Niet-studiegebonden

Alternatieve ideeën voor de feestdagen

Afgelopen maandag heeft Mark Rutte in een toespraak vanuit zijn torentje duidelijk gemaakt dat het niet goed gaat met de cijfers van besmettingen. Daarbij kondigde hij meerdere strengere maatregelen aan, die jullie vast niet ontgaan zijn.

Eerder hebben we al gehoord dat we met Kerst een maximum van drie personen mogen uitnodigen. Dit jaar hebben we misschien een wat andere Kerst, maar dat hoeft niet te betekenen dat het een ongezellige Kerst is. In deze blogpost geef ik een aantal ideeën voor een veilige, maar toch gezellige Kerst!

Idee 1: Kahoot

Maak een Kahoot over met vragen over wat je maar wilt: Kerst, algemene feitjes of vragen over de groep met wie je het viert (je familie, je vriendengroep of misschien zelfs je hockeyteam). Vervolgens kan je met Zoom of andere videobeldienst bellen en tegelijkertijd de Kahoot spelen. Dan kan je deze Kerst uitvinden wie zich nou eigenlijk het slimst mag noemen…

Idee 2: online spelletjes

Een andere manier van winnen deze Kerst, is met online spelletjes. Er zijn inmiddels heel veel verschillende mogelijkheden en met de lockdown worden er steeds meer bekend. Een aantal voorbeelden:

  • Among Us: een spelletje dat iets weg heeft van Wie is de Mol?. Dit spel is beschikbaar op je laptop/computer, maar ook gewoon te downloaden op je telefoon.
  • Skribbl: een soort online Pictionary waarbij één persoon moet tekenen en de anderen moeten raden in de chat. Dit spel kan je vinden op internet. (Tip: als je een iPad hebt, teken hierop. Dit is veel makkelijker dan op je laptop!)
  • Board Game Arena: dit is een website waarop je meerdere bordspellen online kan spelen met anderen. 

Idee 3: online cadeauavond

Bij dit idee komt iets meer planning kijken. Een fysieke cadeauavond is namelijk makkelijker geregeld: lootjes trekken, cadeautjes kopen, datum prikken en vieren. 

Om het online te kunnen vieren moet je naar een paar dingen kijken: vieren we het compleet online met iedereen achter een eigen laptopscherm? Vieren we het met twee (drie met de Kerst) bezoekers per huishouden en dan op één scherm? 

Daarnaast moet je ook bedenken hoe de cadeautjes naar elkaar toekomen. Wellicht woont iedereen in of rond Leiden en breng je het makkelijk met de fiets rond, maar als iedereen een stuk verder uit elkaar woont moet je een andere oplossing zoeken. Dan kan je bijvoorbeeld een meeting point afspreken waar de cadeautjes uitgewisseld worden (en dan vervolgens ze thuis via Zoom uitpakken) of je kan ze opsturen met de post (houd dan wel rekening met de langere zendtijd door de drukte!). 

Idee 4: online kerstfilmavond

Enkele suggesties voor films:

Met de extensie Netflix Party voor je internetbrowser kan je met anderen op afstand een film kijken op Netflix. Dit is natuurlijk perfect om een kerstfilm te kijken met vrienden of familie! Zoek een leuke film uit (ik geef zo een aantal suggesties), vergeet niet in te slaan met popcorn en drankjes en geniet van een gezellige kerstfilm! Via de chat kan je meepraten over de film (perfect voor mensen zoals ik die niet stil kunnen blijven tijdens een film…)

  • How the Grinch Stole Christmas (mijn persoonlijke favoriet)
  • The Polarexpress
  • Holidate
  • A Christmas Prince
  • The Christmas Chronicles

Idee 5: Zoom bakavond

Iets wat ik ook perfect vind passen bij de feestdagen is bakken. Dit kan je natuurlijk op afstand ook samen doen! Zoek samen een recept dat jullie willen maken, haal de benodigheden in huis en bak via Zoom samen. Een van mijn favoriete websites voor bakken is Sally’s Baking Addiction. Hierop staan heel veel (ontzettend zoete) recepten voor koekjes en taarten met de benodigdheden ook in milliliters en grammen! Soms zijn de recepten wel erg zoet en kan je makkelijk wat suiker eraf halen. Mijn favoriete recepten zijn:

Daarnaast heeft ze nog veel meer recepten op haar website https://sallysbakingaddiction.com/recipes/

Idee 6: online aftelavond voor Oud & Nieuw

Oud & Nieuw kan in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. Naast dat we het niet in grote groepen mogen vieren, is dit jaar vuurwerk ook verboden. Dit is erg jammer maar geeft ons wel de mogelijkheid om veel te kunnen bellen! Zo zou je met Oud & Nieuw online kunnen aftellen met vrienden en/of familie. Zorg voor goede champagne (of appelsap met prik voor de liefhebber) en haal veel oliebollen in huis. 

Als voorbereiding op klokslag twaalf uur kan je terugblikken op 2020. Dit kan je natuurlijk doen met een Kahoot over wat er is gebeurd dit jaar of door je favoriete foto’s terug te kijken. Het is heel makkelijk om te bedenken wat er dit jaar allemaal niet is doorgegaan maar probeer ook vooral te bedenken wat dit jaar juist wel voor je heeft gebracht! 

Dan kan je hierna proosten op een nieuw jaar wat hopelijk voor ons allemaal een jaar wordt met meer mogelijkheden en meer gezelligheid! 

Ik hoop dat jullie met deze ideeën toch nog leuke feestdagen tegemoet gaan en wens jullie dan veel plezier deze Kerst en Oud & Nieuw!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *