Geen categorie

10 leertips om je tentamens te halen!

Een deel van de PubliCo meiden zit midden in hun tentamenperiode. Druk druk druk dus!  Daarom 10 leertips voor jullie die voor ons goed werken! Doe er je voordeel mee 🙂 

1.  Romantiseren tot je erbij neervalt

Mijn absolute nummer 1 tip is romantiseer het leren! Met andere woorden: maak het mooier dan het is, zorg dat het iets leuks is.  Je hebt niet altijd evenveel zin om te leren want niet elk vak is even interessant. Misschien ben je wel lui en lig je liever de hele dag in bed. Super herkenbaar! Het helpt mij heel erg om er echt een uitje van te maken. Er zijn ontzettend veel leuke tentjes waar je lekker kan eten en studeren tegelijk! Ik hou ervan om lekker met muziek op, een theetje erbij en een heerlijk broodje on the side te studeren. Ik zou zeggen: try it out!

2.  Virtuele studie cafés 

Wil je liever thuisblijven omdat het koud is buiten of omdat het regent? Op YouTube heb je virtuele studie cafés. Dit houdt in dat je verschillende omgevingen kan kiezen en dan hoor je op de achtergrond bijvoorbeeld regendruppels op de ramen vallen of pianomuziek. Het helpt erg voor de focus voor mij en het geeft een gezellig sfeertje. Ben je niet zo van de achtergrondgeluiden? Een open haard zorgt ook voor sfeer!

Hier een linkje naar mijn favoriet: 4K Cozy Coffee Shop with Smooth Piano Jazz Music for Relaxing, Studying and Working

3.  Study music

Op Spotify staan veel afspeellijsten met instrumentele studie muziek. Het is bewezen dat dit helpt voor de focus bij het studeren. Mijn persoonlijke favorieten zijn: Intense Studying en Deep Focus, maar er zijn heel veel verschillende soorten. Het is wat je zelf fijn vindt!

4.  Geluidsgolven

Ik heb laatst iets nieuws ontdekt: Study Alpha Waves. Het zijn geluidsgolven die je helpen bij het focussen. Dit werkt (voor mij) echt altijd! Ik ben gelijk helemaal in trans!  Er zijn verschillende ‘muziekjes’ die je kan uitkiezen via Spotify. Ik vind de ‘Deep Focus’ het fijnst! Lekker on repeat en gaan! Gegarandeerd dat jij je deadline zo wel af krijgt 😉 

5.  Planning is key!

Een beetje een saaie tip maar begin op tijd met een planning maken! Hoe eerder je begint, hoe chiller het voor jezelf is. Mijn tactiek is dat ik de dagen tel die ik nog heb, en daar verdeel ik de stof over. Zo kan ik ook dagen overslaan wanneer ik geen tijd heb om te studeren + het geeft me rust dat ik weet dat ik het allemaal heb uitgepland en dat het daardoor goed komt (als ik me eraan hou, hihi!). Nog een voordeel van vroeg plannen is dat je veel ruimte hebt voor herhaling van moeilijke hoofdstukken! Alleen maar winnen dus! 🙂 

6.  FLASHCARDS

Maak flashcards!!! Absoluut je redding! Er komen veel begrippen en theorieën voor en hoe kun je die nou beter leren dan flashcards! Op papier of Quizlet, het maakt allemaal niet uit. Heb je nou geen zin om al die duizenden begrippen uit te schrijven? Grote kans dat je klasgenoot wat op Quizlet heeft staan 😉

7.  Uitleggen aan jezelf of anderen

Als je het kan uitleggen dan betekent het dat je de stof goed beheerst. Dit is dus de ultieme test om te kijken of je de stof snapt. Ik maak soms ook wel een filmpje van mezelf waar ik doe alsof ik het uitleg aan een vriendin (haha). Het werkt wel.

8.  Ommetje!

Af en toe ben je helemaal gaar van het lange studeren. Het helpt dan om even te bewegen! Als je even een rondje gaat lopen, dan kan je lekker je hoofd leeg maken. Zo ben je weer fris en fruitig voor een nieuw studieronde!

Er is een hele handige app genaamd Ommetje waarbij je punten kan verzamelen door elke dag 20 minuten te wandelen. Hoe leuk is het om samen met je vriendinnen te battelen wie de meeste punten heeft? 😉

9.  Blijf hydrateren

Je hersenen hebben hydratatie nodig om goed te functioneren. Als je te weinig drinkt, krijgen je hersenen het moeilijker om informatie te verwerken en op te slaan, verbanden te leggen en conclusies te trekken. Dit wil je natuurlijk niet hebben! Zorg daarom dat je genoeg water blijft drinken door een kan in de buurt te zetten of een theepot te zetten!

10.  Opgeruimde omgeving

Chaos in je omgeving zorgt absoluut voor chaos in je hoofd en dat willen we niet! Zorg dat je studieplek opgeruimd is, dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt en de eventuele afleidingen weghaalt. Alleen dan kan je alles uit je studieronde halen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *