Activiteiten Emile,  Studiegebonden

Suïcidaal gedrag onder jongeren

Heb jij hulp nodig? Zie www.113.nl, deluisterlijn.nl of bel 0900-0113. Praat erover met iemand die je vertrouwt en zoek samen hulp.

Op 19 februari organiseert Emile weer een lezing. Spreker Jan Meerdinkveldboom komt vertellen over suïcidaal gedrag onder jongeren. Een zwaar onderwerp wat, wat ons betreft, serieuze aandacht verdient. In deze blog geven we achtergrondinformatie bij het onderwerp van de lezing.

Suïcidaal gedrag is het geheel aan gedachten, voorbereidingshandelingen en pogingen die een zekere intentie uitdrukken om zichzelf te doden. Het gedrag bestaat dus niet alleen uit handelingen maar ook uit gedachten en gevoelens.
113 Zelfmoordpreventie heeft onderzoek gedaan naar zelfdoding onder jongeren tot 20 jaar. Hierin melden zij dat er 81 jongeren stierven door zelfdoding in 2017.
In dit onderzoek werden, ondanks dat de aanloop naar zelfdoding uniek was per persoon, patronen gevonden in problemen op school. Zo werd er een patroon gevonden van onzekere meisjes met perfectionistische instelling. Deze meisjes kwamen steeds meer in een negatieve spiraal terecht. Een tweede patroon werd gevonden bij een groep jongeren, vooral jongens, met een diagnose zoals autisme, ADHD en dyslexie.

De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat door de jaren heen er een verdiepende kloof ontstaat tussen de jongere en de omgeving om de jongere heen. Naasten en professionals moeten met elkaar nieuwe vormen van samenwerking ontwikkelen. Hierbij wordt door de onderzoekers een netwerk-aanpak aanbevolen. Hierbij acteren hulpverleners, naasten en andere betrokkenen samen en dragen ze samen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en zorg.

In de lezing zal Jan Meerdinkveldboom meer ingaan op suïcidaal gedrag onder jongeren. Als jij meer wilt weten over dit onderwerp, nodigen we je uit om naar onze lezing te komen.
Voor meer informatie en inschrijven kan met deze link: https://emile.codex.link/publicly/subscribeEvent/144

Bronnen:
https://www.113.nl/onderzoek-jongeren-en-suicide

https://www.ggzstandaarden.nl/generieke-modules/diagnostiek-en-behandeling-van-suicidaal-gedrag/inleiding

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *