Geen categorie

Internationale vrouwendag: Één wereld, duizend vrouwen

Lief lid, 

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! In deze blog leggen we je uit hoe deze dag is ontstaan, de thema’s van dit jaar en bevestigen en ontkrachten we een aantal uitspraken over vrouwen. Veel leesplezier!

Ontstaan van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is in 1910 in Kopenhagen uitgeroepen, naar aanleiding van een grote staking voor kiesrecht en betere arbeidsomstandigheden voor vrouwen in de textielindustrie in New York in 1908. De eerste viering van Internationale Vrouwendag was op 19 maart 1911, maar sinds 1921 wordt de dag op 8 maart gevierd. De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de vooruitgang die is geboekt op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en vrouwenrechten, maar ook om te kijken naar wat er nog verbeterd kan worden. In veel landen wordt er via activiteiten, workshops, demonstraties en exposities aandacht gevraagd voor dit thema. De dag is in een aantal landen een officiële feestdag, waarbij het gebruikelijk is om cadeaus te geven aan belangrijke vrouwen in je leven. Op sommige plekken is 8 maart zelfs een vrije dag. 

Als je benieuwd bent naar de verschillende activiteiten die op en rond 8 maart in Nederland georganiseerd worden, kijk dan op de website van Internationale Vrouwendag: https://www.internationale-vrouwendag.nl/waar-ben-jij-op-8-maart-2/

Het thema van Internationale Vrouwendag 2024

‘’Invest in women: Accelerate progress’’
De wereld wordt geconfronteerd met meerdere crises die druk leggen op gemeenschappen, het bereiken van gendergelijkheid is van vitaal belang. Er is echter een groot tekort aan financiering voor gendergelijkheid maatregelen. Het thema voor Internationale Vrouwendag 2024 is dit jaar dan ook: ‘’Investeer in vrouwen: Versnel vooruitgang’’.

‘’Één wereld, duizend vrouwen’’
In Nederland is het thema dit jaar ‘’Één wereld, duizend vrouwen’’, dit thema draait om de verschillen en overeenkomsten tussen vrouwen in Nederland met diverse culturele achtergronden. Belangrijke subthema’s belichten culturele verschillen bij geboorte, huwelijk, werk en de dood. Iedere vrouw is namelijk verschillend en uniek, maar er zijn ook genoeg overeenkomsten te vinden! 

Feiten en fabels

Hieronder hebben we een aantal stellingen neergezet over de positie van vrouwen in de wereld. Ondanks dat er al heel lang aandacht wordt gevraagd voor gendergelijkheid, willen we met deze stellingen laten zien dat we er nog lang niet zijn. 

‘’Vrouwen maken ongeveer de helft van de wereldbevolking uit, maar vertegenwoordigen nog steeds een minderheid in veel leiderschapsposities over de hele wereld.’’
Feit: Deze ondervertegenwoordiging is een weerspiegeling vna de diepgewortelde genderongelijkheden en structurele barrière die vrouwen belemmeren om door te dringen tot leiderschapsrollen

‘’Vrouwen zijn emotioneler en daarom minder geschikt voor leiderschapsposities dan mannen.’’
Fabel: Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat vrouwen emotioneler zijn dan mannen. Vrouwen kunnen net zo capabel zijn als mannen in leiderschapsrollen en daarbij is emotionele intelligentie een belangrijke eigenschap voor effectief leiderschap.

“Gemiddeld verdienen vrouwen per uur minder dan mannen.”

Feit: Vrouwen verdienen gemiddeld 13% minder per uur dan mannen, terwijl vrouwen daarnaast vaker onbetaald werk doen zoals huishoudelijke en zorgtaken. 

‘’Vrouwen zijn minder geïnteresseerd in carrière en streven daarom minder naar hoge posities.’’
Fabel: Dit is een stereotypen dat geen recht doet aan ambities en doelen van vrouwen. Veel vrouwen streven wel naar carrièreontwikkeling en hebben dezelfde ambities als mannen, maar ze worden vaker geconfronteerd met obstakels zoals genderdiscriminatie en de genderkloof.

“In Nederland wordt er elke acht dagen een vrouw vermoord omdat ze vrouw is.”

Feit: In 6 van de 10 gevallen van femicide is de vermoedelijke dader haar (ex-)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker vermoord door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen.

‘’Één op de drie vrouwen wordt tijdens haar leven slachtoffer van fysiek of seksueel geweld.’’
Feit: Geweld tegen vrouwen is een wereldwijde epidemie.

“Op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen (Global Gender Gap Index) staat Nederland binnen de top 25.”

Fabel: Nederland staat op deze ranglijst op de 28ste plaats, terwijl België en Duitsland in de top 10 staan. Ijsland staat bovenaan deze lijst. 

Genderongelijkheid speelt over de hele wereld dus nog steeds een rol, ondanks dat Internationale Vrouwendag al meer dan 100 jaar bestaat. Het is daarom belangrijk om ons hier voor in te blijven zetten. Mocht je het leuk vinden om een activiteit bij te wonen die met dit thema te maken heeft, is de expositie Femicide in het Atrium Den Haag tot 20 maart te bekijken. Deze expositie alarmeert, verschaft informatie, belicht de gezichten van slachtoffers en geeft een stem aan hun nabestaanden. Op de website (hierboven genoemd) kun je nog meer activiteiten vinden die ook na vandaag nog te bezoeken zijn. 

Liefs, 

De PubliCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *