Niet-studiegebonden

Museumnacht in Leiden

Op 28 mei is het weer museumnacht in Leiden. Dit is natuurlijk een super leuke gelegenheid om de vele musea van Leiden te zien. Door de pandemie kan het zomaar zijn dat je tijdens je studententijd nog niet de kans hebt gehad om deze te bezoeken. Nu de maatregelen echter zijn opgeheven, is het misschien nu eindelijk de tijd om toch eens een kijkje te gaan nemen, en waarom dan niet tijdens de museumnacht. Het programma is heel uitgebreid en bestaat uit o.a. rondleidingen, maar ook workshops, cursussen en lezingen met verschillende thema’s in bijna alle musea in Leiden. Als je het moeilijk vindt om te kiezen waar je tijdens de museumnacht heen moet gaan zal ik je hier een paar tips geven.

Kan een cartoon zijn van de tekst 'MUSEUM NACHT 28 LEIDEN 22 05 DÉJÀVU'

De Sterrenwacht: Dit gebouw is de oudste nog bestaand universitaire sterrenwacht. Tijdens de museumnacht zullen hier rondleidingen worden gegeven door de ouder koepels. Daarnaast mag je misschien zelfs wel een kijkje nemen door de oude telescopen. Tijden: 21:30-01:00, Elke 20 min. Ook kan je in de sterrenwacht een kijkje nemen in het planetarium. Op een groot doek zal er een planetariumshow worden getoond en hierbij zal een astronoom je meer vertellen over het heelal. Tijden: 20:00-01:00.

Rijksmuseum van oudheden: Wie wel eens een boekje leest heeft misschien gehoord van de bestseller ‘Song of Achilles’ van Madeline Miller. Een verhaal over oorlog, tragedie, vriendschap, liefde en verdriet. Tijdens de museumnacht zullen verschillende Achilles experts vertellen over dit heldenverhaal en zullen nieuwe perspectieven aan het ligt gebracht worden. Tijden: 20:30-20:50 & 22:30-22:50.

Japanmuseum: Sla tijdens de museumnacht ook zeker het japanmuseum niet over. Ook hier zullen veel leuke dingen georganiseerd worden. Zou kun je bijvoorbeeld een Mangaportret laten tekenen (20:00-23:30) of door middel van VR door Tokyo lopen (20:00-00:00). Daarnaast kun je hier ook traditionele Japanse Sushi proeven en een glaasje Sake drinken (20:00-23:30).

Hortus Botanicus: Een rondleiding in het donker! Je wordt met gidsen rondgeleid door de hortus. Zij zullen tijdens de rondleiding hun UV-lichten aanzetten en zo kun je tijdens het lopen kijken naar prachtige planten die lichtgeven in het donker. Tijden: 22:00-22:30, 22:30-23:00, 23:00-23:30, 23:30-00:00

Het nachtpad: Leer over de geschiedenis van forensisch onderzoek bij het nachtpad. James Marsh kwam in 1836 met een test waarmee je een overleden persoon kon testen op vergiftiging. Zo is uiteindelijk gevonden dat de Leidse Gifmengster, Goeie Mie, meer dan 100 stadsgenoten had vermoord. Dit was de eerste keer dat forensisch onderzoek werd uitgevoerd. Tijdens de museumnacht kan je hier meer leren over deze test en de geschiedenis van forensisch onderzoek. Tijden: hele nacht

Voor het hele programma en tickets kun je terecht op https://museumnachtleiden.nl/. Mocht je nou niet kunnen op 28 mei, ga dan vooral een andere keer naar een museum in Leiden. Bij veel musea ben je als student namelijk gratis of krijg je korting. Geef het dus vooral een kans!

Liefs,

De BlogCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *