Geen categorie

Studentenleven

Studentenverenigingen

In 1575 is Universiteit Leiden opgericht en uitgegroeid tot een enorme universiteit, bestaande uit zeven faculteiten. In Leiden studeren er ongeveer 37.500 studenten, die buiten het leren ook genieten van het studentenleven! 

Een bekend onderdeel van het studentenleven zijn de studentenverenigingen. In Leiden zijn er ontzettend veel verenigingen, dat moet ook wel met 37.500 studenten 🙂 

Laten we beginnen met de verenigingen die de meeste studenten wel kennen: de gezelligheidsverenigingen. Zoals de naam al zegt richten deze verenigingen zich op gezelligheid. Ze organiseren vooral feesten en uitjes maar er zijn soms ook onderverenigingen die zich richten op bijvoorbeeld toneel. 

Dan heb je de religieuze verenigingen. Zoals de naam al zegt zijn dit de verenigingen rondom het geloof. Deze verenigingen organiseren activiteiten die te maken hebben met het geloof, maar ook zij organiseren feesten en leuke uitjes.

De Universiteit Leiden heeft ook twee internationale verenigingen, speciaal voor de internationale studenten, maar je hoeft niet per se een internationale student te zijn om lid te worden. Deze verenigingen organiseren ook feesten, uitjes, reizen en lezingen. 

Als universiteit hebben we ook twee muziekverenigingen. Om bij deze verenigingen te mogen, hoef je geen instrument tot in de puntjes te beheersen. Bij deze vereniging worden ook feesten en uitjes georganiseerd en er worden optredens gegeven om hun muzikale talent te laten zien. 

Nu een andere bekende: de sportverenigingen. Leiden kent er ontzettend veel, 16 in totaal! Deze verenigingen focussen zich op een bepaalde sport, bijvoorbeeld roeien of tennis. Leden van deze verenigingen komen echter niet alleen om te sporten, want ook hier worden feesten en andere leuke uitjes georganiseerd 🙂

Tot slot de culturele & debatverenigingen. Leiden heeft twee culturele verenigingen. Bij deze verenigingen kom je bij elkaar om bijvoorbeeld lekker spelletjes te spelen, muziek te maken, films te kijken en ga zo maar door en er wordt natuurlijk gefeest. Bij de debatvereniging komen studenten samen om met elkaar te debatteren. Dit gebeurt voornamelijk in het Engels. 

We hebben hier nu een klein overzicht gezet van welke verenigingen er allemaal in Leiden zijn, mocht je toch meer willen weten is dit de link waar je ze allemaal kan vinden! 🙂

https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/bachelors/studentenleven/studentenstad-leiden/studentenverenigingen#

Studentenkamer

Naast dat op kamers gaan praktisch kan zijn voor sommige studenten vanwege de afstand, is dit ook nog eens heel erg gezellig en leerzaam. Maar hoe vind je nou een kamer in Leiden? Er zijn verschillende manieren waarop dit kan. Zo kun je je online inschrijven bij ROOM. Ook is het heel slim om in de facebookgroep ‘Zoekt Kamer in Leiden Community’ en de groep ‘Studentenkamers in Leiden’ en ‘Kamer in Leiden’ te gaan. Hierin posten heel veel huizen een berichtje wanneer zij een hospiteeravond houden. ‘Via via’ komen ook veel mensen aan een kamer. Laat het dus vooral je omgeving weten dat je op zoek bent naar een kamer! Na het zoeken is het vooral een kwestie van heel veel mailen en hopen dat je uitgenodigd wordt. Tips voor een goede hospimail: maak deze niet te lang maar ook niet te kort, doe er een paar leuke foto’s van jezelf bij en vertel vooral wat leuke originele dingen over jezelf. Wat je kan toevoegen aan het huis is vaak ook leuk om te vertellen. Als je wordt uitgenodigd voor de hospiteeravond is het belangrijk om (misschien voor de hand liggend) jezelf te blijven. Stel ook vooral vragen terug zodat het geen interview wordt en bedenk wat jij zelf belangrijk vindt in een huis. Het kan inmiddels jouw thuis worden en dus is het belangrijk dat je zelf ook een goede indruk hebt van de mensen die er wonen! Ook belangrijk: laat je niet uit het veld slaan als je niet gekozen wordt en het hospiteren lang duurt. De keuze is voor een huis vaak ook lastig en zeker niet persoonlijk!

Studievereniging

Een ander leuk aspect van studeren is de studievereniging. Naast dat je hier korting krijgt op je boeken, organiseert een studievereniging ook leuke uitjes en leerzame activiteiten. Als je dit leest ben je waarschijnlijk wel lid van Emile 🙂 Dus dan hoef ik je niet te vertellen wat voor leuke dingen Emile allemaal doet. Mocht het je nou leuk lijken om wat meer te doen met Emile, de bestuursinteresseborrel is op 27 februari 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *