Niet-studiegebonden

Alles wat je moet weten over het EK

Pak de vuvuzela’s maar uit de zolderkamer, want het is weer tijd voor het Europees Kampioenschap! Het EK Voetbal – dat eigenlijk vorig jaar moest plaatsvinden – barst namelijk de komende week weer los! Hoewel de meeste straten nog niet echt volhangen met oranje vlaggen, zal ik toch proberen om de oranjekoorts wat aan te wakkeren. In deze blogpost zal ik kort wat vragen beantwoorden over het EK, zodat je meteen op de hoogte bent van de laatste voetbalzaken. 

Wie spelen er in de selectie van het Nederlandse elftal?

Spelers
Keepers Marco Bizot, Tim Krul, Maarten Stekelenburg   Jasper Cillessen ontbreekt in de selectie vanwege een positieve corona test. 
VerdedigersPatrick van Aanholt, Nathan Aké, Daley Blind, Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Jurriën Timber, Joël Veltman, Stefan de Vrij, Owen Wijndal   Aanvoerder Virgil van Dijk is niet beschikbaar doordat hij niet op tijd is hersteld van een zware knieblessure. 
MiddenveldersDonny van de Beek, Ryan Gravenberch, Frenkie de Jong, Davy Klaassen, Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum
AanvallersSteven Berghuis, Cody Gakpo, Luuk de Jong, Donyell Malen, Memphis Depay, Quincy Promes, Wout Weghorst. 

Hoe zit de groepsfase van het EK in elkaar?

Alle landen die meedoen aan het EK worden verdeeld in zes groepen (Groep A tot en met Groep F). In iedere groep zitten vier landen, die tijdens de groepsfase van allemaal tegen elkaar spelen. Er worden per poule dus drie wedstrijden gespeeld.

In welke poule zit Nederland?

Nederland zit in poule C en neemt het in de komende wedstrijden op tegen Noord-Macedonië, Oostenrijk en Oekraïne. 

Wat is het speelschema van Oranje?

Hieronder vind je het speelschema van het Nederlands elftal, zodat je niets van de oranjegekte hoeft te missen:

Speelschema EK 2021 Groepsfase

13 juni 2021   (zondag)         21:00   Nederland –  Oekraïne

17 juni 2021   (donderdag)    21:00   Nederland –  Oostenrijk

21 juni 2021    (maandag)      18:00   Noord-Macedonië – Nederland

Wat is ons doel in de poule? 

Het voornaamste doel is om niet als laatste te eindigen in de poule, want dan liggen we d’r uit. Best case scenario eindigt Nederland als eerste of tweede in poule C. Dan gaat Oranje sowieso door naar de achtste finales van het EK! Mocht Oranje toch derde worden, dan is de hoop nog niet verloren, aangezien de vier beste nummers 3 (van alle poules) ook naar de achtste finales gaan. 

Een poule om in de gaten te houden is poule F. Daar zitten Portugal, Frankrijk, Duitsland en Hongarije in. Portugal is regerend Europees Kampioen en in dat EK (2016) werd Frankrijk tweede en Duitsland derde. Dit beloven dus mooie wedstrijden te worden! 

Wat gebeurt er na de groepsfase?

Aangezien Nederland in een vrij makkelijke poule zit, gaan we er stiekem vanuit dat Oranje de groepsfase overleeft. Eindigen we op de derde plaats, dan moeten we via een omweg zien te komen bij de achtste finales. Als alle wedstrijden in de groepsfase zijn gespeeld, wordt er een lijst opgesteld waarin alle nummers 3 van de poules worden genoteerd. Deze landen worden gerangschikt op basis van…

  • Het behaalde punten (0= verloren, 1= gelijkspel, 3= gewonnen) 
  • Het beste doelsaldo 
  • Het aantal gescoorde doelpunten 
  • Het aantal gewonnen wedstrijden 
  • Fairplay (Een rode kaart= 3 punten, Een gele kaart= 1 punt, Twee gele kaarten= 3 punten). Het land met de minste punten scoort het beste op het gebied van Fairplay.
  • De positie van dat land in de ‘Overall European Qualifiers Rankings’ 

Pff… een hele mond vol. Maar nu ben je helemaal op de hoogte van de groepsfase, de poule waarin Nederland speelt en de opbouw van het EK. Je hebt nog tot 13 juni om de meest oranje accessoires erbij te pakken, want gaat het EK eindelijk van start! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *