Niet-studiegebonden

Wie is de Mol?

Televisiekijkend Nederland nadert het einde van seizoen 21 van Wie is de Mol?, een spelprogramma waarin bekende Nederlanders proberen zoveel mogelijk geld op te halen met opdrachten terwijl ze op zoek moeten gaan naar een saboteur in hun midden. Na zeven rode schermen en soms pijnlijke executies zijn er nog drie kandidaten over die gaan strijden in de finale: Charlotte, Rocky en Renée. Zij zullen proberen om de pot van (nu nog) €7.875 te winnen door de mol te ontmaskeren.

Uiteindelijk luidt de vraag in dit programma dan dus ook (zoals Rik die zo goed kan stellen): Wie… is… de… mol…? In deze blogpost ga ik jullie proberen een beetje te helpen door een aantal hints te delen die ik ben tegengekomen op het internet.

Algemeen:

Als winnaar wil je in Wie is de Mol? natuurlijk zoveel mogelijk geld in de pot hebben. Een mol wil daarentegen juist zo min mogelijk geld in de pot hebben. Een manier van verdenken is dan ook om de kandidaat te zoeken die het minste geld in de pot heeft gebracht. Volgens een schema van @thermolmeter op Instagram zijn dit de bedragen die de finalisten hebben binnengehaald gedurende het hele seizoen:

 • Renée = + €2.468,74
 • Charlotte = – €538,76
 • Rocky =  + €628,74

Volgens deze theorie zou Charlotte overduidelijk de mol moeten zijn omdat zij juist voor mingeld heeft gezorgd.

Charlotte:

 • In aflevering 5 tijdens het bieden op voorkennis stelt Rik aan alle kandidaten de vraag of hij of zij weet wie de mol is. Charlotte antwoordt hier volmondig “Ja!” op terwijl zij later bij de executie vertelt dat ze nog niet erg zeker is van haar keuze en dat ze nog gaat spreiden. Zou ze volmondig hebben bevestigd omdat zij zelf de mol is?
 • Tijdens de opdracht in de mijn in aflevering 7 wordt Charlotte gefilmd terwijl ze onder een bordje staat met “homole” staat, zou dit een directe hint zijn dat zij de mol is? 
 • Aan het begin van aflevering 8 horen we een voiceover van Charlotte. Hierin vertelt zij dat ze “bijna blind” een mol moet gaan kiezen. Een mol is ook blind…

Renée:

 • In aflevering 7 moeten de kandidaten liedjes uitbeelden zodat medekandidaten de titel van het liedje kunnen raden. Hierbij is er een erg strikte regel: je mag niet playbacken. Renée doet dit erg duidelijk wel en zorgt hierdoor voor minder geld in de pot…
 • In aflevering 8 geeft Renée als tweede persoon de wisselingen door voor de puzzel van opdracht 1 met de stuntvliegtuigen. Hiervoor krijgt zij een kaartje met de wissels. Bij Splinter krijgen we het briefje te zien en kunnen wij controleren of zijn aanwijzingen kloppen. Bij Renée krijgen we het briefje niet te zien en kunnen wij dus niet controleren of het wel klopt wat ze zegt…
 • Ook in aflevering 8, bij de opdracht in het theater met oud-kandidaten, zien we Renée niet erg vaak. Als we haar wel zien zien we haar veel lopen met oud mollen. Daarnaast herkent Renée bijna geen enkel liedje en helpt ze dus niet erg actief mee in de opdracht.

Rocky:

 • In aflevering 6 moesten de kandidaten ontsnappen uit de gevangenis. Hier drong Rocky er erg op aan dat de kandidaten die al vrij waren (iedereen behalve Marije) maar vast naar buiten moesten gaan om in ieder geval iets van geld te verdienen. Later blijkt echter dat alle kandidaten buiten hadden moeten staan. Eindstand: €0 voor in de pot…
 • In aflevering 7 geeft Rocky bij de opdracht in de mijn een code verkeerd door: “660” wordt “099”. Ook wil Marije in de mijn nog verder op zoek naar stenen met codes, maar zegt Rocky dat ze niet verder hoeven te zoeken. Uiteindelijk vindt Marije nog wel codes… 
 • De volgende hint is een beetje ingewikkeld. In dit seizoen is een duidelijk thema te vinden: jokers. Gedurende het seizoen is de joker drie keer voorbij gekomen: in aflevering 1 waar de kandidaten een ‘joker’ konden kopen voor geld, in aflevering 3 zien we de jokers op de wanden van de grot staan en in aflevering 8 moeten de kandidaten een puzzel oplossen met als afbeelding, jawel, een joker. Rocky heeft met geen enkele van deze jokers (direct) te maken: in aflevering 1 gaat ze niet op het aanbod van de mol in, in aflevering 3 gaat Rocky abseilen en komt ze dus niet in de grot en in aflevering 8 vliegt Rocky door de lucht in het stuntvliegtuig en staat ze dus niet op de grond bij de puzzel. Daarnaast staat in het officiële molboekje: ‘De mol staat nooit voor joker’. Dit doet Rocky zeker niet…

Volgens de landelijke verdenkingen in de app van Wie is de Mol? staat Renée met 44% van de verdenkingen op nummer 1. Hierna volgt Charlotte met 36% en Rocky sluit af met 20%. In onze blogcommissie verdenken de meeste leden Renée en een enkeling Rocky. 

Ikzelf heb lang in een Charlotte-tunnel gezeten maar na het opzoeken van deze hints is er voor mij maar één mol: Renée. Naast de hints die ik in deze blogpost heb beschreven zijn er nog veel meer te vinden op het internet die wijzen naar Renée als mol. Ook vind ik zelf dat haar hints het sterkst zijn maar oordeel vooral zelf!

Wie is de Mol? heeft morgen de laatste reguliere aflevering om 20:30 op NPO1. Een week later zal dan de bekendmaking volgen en weten we eindelijk het antwoord op die ene vraag: Wie… is… de… mol…?

Credits voor de hints:

Een aantal van de hints zijn dingen die mezelf zijn opgevallen of die ik op Twitter voorbij heb zien komen tijdens het kijken van de aflevering. Daarnaast heb ik informatie gevonden op het Instagramaccount van @thermolmeter en uit een video van Wouter op YouTube.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *