Studiegebonden

De schoolpsycholoog

In het thema carrière nemen we vandaag een kijkje op een specifiek beroep: de schoolpsycholoog. Wellicht heb je er al eens van gehoord of misschien nog helemaal niet. Vandaag leggen we jullie wat uit over wat een schoolpsycholoog is en wat je doet als schoolpsycholoog.

Wat is een schoolpsycholoog?
Een schoolpsycholoog is een psycholoog die zich bezig houdt met diagnostiek en interventie bij kinderen en jongeren. De schoolpsychologie is een brede specialisatie binnen de ontwikkelingspsychologie.
Een schoolpsycholoog is eigenlijk altijd verbonden met een onderwijsinstelling en werkt dan dus op een basisschool, een middelbare school maar kan ook in het speciaal onderwijs werken.

Wat voor werk doet een schoolpsycholoog?
Door het invoeren van de wet Passend Onderwijs hebben schoolbesturen zorgplicht gekregen. Dit houdt in dat scholen ervoor moeten zorgen dat leerlingen die extra zorg of begeleiding nodig hebben, altijd een passende plek krijgt. Hierin spelen schoolpsychologen een grote rol.
Daarnaast geven zij ook vorm aan schoolbeleid op het gebied van onderwijsbegeleiding en jeugdgezondheidszorg en ze kunnen het stokje overnemen van bijvoorbeeld leraren als zij geen hulp meer kunnen bieden.

Hoe word je een schoolpsycholoog?
Om schoolpsycholoog te worden kan je een postacademische opleiding volgen van twee jaar. Deze opleiding is bedoeld voor psychologen en (ortho)pedagogen die al werkzaam zijn in het gebied van een schoolpsycholoog en die zich dus bezighouden met onderwijsbegeleiding en de jeugdzorg.
In de opleiding leer je theoretische kennis en praktisch handelen.
Voor de opleiding zijn meerdere toelatingseisen:

  • Je komt in aanmerking als psycholoog of (ortho)pedagoog
  • Voltooide universitaire studie
  • Werkzaam in diverse vormen en instellingen van onderwijsbegeleiding, in scholen en in de jeugdzorg
  • In het bezit zijn van BAPD van het NIP (Basisaantekening Psychodiagnostiek) of de diagnostische aantekening van het NVO
  • Ook moet je werkzaam zijn als gedragswetenschapper in een geschikte praktijkplaats

Hopelijk hebben we jullie een mooi kijkje kunnen geven op deze baan en zijn jullie wat meer te weten gekomen!

We schrijven jullie snel in onze nieuwe blog.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *