Studiegebonden

4 Tips tegen tentamenstress

Eindelijk! De zomer is vanaf vandaag officieel begonnen en er worden voor de komende dagen tropische temperaturen voorspelt. Helaas moeten we allemaal de laatste tentamens nog even door, en het vervelende is dat dit altijd juist de lastigste periode lijkt om doorheen te komen. Te laat begonnen met leren, veel te veel colleges geskipt of onszelf de meest onmogelijke planning opgelegd; we hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt. Dus de grote vraag is nu dan ook: hoe overleef je met tentamenstress?

  1. Als eerste natuurlijk het meest voor de hand liggende advies (waar je nu waarschijnlijk ook niet veel meer aan hebt, maar wellicht is het goede motivatie voor volgend jaar). Probeer je vakken goed bij te houden en probeer ook, hoe moeilijk het ook is, toch om zo veel mogelijk colleges bij te wonen. En dan ook op te letten, en niet op je telefoon gaan zitten appen/shoppen/tinderen of whatever je verder aan het doen bent in plaats van opletten. Kleine sidenote: onthoudt dat wanneer je zit te whatsappen op je laptop er ten minste drie rijen achter je zitten mee te lezen #awkward.

 

  1. Schrijf voor alle vakken die je volgt precies op wat je moet doen dit vak te halen, en wanneer alle deadlines en tentamens zijn. Het geeft een heleboel rust om alles overzichtelijk voor je te hebben, en zo weet je precies wat er verwacht wordt. Op deze manier voorkom je ook dat vreselijke moment waarop je vrienden het opeens over een opdracht hebben die totaal langs je heen is gegaan, omdat je dus weer het hele college op je telefoon zat te kijken.

 

  1. Maak een planning. En hou je er ook aan! Zorg dat je planning realistisch is, zodat het ook echt mogelijk is om je er aan te houden. Heel leuk dat je op je planning hebt staan dat je 25 artikelen gaat lezen in twee dagen maar we weten allemaal dat dat je nooit gaat lukken. Verder kan het helpen om je planning zo gedetailleerd mogelijk te maken. Dus niet ‘leren voor tentamen’ maar ‘college 1 en 2 samenvatten’. Op deze manier kun je ook veel meer dingen van je planning afstrepen, en dat geeft een gevoel van voldoening en weer extra motivatie om verder te studeren.

 

  1. Geef jezelf genoeg rust. Het heeft geen zin om de hele nacht voor je tentamen door te blijven studeren en vervolgens de volgende dag als een zombie bij het USC aan te komen. Vind je het lastig om in slaap te komen of word je afgeleid door je telefoon? Probeer eens een mindfullness-app of andere of andere ontspanningsoefeningen om een beetje tot rust te komen.

Natuurlijk zijn dit niet de meest vernieuwende tips op het gebied van studiestress, maar misschien helpt het al goed om eventjes stil te staan bij de manier waarop jij studeert en wat je daar aan zou kunnen verbeteren. Namens de blogcommissie wensen we iedereen heel veel succes met de laatste loodjes! En onthoudt: meer dan je best kun je niet doen!

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *