Activiteiten Emile,  Studiegebonden

Kinder-EHBO

16 februari vond de Kinder-EHBO cursus georganiseerd door Emile en Livis weer plaats! Deze cursus organiseert Emile wel vaker want Kinder-EHBO is heel belangrijk. Het is altijd nuttig om zo’n cursus te volgen want naast de informatie die je meekrijgt, krijg je na afloop ook een certificaat als bevestiging. Maar wat leer je eigenlijk allemaal bij deze cursus?

De cursus van Livis

Bij de cursus van Livis leer je reanimeren en eerste hulp verlening bij veelvoorkomende ongelukken bij baby’s en kinderen. Dit leer je door eerst een online theorie te volgen en daarna aan een praktijksessie deel te nemen. Ze leren dit door de ABCDE-methode te volgen. De ABCDE-methode is een werkwijze waarbij hulp wordt verleend volgens het principe “treat first what kills first”. Dit betekent dat eerst de primaire (levensbedreigende) en vervolgens de secundaire c.q. tertiaire (niet-direct dan wel niet levensbedreigende) letstels en stoornissen. De ABCDE-methode is in 1976 ontwikkeld in Amerika, SEH-afdelingen, ziekenhuizen, ambulance verzorging, brandweer en defensie werken al langere tijd met deze methode. De ABCDE-methode houdt in:

 • A-airway: beoordeel of de lucht-/ademweg vrij is, zo nodig moet deze vrij gemaakt worden
 • B-breathing: zijn er symptomen van een bedreigde oxygeneratie/gaswisseling? Is er een indruk van de zuurstofsaturatie? Is toediening van zuurstof nodig? Moet er beademing worden toegepast, al of niet met gebruik van hulpmiddelen?
 • C-circulation: zijn er symptomen van een bedreigde circulatie? Wat zijn de eventuele oorzaken? Zijn er bloedingen?
 • D – disabilities: is er een bewustzijnsstoornis en/of andere acute neurologische symptomen? Bij de objectivering van storingen in het bewustzijn wordt gebruik gemaakt van de Glasgow Coma Scale.
 • E – exposure/environment: is de lichaamstemperatuur gestoord en wat is daarvan de oorzaak? Hebben omgevingsfactoren daarop invloed gehad (zoals koud water bij dreigende verdrinking)?  Denk ook aan koolmonoxide / de omgeving van de patiënt.

Verder leer je bij de cursus van Livis onder meer:

 • Zelfverzekerd handelen bij ongelukken en noodsituaties
 • Risico’s inschatten en de juiste hulpdiensten alarmeren
 • Behandelen van grote en kleine letsels, van breuk tot bloedneus
 • Reanimeren (met een AED) bij baby’s en kinderen
 • Eerste hulp verlenen bij levensbedreigende situaties 
 • Voorkomen van specifieke letsels bij baby’s & kinderen

Het belang van Kinder-EHBO
Ruim 140.000 kinderen belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp door een ongeluk omdat mensen vaak niet weten wat ze moeten doen. De eerste minuten als een kind zich bijvoorbeeld verslikt in een stukje speelgoed of een ernstige bloeding krijgt, zijn cruciaal, zeker bij jongere kinderen. Het wachten op hulp kan dan zelfs fataal zijn, daarom is het belangrijk om een cursus Kinder-EHBO te volgen, zodat je weet wat je bij nood moet doen. De Kinder-EHBO cursus bestaat uit theorie waarin je leert wat je moet doen bij ongevallen, en een praktijksessie waarin je dit uitoefent. Vooral die praktijksessie is heel erg fijn om te volgen.

De duur en de kosten van het volgen van een Kinder-EHBO cursus verschillen per aanbieder. Bij Emile krijg je een flinke korting als je lid bent, de cursus is dan ook veel goedkoper dan wanneer je het buiten Emile volgt. Daarnaast kan je soms (deels) de kosten terugvragen bij je zorgverzekeraar, dus check dit vooral als je een Kinder-EHBO cursus gaat volgen! Het volgen van een Kinder-EHBO cursus heeft dus veel voordelen en het kan zeker geen kwaad om een keer zo’n cursus te volgen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *