Geen categorie

Invloed van de zon op je humeur

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een winterdip. Misschien ben of ken je iemand die hier last van heeft. Door een winterdip kun je je erg moe en somber voelen, hartstikke vervelend dus. Een gebrek aan zonlicht kan vaak de oorzaak zijn van zo’n dipje. Door in aanraking te komen met de zon maakt je lichaam allerlei stofjes aan. Deze stofjes kunnen veel invloed hebben op je gemoedstoestand en je humeur. Gelukkig is het bijna lente, dus dan mag je wel verwachten dat het zonnetje weer lekker gaat schijnen. Zeg je winterdip maar gedag!

Het belang van zonlicht

In bepaalde periodes van het jaar zie je de zon maar weinig. In de winter is het bijvoorbeeld vaak bewolkt en gaat de zon eerder onder. Dit gebrek aan zonlicht kan een effect hebben op je humeur. Hierbij spelen drie stoffen een belangrijke rol. De eerste stof is melatonine. Dit is een hormoon dat je lichaam aanmaakt als het donker is, waardoor je slaperig wordt. In de winter heb je daardoor bijvoorbeeld minder energie. De tweede stof is serotonine, wat wordt aangemaakt met behulp van daglicht. Van deze stof word je actief en positief. Er is gebleken dat een tekort aan serotonine een rol kan spelen bij het ontstaan van een depressie. Zonlicht is dus ontzettend belangrijk! De derde stof is vitamine D, dat je aanmaakt als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Bij een tekort aan vitamine D kan je spierklachten en een lagere weerstand ervaren. Gelukkig zijn er allerlei manieren om het gebrek aan zonlicht te compenseren!

Skip de winterdip

Allereerst, haal het daglicht naar binnen! Doe zeker in de winter de gordijnen open en zet de lichten aan. Tegenwoordig kun je het daglicht ook naar binnen halen met daglichtlampen. Die lamp stimuleert de aanmaak van melatonine en serotonine, wat kan zorgen voor een positief humeur. Daglichtlampen worden onder andere gebruikt bij lichttherapie. Daarbij zit je elke dag tien tot vijftien minuten in het licht van zo’n lamp. Na een week kun je al verbetering merken in je humeur!

Ook beweging is ontzettend belangrijk. Door te bewegen krijg je namelijk energie, dit heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Bovendien slaap je beter als je veel bewogen hebt. Ga lekker naar buiten en maak even een rondje. Vind je het lastig om jezelf te motiveren om naar buiten te gaan? Dan kan de app ‘Ommetje’ je misschien helpen. Met deze app kun je je wandelingen vastleggen en delen met vrienden, familie of collega’s. 

Zonneweetjes

  • Door zonlicht gaat het testosteronlevel in het lichaam van mannen met soms wel 30% omhoog. Hierdoor stijgt hun innerlijke gevoelstemperatuur en worden ze sneller verliefd!
  • Het eten van stamppot in de winter is super belangrijk. Dit komt namelijk door de vitaminen D, omega-3 en eiwitten die daarin zitten. Deze drie stoffen zijn super goed voor je gezondheid en je humeur!
  • Het gevoel dat je krijgt van zonlicht kun je vergelijken met een ‘runners-high’. Hiermee bedoelen we het gevoel dat hardlopers ervaren na een uurtje hardlopen. Het verschil is dat je nu geen inspanning hoeft te leveren!

Al met al is gebleken dat zonlicht een erg positieve invloed heeft op je humeur. Blijf dus de aanmaak van melatonine en serotonine in je lichaam stimuleren. En wie weet, hebben we binnenkort allemaal stralende zonnetjes in het hok rondlopen! 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *