Geen categorie

Vaders

Vaders of een vaderfiguur is erg belangrijk in het leven van een kind. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel diverse gezinssamenstellingen, waarbij kinderen twee vaders hebben, twee moeders, stiefvaders/moeders. Het huidige artikel is geschreven vanuit een oogpunt van een ‘traditioneel’ gezin met een vader en een moeder. Dit betekent natuurlijk niet dat de andere samenstellingen minder goed zouden zijn voor een kind, maar dat onderwerp wordt nu niet beschreven.

Vroeger werden kinderen vooral opgevoed door vrouwen, even bleef de rol van mannen een beetje onderbelicht. Gelukkig is daar verandering in gekomen en wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het belang van vaders in de opvoeding. De rolverdeling binnen de huidige gezinnen ziet er tegenwoordig ook wat gelijkwaardiger uit. Vaders zijn meer betrokken bij de opvoeding in plaats van enkel kostwinnaars voor het gezin. Hierbij komt dat mensen tegenwoordig meer scheiden dus dat de vader dan ook een verzorger van het kind wordt los van de moeder. Dat betekent nog niet dat de invloed van beide ouders op het kind gelijkwaardig is, maar de rol van vaders en moeders is niet heel anders. Het belangrijkste wat beide ouders kunnen geven aan een kind is erkenning. Dat doen vaders en moeders op hun eigen manier. Sommige dingen wil je liever van je vader horen dan van je moeder en andersom. Een jongen heeft bijvoorbeeld meer baat bij erkenning dat hij goed is in voetbal van zijn vader dan van zijn moeder, voornamelijk omdat zijn vader er meer verstand van heeft (dit hoeft niet altijd zo te zijn natuurlijk). Het is vooral belangrijk dat beide ouders liefde tonen aan hun kind, het kind erkenning geven en laten zien dat ze trots zijn op hun kind.

Daarnaast is de relatie tussen vader en moeder ook erg belangrijk. Een goede relatie zorgt voor een betrouwbaarheid bij kinderen die ze nodig hebben. Hierbij zijn zowel vader als moeder betrokken. De kinderen krijgen dan een goed voorbeeld hoe ze met het andere geslacht om moeten gaan. Kinderen leren namelijk het meeste door imiteren en coping van belangrijke figuren in hun leven.

Uit onderzoek is ook gebleken dat vaders de neiging hebben om hun kinderen meer uit te dagen, waar moeders hun kinderen wat vaker in de comfortzone proberen te houden. Hierin zitten er natuurlijk ook verschillen tussen vaders. De Amerikaanse onderzoekster Linda Nielsen heeft vooral onderzoek gedaan naar de relatie tussen vaders en dochters. Hieruit is gekomen dat meisjes die een goede relatie hebben met hun vader vaker steviger in hun schoenen staan. Ze hebben een actievere levenshouding waarbij ze verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen succes en geluk. Ook lijkt het of meisjes die een goede band hebben met hun vader minder vaak een tienerzwangerschap hebben. De band die een meisje met haar vader heeft, heeft invloed op hoe meiden later communiceren met mannen. Meisjes die een liefdevolle relatie hebben met hun vader, hebben later ook meer kans op een gelijkwaardige relatie als volwassene. Dit heeft niet alleen met de band tussen vader en dochter te maken maar ook met de relatie tussen vader en moeder.

Vaders hebben dus op meerdere facetten een belangrijke invloed op het leven van een kind. Dus mocht jij afgelopen zondag vergeten zijn dat het vaderdag was, zet je vader nog even in het zonnetje! Want dat verdienen ze. Dit betekent natuurlijk niet dat kinderen zonder vader in hun automatisch minder gelukkig zijn. Er zijn veel factoren die daar in meespelen. Het onderzoek naar de rol van vaders in de opvoeding staat nog in de kinderschoenen en wordt nog veel uitgebreid. Erg interessant om in de gaten te houden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *