Niet-studiegebonden

De lente in zicht: tips en ideeën voor een frisse start van het seizoen!

De temperaturen gaan omhoog, de terrassen zitten weer voller en de bloemen komen weer op. Dat betekent maar 1 ding: de lente komt eraan! De lente begint wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, dit is bij ons op 20 maart. In de lente zijn er tal van dingen die je kunt doen, zowel binnen als buiten. Zo kun je lekker gaan picknicken, wandelen, tuinieren of kun je een grote voorjaarsschoonmaak houden.

Picknicken is een top activiteit om in de lente te doen. Zo heb je in Leiden verschillende leuke parken waar je kunt zitten. Zo heb je het van der Werfpark in het centrum van Leiden of het Huigpark, maar kun je ook leuk bij het Plantsoen zitten! Het is extra leuk om zelf je snacks te maken en mee te nemen. Klassieke mini sandwiches zijn altijd erg leuk en kun je lekker gevarieerd maken. Zo kun je gaan voor de klassieke ham/kaas, maar ook voor een lekkere vega variant met hummus en gegrilde groente. Ook wraps zijn lekker om te maken. Denk aan de klassieke wrap met zalm en roomkaas, of een met kip en avocado. Het is ook altijd lekker om wat fruit mee te nemen en wat nootjes en crackers. Groenten met dips is ook lekker en als zoete afsluiting: bak een lekkere brownie of koekjes! Nu alleen nog wat drinken, een picknickkleed en gezellige vrienden en je hebt gegarandeerd een leuke activiteit!

Je kan ook een grote voorjaarsschoonmaak houden. Haal de lente in huis, begin het nieuwe seizoen fris en opgeruimd en laat de zon maar komen. Om de lente in huis te halen, kan je planten en bloemen uit het seizoen in je huis zetten. De geur van bloemen in huis kan ervoor zorgen dat andere vervelende geuren worden geneutraliseerd. Daarnaast bevordert het de mentale ontspanning en is het stressverminderend. Planten breken schadelijke stoffen af, waardoor de luchtkwaliteit in huis verbetert.

Om de voorjaarsschoonmaak wat makkelijker te maken hebben we hier een paar tips. Begin eerst met het huis opruimen. Als er niet overal spullen liggen, is het makkelijker om te stofzuigen en te dweilen. Ga te werk volgens het groot naar klein schema. Eerst de huiskamer, dan de slaapkamers, vervolgens de badkamer en eindig met de wc. Als dat allemaal gebeurd is, kan je een start maken met je kledingkast. Maar vergeet het ook niet in kleine stapjes te doen en jezelf soms rust te geven. 

Vergeet ook niet de lente in je tuin te laten bloeien. Zoek planten en bloemen die passen bij het jaargetijde of die lang mee gaan. Hang een vogelhuisje op voor de vogels en voeg wat groen toe in je tuin. Het is heel belangrijk voor de dieren en het waterpeil om een groene tuin te hebben. Heb je groene vingers? Ga aan de slag met een moestuin! Het is niet alleen duurzaam voor de natuur, maar ook voor je eetgedrag. Groente uit de eigen tuin zal altijd beter smaken dan als je het in de winkel hebt gekocht. Als je veel buitenruimte hebt kan je er ook voor kiezen om een regenton neer te zetten. Het regenwater kan je dan opvangen en gebruiken wanneer er in de zomer een watertekort is. 

Al met al, genoeg te doen dus met dit heerlijke weer. Ga lekker naar buiten, geniet van de zon, de vogels en alle vrolijke kleuren in de natuur. Spreek af met vrienden om samen van de buitenlucht te genieten. Het lenteseizoen is weer begonnen en de zomer komt steeds dichterbij!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *