Niet-studiegebonden

Gemeenteraadsverkiezingen

In maart mogen we weer naar de stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Waarschijnlijk zal je de afgelopen week daarom al een stempas in je brievenbus hebben gevonden. Voor veel van ons zal het waarschijnlijk de eerste keer zijn om te stemmen op gemeenteraadsleden, anderen zullen misschien een kleine opfriscursus kunnen gebruiken. Omdat het belangrijk is om je stemrecht te gebruiken, zal de blog deze week in het thema staan van de gemeenteraadsverkiezingen!

In Nederland zijn er verschillende momenten waarop burgers hun stemrecht kunnen gebruiken. Zo hebben we natuurlijk de Tweede Kamer verkiezingen, maar ook de Provinciale Statenverkiezingen, de Waterschapsverkiezingen, de Europese verkiezingen en dus de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen voor de gemeenteraad vinden iedere vier jaar plaats. Alle 345 gemeenten in Nederland hebben hun eigen gemeenteraad. De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente. Het aantal raadsleden, en dus ook zetels, is altijd oneven. De grootste gemeenten, met meer dan 200.000 inwoners, hebben 45 gemeenteraadsleden. Gemeenten met minder dan 3000 inwoners hebben de kleinste gemeenteraad, deze bestaat maar uit 9 leden. De Leidse gemeenteraad heeft 39 zetels. Een gemeenteraad neemt belangrijke beslissingen over de toekomst van een gemeente, dus het is belangrijk om met jouw stem aan te geven wat jij belangrijk vindt.  

Als je in Leiden woont mag je op 14, 15 of 16 maart van 7.30 tot 21.00 naar het stemlokaal. Op de website van de gemeente Leiden kun je makkelijk zien welke locatie bij jou in de buurt ligt. 

Op maandag 21 maart om 10.00 uur houdt het centraal stembureau van de gemeente Leiden een openbare zitting, deze kan je ook volgen via een livestream van de gemeente Leiden. Hierin wordt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld en bekendgemaakt. In totaal doen er dit jaar 12 politieke partijen mee aan de verkiezingen in Leiden. Het kan dus best lastig zijn om hier een keuze uit te maken. Om deze keuze makkelijker te maken bestaan er gelukkig stemwijzers. In Leiden kan je hiervoor de stemwijzer Mijn Stem gebruiken. Verder heeft iedere partij een partijprogramma op hun website staan met daarin de thema’s die zij belangrijk vinden. Ook zijn er de hele maand maart verschillende debatten te volgen. Je kunt hierbij denken aan een debat over duurzaamheid en een debat tussen de hoogst geplaatste vrouwen per lijst. Op de website van de gemeente Leiden kan je hier meer informatie over vinden. Als je niet in Leiden woont kun je op de website stemwijzer.nl kijken of daar een stemwijzer voor jouw gemeente te vinden is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *