Studiegebonden

Tips voor thuis studeren

Ondanks dat we thuiszitten, gaat het studeren gewoon door. Colleges worden bekeken aan de keukentafel, tentamens worden gemaakt aan het bureau en werkgroepen worden gevolgd via het scherm van je laptop. Het is een andere manier van leren, die voor sommigen moeilijk kan zijn. In deze blogpost wil ik jullie wat tips meegeven die wellicht kunnen helpen om het studeren vanuit thuis iets makkelijker te maken!

De studiedag
Bij mij helpt het heel erg als ik structuur heb in mijn dag. Mijn eerste tip is dan ook om routine in je dag /week te houden net zoals op dagen waar je wel naar de universiteit zou gaan. Hiermee bedoel ik dat je je bijvoorbeeld gewoon normale kleding aan doet, je tanden poetst en eet op de normale tijden. Door op vaste dagen te gaan sporten kan je ook structuur in je week aanbrengen. Zelf ben ik bijvoorbeeld begonnen met hardlopen. Hierdoor ben ik alsnog buiten en heb ik drie keer in de week een vaste routine in de ochtend.
Dit sluit aan bij mijn tweede tip: houd normale tijden aan. Het is nu heel verleidelijk om iedere dag tot laat door te gaan en de volgende dag weer laat te beginnen. Zelf word ik hier alleen maar heel erg moe van dus door gewoon vroeg te slapen en mijn dagen vroeg te beginnen, houd ik zo veel mogelijk tijd over om mij goed te kunnen focussen op studiewerk.

De studieplek
Verder is het natuurlijk belangrijk om een goede plek te hebben waar je kan studeren. Het is fijn om een plek te hebben speciaal voor leren zoals een bureau in je kamer. Hier kan je van weglopen waardoor je ontspanning en focus niet met elkaar mengt op dezelfde plek.
Daarnaast is het ook fijn om een opgeruimde plek te hebben voor studeren. Hierdoor weet je alles te vinden en raak je niet belangrijke documenten kwijt in een berg van rommel op je bureau!
Voor goede focus is het handig om je telefoon weg te leggen zodat je niet afgeleid wordt door berichten van vrienden of familie.

De studiemindset
Als laatste wil ik ook nog een beetje aandacht besteden aan de studie ‘mindset’. Nu we thuiszitten kan het veel moeilijker zijn om je focus te houden. Weet dat je niet de enige bent en dat het niet raar is dat het studeren niet zo makkelijk gaat als normaal. Wees aardig voor jezelf en gebruik deze tijd ook om aandacht te besteden aan activiteiten die je altijd al hebt willen doen zoals boeken lezen of een instrument leren bespelen. Naast studie blijft ontspanning ook heel belangrijk!

Voor meer tips kan je kijken op de website van Healthy University @ Home van de universiteit. Hierop kan je nog meer tips vinden over hoe je om kan gaan met het studeren in deze gekke tijd. Dit is de link: https://www.universiteitleiden.nl/dossiers/coronavirus/healthy-university–at-home?_ga=2.149043637.2057916275.1590761137-2036160113.1518365228

Ik wens jullie veel succes met de laatste weken van dit studiejaar en schrijf jullie snel met een nieuwe blog!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *