Geen categorie

Een introductie in de Leidse Studentenverenigingen

Lieve lezer,

De zomer is ingezet en de vakantie komt nabij. De laatste loodjes worden afgelegd en dan is het alweer snel tijd voor de El Cid! Van 14 tot en met 18 augustus zal dit jaar het introductieprogramma van de Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden plaatsvinden. Zoals je waarschijnlijk weet, leert hierin elke nieuwe student de stad, de studie en het studentenleven kennen. Zo ook de studentenverenigingen. Eerstejaars kunnen zich voor de meeste verenigingen alleen tijdens de El Cid inschrijven. In deze periode is het ook voor ouderejaars studenten mogelijk om zich in te schrijven bij een studentenvereniging. Heb je interesse in een vereniging, maar weet je nog niet zo goed waar je uit kunt kiezen? Lees dan snel verder!

Leiden kent verschillende studentenverenigingen. Deze zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: gezelligheidsverenigingen, religieuze verenigingen, internationale verenigingen, muziekverenigingen, sportverenigingen en culturele & debatverenigingen.

Gezelligheidsverenigingen
Hieronder vallen de Grote 5 uit Leiden. Dit zijn Minerva, Augustinus, Quintus, SSR en Catena. 

Minerva is de oudste vereniging in Leiden en kent ruim 2400 leden. Leden binden zich aan de vereniging via jaarclubs, gezelschappen, subcommissies, subverenigingen en studentenhuizen. Het doel is het combineren van een actief verenigingsleven met goede studieresultaten.
Augustinus wordt gekenmerkt door de verschillende structuren binnen de vereniging: cordialen (jaarclubs), gezelschappen (disputen), verbanden, commissies en (studie-)subverenigingen. Daarnaast wordt er bijna elke vrijdag een groot feest georganiseerd voor de bijna 1900 leden.

Quintus is ook één van de grootste studentenverenigingen met 1800 leden. Het kent een disputencultuur met meer dan 30 disputen. De vereniging vindt gezelligheid belangrijk en studie heeft altijd prioriteit. Dit betekent dat in de planning van activiteiten rekening wordt gehouden met tentamenperiodes en studieverplichtingen.

SSR is een studentenvereniging die zich kenmerkt door meer vrijheden. Er is geen verplichte KMT, maar wel een leuke kampweek waarin aankomend eerstejaars elkaar goed leren kennen. Je mag lid worden van een dispuut of commissie, maar niks is verplicht!
Catena kenmerkt zich door de acceptatie van ieder lid. Daarnaast zijn er geen verplichtingen, zoals: geen aanwezigheidsplichten, geen corvee en geen werkweken. Verder is er geen hiërarchie in de vereniging. Iedereen mag meehelpen en dit zorgt voor een brede samenwerking.

Religieuze studentenverenigingen
Hieronder vallen vier verenigingen: NSL, Panoplia, Ichtus Leiden en Franciscus Gomarus.

NSL is de grootste christelijke studentenvereniging van Leiden. De christelijke identiteit uit zich door praises, vieringen, lezingen, verdiepingsweekenden, tweewekelijkse bijbelkringen en nog veel meer. Het geloof combineren zij met feestjes, borrels, tradities en mores. De achtergrond van leden is erg divers, wat de gesprekken boeiend kan maken.

Heb je interesse in een religieuze studentenvereniging? Bekijk dan vooral eens de websites van deze vier verenigingen!

Internationale studentenverenigingen

Hieronder vallen in Leiden twee verenigingen: SIB en AEGEE.

SIB probeert de wereld dichter bij hun studenten te brengen. Dit doen zij door studenten in contact te brengen met politici, diplomaten en andere belangrijke mensen. Daarnaast reizen ze elk jaar vaak naar plekken, zoals de Nederlandse ambassade in Moskou, de Verenigde Naties in New York of naar Heineken in Singapore.

AEGEE is de studentenreisvereniging van Leiden. Zij organiseren ongeveer acht reisjes per jaar, waaronder liftweekenden en tripjes naar steden in heel Europa. Daarnaast is AEGEE onderdeel van een netwerk van meer dan 160 studentenreisverenigingen in Europa. Dit netwerk geeft leden de mogelijkheid om bijna elk weekend op reis te gaan en nieuwe mensen en culturen te ontdekken.

Muziekverenigingen
Hieronder vallen twee verenigingen: Collegium Musicum en Sempre Crescendo.

Collegium Musicum biedt een symfonieorkest, grootkoor en kamerkoor aan de Leidse studenten. Elk semester wordt afgesloten met twee concerten. Op maandagavond komen het koor en het orkest samen om te repeteren. Ten slotte gaat CM om het jaar op tournee naar het buitenland, o.a. naar Frankrijk en Spanje, of naar Italië en Oostenrijk.
Sempre Crescendo is de oudste studentenmuziekvereniging van Nederland. Er is een grootkoor, madrigaalkoor en een symfonieorkest. Elke donderdag repeteren zij op de sociëteit van Minerva. De muziek varieert van klassieke muziek tot meer moderne stukken. Ten slotte gaat de vereniging twee keer per jaar op reis en worden er feestjes georganiseerd.

Sportverenigingen
Er zijn veel verschillende sportverenigingen in Leiden, zoals: voetbalvereniging Football Factory, Studentenscouting Sleutelstam, SKC Studentenvolleybal, Tennisvereniging Qravel, LUSV Basketball, LUSV Badminton, Leidse Studenten Schermvereniging, Leidsch Studenten Rugby Gezelschap en Dansvereniging SDA Leidance. Daarnaast zijn er nog zeven watersportverenigingen in Leiden: Roeiverenigin Asopos de Vliet, Zwemvereniging Aquamania, Zeilvereniging De Blauwe Schuit, Roeivereniging Njord, Duikvereniging LSD, Kanovereniging Levitas en Surfvereniging Plankenkoorts. 

Het beschrijven van deze verenigingen is te veel voor deze blog. Wij raden je aan om vooral eens op hun websites te kijken om de verenigingen beter te leren kennen.

Hopelijk heb je op deze manier een beter beeld kunnen krijgen van de Leidse studentenverenigingen! Heb je interesse in cultuur, muziek, sport of gewoon gezelligheid? Er is voor ieder wat. Loop tijdens de El Cid vooral eens binnen bij een vereniging of zoek ze op tijdens de informatiemarkt, watersportmarkt of veelzijdige verenigingenavond!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *