De maand van de filosofie!
Lief lid,
Het is april, en dat betekent dat het de Maand van de Filosofie is! Deze maand worden overal in het land lezingen, debatten, tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd rond een bepaald filosofisch thema. Tijdens deze maand wordt ook de Socratesbeker voor het ‘prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar’ uitgereikt en wordt om de twee jaar een filosoof tot Denker des Vaderlands uitgeroepen. Dit jaar is dat Marjan Slob.
Dit jaar is het thema ‘Chaos’. Onze samenleving is gebaseerd op orde. De economie, burgerschap, het samenleven met elkaar, presteren op school en werk alles en iedereen gedijt het beste onder geordende omstandigheden. Maar zo zit de wereld niet in elkaar. We zitten midden in een klimaatcrisis, er zijn oorlogen, de prijzen stijgen en ga zo maar door. We leven in een wereld vol met chaos. Wij moeten ermee leren omgaan. Verschillende filosofen hebben een mening over chaos en vinden dat we ons thuis moeten voelen in de chaos. Maar hoe gaan we daar dan mee om?
- De eerste stap is dat we moeten erkennen dat chaos hoort bij het leven. Het is niet iets negatiefs, zie het als een kans om te kunnen groeien.
- We hebben geen controle over eventuele chaos momenten, maar we hebben wel controle over hoe we erop reageren. Focus daarop.
- Wees flexibel. Als je flexibel bent, heb je minder teleurstellingen als dingen anders lopen dan je zou willen.
- Als laatste stap moet je in tijden van chaos een balans zoeken tussen chaos en rust. Zoek meer rustmomenten en gun jezelf dit ook.
In onze maatschappij komt veel chaos voor, maar wat houdt die chaos eigenlijk in? Kunnen we zonder chaos? Is chaos nodig voor creativiteit? Verschillende denkers gaan hierover met elkaar in gesprek deze maand. Ook is er een essay geschreven dat beschrijft hoe duidelijkheid, chaos kan creëren.
Voor pedagogen (in opleiding) is deze maand ook interessant, zeker als je nu bezig bent met de afronding van het eerstejaarsvak ‘Filosofie voor Pedagogen’. Vanaf 13 april begint namelijk ook de Week van de Kinderfilosofie, waarbij filosoferen met kinderen centraal staat. Via verschillende initiatieven worden kinderen aangemoedigd om na te denken over filosofische vragen, met dit jaar de vraag: ‘Is chaos erg?’. Bijvoorbeeld met de Chaos-toer, een initiatief waarbij kinderen tussen de 7 en 12 jaar in een witte kamer (de zogenaamde ‘Chaoskamer’) hun eigen chaos mogen creëren, waarna er gefilosofeerd wordt over wat het resultaat is. Ook is er een kinderboek geschreven met chaos als onderwerp.
De hele maand worden er activiteiten georganiseerd om mensen tot denken te zetten. Op 10 april is de uitreiking van de Socratesbeker live in Kunststof. Ook is er op 10 april een presentatie over het nadenken met betrekking tot kwaad en schuld. Op 12 april wakkeren we het dier in ons naar boven. En op 14 april is er voor jongeren een spelletjesavond georganiseerd in Rotterdam om tools te leren om te kunnen overleven in tijden van crisis. Er is genoeg te doen deze maand, dus neem ook een kijkje op de website van de maand van de filosofie! Hieronder vind je de verschillende activiteiten die tijdens deze maand plaatsvinden: Agenda — Maand van de Filosofie
Liefs, De PubliCo