Niet-studiegebonden

Bierweek! 🍻

Lieve leden, deze week is de week van het Nederlandse bier van 23 tot 26 mei. Er zijn door heel Nederland verschillende activiteiten rondom bier. Mocht jij het lekker vinden om op z’n tijd een biertje te drinken, blijf dan vooral lezen voor de leuke activiteiten aankomend weekend! Hierbij willen we even noemen, dat als jij jonger bent dan 18, dat de activiteiten die wij noemen niet voor jou bestemd zijn. 

Wat is bier?
Bier is een van de oudste en meest geliefde drankjes ter wereld. Het staat op de derde plaats op de wereldranglijst van meest populaire dranken, na water en thee. Bier is een alcoholische drank die, om ‘bier’ te mogen heten, in ieder geval moet bestaan uit water, gerst- en/of tarwemout, hop en water.

De verschillende ingrediënten
– Water: Het grootste bestanddeel van bier, afhankelijk van de bron, kan het water variëren in smaak. 💧
– Mout: Gekiemde granen (bijvoorbeeld gerst of tarwe), die gedroogd en soms ook geroosterd worden, op deze manier kan er een variatie aan kleuren en smaken gecreëerd worden. 🌾
– Hop: Een plant uit de hennepfamilie, de bloemen van deze plant geven de bittere smaak en aroma aan bier. Daarnaast werken de bloemen als een natuurlijk conserveermiddel.🌼
– Gist: Een micro-organisme dat suikers omzet in alcohol en koolzuur, hierdoor krijgt bier zijn bruisende karakter. 

Het proces in de brouwerij 🔁
Het brouwproces van bier begint met het mouten van de gekozen graansoort, hierbij worden de granen gekiemd en vervolgens gedroogd. Dit drogen gebeurt bij een hoge temperatuur om het kiemproces te stoppen. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen, des te donker het mout. De kleur van het mout bepaalt vervolgens ook de kleur van het bier!
Hierna wordt de mout gekookt samen met water om ‘wort’ te vormen. Het wort gaat in de brouwketel en wordt aan de kook gebracht. Tijdens dit proces wordt de hop toegevoegd.
Na het koken moet het bier zo snel mogelijk afkoelen voor de gisting. Gist wordt toegevoegd en de fermentatie begint: hier gebeurt de magie: suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Zodra het brouwproces compleet is, moet het bier enkele dagen tot weken rijpen voordat het klaar is om te drinken. 

Bier komt in verschillende stijlen en smaken en wordt vaak beïnvloed door de gebruikte ingrediënten en het brouwproces. Nederlandse brouwerijen experimenteren dan ook vaak met nieuwe smaken en technieken, waardoor er altijd iets nieuws te ontdekken valt! 

We hebben drie activiteiten in de buurt van Leiden uitgekozen om je een beetje een beeld te geven, maar er zijn door heel Nederland activiteiten (ook op andere dagen). Dus als je wil weten wat er nog meer te doen is, kijk even via het linkje 🙂 

https://www.weekvanhetnederlandsebier.nl

KROONFEST in Rotterdam👗

Op zaterdag 25 mei is er een vintage, design & creatieve markt in Rotterdam. Je kan sowieso even op deze markt gaan kijken, en hierbij kan je dan een biertje nuttigen van een lokale brouwerij. Je hoeft verder geen entree te betalen en de markt is van 14.00-20.00.

Open dag Brouwerij de Molen in Bodegraven 

Op zaterdag 25 mei kan je in Bodegraven meekijken in de lokale brouwerij. Er worden rondleidingen gegeven, je kan de verschillende bieren proeven 😋 en leren over de werking van de brouwerij. *Hier moet je je wel voor opgeven, dus dan moet je via de link even een kijkje nemen. 

13e DKK Jaarfeest & Zomerbierfestival in Delft 🎉

Ook is er nog een feest op zaterdag 25 mei in Delft. Op deze dag wordt de lokale brouwerij ‘De koperen kat’ 13 jaar oud. Om dit te vieren is er live muziek, foodtrucks en is er bier te proeven van de koperen kat, maar ze hebben ook andere brouwerijen uitgenodigd om te komen! Ook hier geldt dat je meer informatie kan vinden via de link!

Mocht je naar een van de activiteiten gaan wensen wij je heel veel plezier! Let goed op jezelf en drink met mate. Mocht je niet gaan, geniet lekker van het weekend!

Liefs, de Publico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *