder gebruikt werden.

Ook deelt Emile geen flyers meer uit. Bij belangrijke activiteiten (denk aan de DIES of grote feesten) werden er vaak grote stapels flyers geprint en uitgedeeld aan de leden om hen uit te nodigen. Hiervoor werden natuurlijk ook grote hoeveelheden papier gebruikt, wat niet heel duurzaam is. Daarom deelt Emile tegenwoordig deze flyers niet meer uit, en wordt er (nog) meer gebruik gemaakt van de sociale media om de leden te bereiken.

Maar wat Emile doet, is niet altijd toepasselijk voor ons als studenten zelf (tenminste, ik ga ervanuit dat je niet constant zelf flyers aan het afdrukken bent). Hoe kunnen wij nou bijdragen aan een duurzamere samenleving?

Zoals Emile gebruik maakt van herbruikbare bekers, kan je dit zelf ook doen! In plaats van steeds flesjes cola/water/Fanta af te halen en deze vervolgens weg te gooien, kan je ook een waterfles of een beker kopen om je eigen drinken in mee te nemen. Niet alleen is dit duurzamer, maar op de lange termijn ook aanzienlijker goedkoper en dus goed voor je portemonnee.

Ook kun je er op letten dat je duurzaam reist. Op het moment dat je studenten-OV hebt, is het erg makkelijk om voor elke anderhalve meter reizen de bus te pakken. Probeer dit juist niet te doen! Zeker nu het zulk mooi weer is, kun je net zo goed dat stukje even lopen (alles in Leiden is eigenlijk op loopafstand!) of fietsen. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goed voor jezelf!

En als je al deze dingen toch nog lastig vindt, is je mindset veranderen ook al een goede eerste stap. Denk hierbij aan hele kleine inspanningen waarmee je toch een verschil kan maken. Bijvoorbeeld de kraan niet laten lopen als je je tandenpoetst, of de tijd dat je onder de douche staat iets inkorten. Je hoeft niet je hele leven om te gooien om toch duurzamer te kunnen leven!

Vind je dit soort tips nou handig, en zou je er nog wel wat meer kunnen gebruiken? Kom dan vanavond om 19:00 naar het duurzaamheidssymposium van Emile! Een van de sprekers is hier Julia de Laat van ‘Duurzaam Op Kamers’, die je zeker nog wel wat meer advies kan geven over hoe je als student zo duurzaam mogelijk kan leven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *