Geen categorie

Carnaval: praalwagens, feesten en prachtige kostuums! 

Van de grote levendige steden in Brazilië tot de historische straten in Italië en de optochten in Nederlandse steden, wordt Carnaval gevierd op een manier die de lokale cultuur weerspiegelt. In Nederland duurt Carnaval altijd van zondag tot en met dinsdag, dit jaar is dat van zondag 11 februari tot dinsdag 13 februari. Maar wat zijn in Nederland de leukste plekken om Carnaval te vieren? En waarom vieren wij het eigenlijk? 

Waarom vieren we Carnaval?

Binnen de christelijke traditie valt carnaval op de zondag, maandag en dinsdag voorafgaand aan de 40 dagen durende Vastentijd. Van oorsprong wordt Carnaval in Nederland alleen door katholieken gevierd. Inmiddels wordt Carnaval in heel veel verschillende dorpen en steden gevierd en begint het vaak al op de vrijdag van tevoren. Carnaval wordt vervolgens op aswoensdag weer afgesloten, het begin van de 40 dagen durende Vastentijd. 

Waarschijnlijk komt de naam ‘Carnaval’ dan ook oorspronkelijk van het Italiaanse ‘carne levare’, dat het wegnemen van het vlees betekent. 

Grootste optochten en feesten in Nederland 

De bekendste plaatsen om carnaval te vieren zijn toch vaak de plekken ‘boven de rivieren’, denk aan het zuiden van Nederland. Maar ook op andere plekken in het land zijn er optochten en feestjes en wordt carnaval steeds populairder. Hier de bekendste plaatsen op een rij!

  1. s’Hertogenbosch (Oeteldonk). Oeteldonk is een van de bekendste en grootste plekken om carnaval te vieren. De stad wordt omgetoverd en ook is er een grote optocht met mooie praalwagens die begint op zondag 11 februari om 12.33. Je kunt hier carnavallen van zondag 11 februari tot dinsdag 13 februari. 
  2. Breda (Kielegat). Ook hier is op maandag een prachtige optocht waarbij de praalwagens door het historisch centrum van Breda trekken. Verder worden ook hier 

de cafe’s en kroegen omgetoverd en kun je hier carnaval binnen en buiten vieren. Carnaval kun je hier vieren van vrijdag 9 februari tot dinsdag 13 februari 

  1. Eindhoven (Lampegat). In Eindhoven vindt de optocht plaats op zaterdag. Er wordt dan tot laat gefeest dus deze dag wordt ook wel ‘zotte zaterdag’ genoemd. Op ‘zoalige zondag’ kunnen ook kinderen van het feest genieten en is er meer sprake van een familiefeest. De grote feesttent in het centrum is een plaats voor veel gezelligheid en leuke optredens. Carnaval kun je hier vieren van vrijdag 9 februari tot  dinsdag 13 februari. 
  2. Maastricht (Mestreech). In Maastricht draait carnaval vooral om de mooie kostuums en schmink, in Brabant draait het iets meer om de prachtige wagens. In Maastricht wordt vooral buiten gefeest dus warm aankleden wordt aangeraden! Op zondag vindt hier de optocht plaats waarbij de prachtige kostuums te bewonderen zijn. Carnaval vindt hier plaats van zondag 11 februari tot maandag 13 februari. 
  3. Tilburg (Kruikenstad). In Tilburg begint carnaval op zondag met een kroegenwandeltocht, waarbij zoveel mogelijk kroegen worden afgegaan. De grote optocht vindt plaats op zondag. Fun fact: door de rellen in 1857 was het hier lang verboden om carnaval te vieren en mochten de optochten pas weer plaatsvinden na 1965. Carnaval kun je hier vieren van vrijdag 9 februari tot dinsdag 13 februari. 

Carnavalsoutfits en wagens 


Carnaval in Brazilië

Als je echt een ander niveau van Carnaval wil meemaken kun je een keer de viering in Rio de Janeiro bezoeken. Hier wordt Carnaval in dezelfde periode gevierd als in Nederland.
Culturen komen bij elkaar en iedereen wordt hetzelfde behandeld. Verschillen doen er tijdens dit Carnavalsfeest niet toe. In heel Brazilië is Carnaval iets waar bijna iedereen het hele jaar naar uitkijkt.

Hopelijk weten jullie nu wat meer over de oorsprong van Carnaval en de leuke plekken waar je het kunt vieren. Als je gaat, kleed je warm aan en doe voorzichtig, maar vooral: heel veel plezier!! 

Liefs,
De Publico 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *