Studiegebonden

Tips tegen tentamenstress

Te laat beginnen, blijven uitstellen en het gevoel hebben dat je er net te weinig aan hebt gedaan. Waarschijnlijk (en helaas) klinkt dit erg herkenbaar… Aangezien komende week veel (her)tentamens zijn, zetten we voor jullie een aantal tips tegen tentamenstress op een rij. Want hoe fijn zou het zijn om tijdens de kerstvakantie niet aan tentamens te hoeven denken?!

  • Begin op tijd: dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfs het schrijven van deze blog wordt naar het laatste moment doorgeschoven omdat er druk geleerd moet worden. En dat terwijl het schrijven van een blog juist als leuk pauzemoment (zie tip 2) gedaan kan worden! Zo zie je maar, op tijd beginnen blijkt erg lastig te zijn. Het kan je wel rust geven, dus het is handig om dit goed te onthouden voor de volgende keren.
  • Neem pauzemomenten: het is belangrijk om tijdens het leren ook pauze te nemen en om niet in één stuk door te gaan. Gebruik bijvoorbeeld de ‘pomodoro methode’: ga 25 minuten studeren en neem daarna 5 minuten pauze en herhaal dit blok 3 of 4 keer. Hierna neem je een grotere pauze van 15 of 30 minuten. Zet een timer en houd je hieraan!
  • Plannen: sommige mensen vinden dit niets, maar je dag of week van tevoren plannen kan je ook erg veel rust geven. Zet bijvoorbeeld voor jezelf op een rijtje wat je op een bepaalde dag of per tijdsblok wil doen. Vink het af wanneer iets af is en wees niet teleurgesteld als niet alles afkomt. Schuif dit door naar de volgende dag of het volgende blok. Zo ga je gestructureerd te werk.
  • Ga niet de hele nacht door, rust is ook belangrijk: de nacht voor een tentamen amper slapen doordat je door blijft leren is niet het beste idee. ’s Nachts wordt de informatie die je opdoet verwerkt. Zorg dat je dan ook voldoende slaapt. Op die manier begin je meer uitgerust aan je tentamen en kun je je beter focussen.
  • Voorbereiding: het werkt ook om de avond voor het tentamen alvast spullen klaar te leggen. Laad je laptop alvast op, leg je kladpapier en pennen klaar en pak een flesje water. Zo hoef je de ochtend zelf niet te haasten maar kun je rustig beginnen aan je tentamen.
  • Ontspannen: ga na het tentamen even ontspannen. Ook al staat er een dag later nog een tentamen op de planning, neem toch even tijd voor iets anders (iets niet-studie gerelateerd). Kijk een aflevering van een leuke serie, ga een stukje buiten lopen, of speel een spelletje. Zo hoef je even niet aan het afgelopen of komende tentamen te denken en kun je later op de dag met frisse moed er weer tegenaan!
  • Te veel nadenken: het is heel makkelijk om in doemscenario’s te denken wanneer je een antwoord niet weet. Het is goed om te bedenken dat je eenmaal in je tentamen zit en je er even niet meer uit kan. Dit klinkt misschien niet optimaal maar het is wel de waarheid. Tijdens een tentamen heeft het geen zin om doemscenario’s te gaan bedenken. Je kunt beter rustig doorwerken en pas achteraf bedenken hoe het ging (ook dat liever niet want dan is het tijd voor ontspanning!). Laat het los, het is voorbij en je kunt er niets meer aan veranderen. Je merkt vanzelf wel hoe het is gegaan.
  • Cijfers checken: soms duurt het lang voordat je een cijfer terugkrijgt en het is logisch dat je hier ongeduldig van kunt worden. Het heeft alleen geen zin. Ga niet 38 keer per dag checken of je cijfer er al is. Zo krijg je de stress of spanning van tijdens het tentamen weer terug en dat is niet gezond. Ook hierbij geldt: je merkt het vanzelf wel. Valt het cijfer tegen? Dat is natuurlijk heel jammer. Maar misschien valt je cijfer wel reuze mee en was deze extra opgelopen stress voor niets! Deze tijd had je dan veel beter anders kunnen besteden.

Heel veel succes de komende week en onthoud: slaap genoeg, plan pauzes in, ontspan en denk niet te veel na! Het is bijna vakantie…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *