Geen categorie

Dag van de ouders

Dag van de ouders
Op 1 juni is het de dag van de ouders! Deze dag is nog niet heel erg bekend in Nederland, maar wordt al sinds 2012 elk jaar op 1 juni gevierd. Deze dag werd door de Verenigde Naties benoemd om ouders over de hele wereld te eren. Ouder zijn is een van de meest universele ervaringen, maar is niet een makkelijke taak. Het heeft al zijn uitdagingen voordat kinderen geboren worden en kan tijdens de zwangerschap ook voor allemaal complicaties zorgen.

Verenigde Naties
Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw begon de Verenigde Naties steeds meer te focussen op de rol van de families. In 1989 werd hierbij besloten om 1994 de internationale jaar van familie te maken. Vanaf 1993 werd vervolgens 15 mei jaarlijks de internationale dag van families. Sinds 2012 bestaat ook deze dag, de dag van de ouders. Op deze dag wordt in het bijzonder de rol van de ouders in het opvoeden van kinderen naar voren gebracht.

Ouders en opvoeding
Ouders leggen de grondslag voor hun kinderen en geven ze de vaardigheden die een kind nodig heeft door zijn leven. Ze beschermen hun kinderen en offeren veel op om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Het is essentieel voor een kind om op te groeien in een gezonde omgeving, en ouders hebben hierin een belangrijke taak. Ouderschap heeft een groot impact op de ontwikkeling en toekomst van een kind. Maar opvoeden gaat niet zonder moeilijkheden. Ook ouders die zelfverzekerd over komen, hebben vaak veel opvoedingsonzekerheden. Dit komt o.a. doordat er gebrek is aan praktische ervaring omdat er vroeger grotere families waren. Ook zijn er veel nieuwe situaties binnen gezinnen. Daarnaast is goed uitgevoerd onderzoek naar opvoeding schaars, doordat het moeilijk is om willekeurige toewijzing te gebruiken bij opvoeden, en je kan niet aan een controle-groep vragen om niet hun kind op te voeden. Hierdoor zijn er ook veel verschillende boeken en onderzoek over opvoeden met tegenovergestelde antwoorden. We weten bijvoorbeeld nog steeds niet helemaal waarom baby’s zoveel huilen, en je kan het ze ook niet zelf vragen. Er is niet één antwoord voor de beste opvoeding voor een kind, dit is ook weer afhankelijk per persoon. Dit kan echter wel veel stress veroorzaken bij ouders, omdat de ouders de beste bedoelingen hebben maar niet het antwoord op hun opvoedingsproblemen weten.

Daarom is een dag als deze dag erg belangrijk. Ouders offeren veel op voor hun kinderen en hebben daarmee ook een hele grote invloed op de rest van het leven van hun kinderen. Maar dit gaat niet zonder moeilijkheden en kan heel zwaar zijn. Daarom uiten kinderen op deze dag hun dank aan hun ouders voor alles wat ze gedaan hebben voor hen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *