Activiteiten Emile,  Studiegebonden

Psychotische wereld

Stel je voor: overal om je heen hoor je harde geluiden, je ruikt een vreemde geur en hebt het idee dat er iets over je huid loopt. Niemand om je heen ervaart hetzelfde, maar voor jou voelt het levensecht. Voor ruim 8 procent van de bevolking is dit deel van hun leven en ieder jaar groeit dit aantal met 1 op 10.000 mensen. Ze hebben last van psychotische symptomen. Een psychose kan eenmalig voorkomen, maar bij de meeste mensen blijft het terugkomen. Vaak gebeurt dit in combinatie met andere ziektebeelden, zoals depressie of bipolariteit. Het ervaren van psychoses kan bovendien erg ingrijpend zijn voor de omgeving van diegene. Zo kan het bijvoorbeeld tijdens een psychose gebeuren dat je vrienden en familie niet meer vertrouwt.

In de hulpverlening wordt er gesproken van vijf fasen waar iemand na een psychose doorheen moet gaan om tot herstel te komen. Hierbij is een belangrijk aandachtspunt de confrontatie met emoties aan te gaan. Begrijpen waarom je een psychose hebt gekregen en hiermee leren leven. In dit hele herstelproces speelt de omgeving een belangrijke rol. Een steunende omgeving kan heel waardevol zijn.

Als professional kan het bovendien heel nuttig zijn om je in te kunnen leven in iemand die een psychotische aanval heeft ervaren. Misschien ken jij zelfs wel iemand die hiermee te maken heeft gehad of ben je gewoon benieuwd hoe het voelt om een psychose te krijgen.

Speciaal hiervoor heeft Emile een workshop georganiseerd waarbij je met Virtual Reality (VR) een psychose kunt meemaken. Op woensdag 15 september krijg je de kans om deze workshop te volgen. Het zal plaatsvinden op onze faculteit, het FSW, van 18:00 tot 20:00. Ben je al lid van Emile? Dan betaal je slechts 17 euro voor deze workshop. Voor niet-leden kost de workshop 28 euro. Aanmelden kan via Codex, maar wees er op tijd bij want er zijn maar een beperkt aantal plekken. Veel plezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *