Niet-studiegebonden

12 boeken in 12 maanden in 2022

Als we het hebben over goede voornemens voor het nieuwe jaar, hebben we het al snel over meer doen. Meer sporten, meer reizen, meer lezen. Maar meer is helaas niet een hele goede aanduiding. Wanneer heb je je goede voornemen voltooid? Als je een boek hebt gelezen? Of elke dag hebt gesport? Daarom heb ik dit jaar het voornemen om (minstens) 12 boeken te lezen in 2022. Dat betekent dat ik elke maand een boek zou moeten lezen. Dit is naar mijn idee een haalbaar doel, zolang je niet besluit de eindeloze verhalen van Harry Mulisch (zoals ‘De ontdekking van de hemel’) te lezen. Toch kan het soms moeilijk zijn om jezelf ook werkelijk tot zo’n doel te zetten. Hieronder zet ik twaalf boeken op een rijtje, die je in 2022 kan lezen. Een boek per maand (of nou ja, die van januari moet je dan nog maar ergens in verwerken als je er nog geen gelezen hebt).

1. Januari: ‘I’ll give you the sun’ (Jandy Nelson, 2014)
‘I’ll give you the sun’ is een makkelijk boek om het jaar mee te beginnen. Door de bijna poëtische manier waarop dit boek geschreven is (het lijkt regelmatig meer op poëzie dan op proza), is het niet ongelofelijk lastig om te lezen. Desalniettemin is het een interessant verhaal. Het boek gaat over de tweeling Noah en Jude. Je leest vanuit beide perspectieven over het opgroeien als tweeling, het ontwikkelen van je eigen identiteit en het omgaan met rouw.

2. Februari: ‘The travelling cat chronicles’ (Hiro Arikawa, 2012)
In de kortste wintermaand die tegelijkertijd het langst blijft te duren, worden we allemaal langzaam gek van het donkere weer en de schijnbaar eindeloze regen. Dit boek is ook een beetje gek, en daarom wel toepasselijk om in deze maand te lezen. ‘The travelling cat chronicles’ gaat over de kat Nana en zijn eigenaar Satoru die samen op reis gaan om een nieuwe plek te vinden waar Nana kan wonen. Zo geraken ze op allerlei verschillende plekken in Japan en bij allerlei oude vrienden van Satoru. Wat bijzonder/absurd is aan dit boek, is dat een deel is geschreven vanuit het perspectief van Nana (de kat) zelf. Toch hoef je niet van katten te houden om van dit simpele verhaal te genieten. Laat je lekker meenemen op reis in Japan, zodat je even niet in het grijze, saaie Nederland hoeft te zijn.

3. Maart: ‘Norwegian Wood’ (Haruki Murakami, 1987)
Als we nog even in Japan blijven, zijn de boeken van Haruki Murakami eigenlijk niet te missen. Hoewel tegenwoordig al zijn schrijfwerk gezien wordt als literatuur, was zijn vijfde boek ‘Norwegian Wood’ pas het boek waarmee hij in 1987 doorbrak. Sindsdien is hij een van de grote (levende) namen in de literatuurwereld. De hoofdpersoon in dit boek is Watanabe. Nadat zijn beste vriend Kizuki op zeventienjarige leeftijd overleed, ontwikkelt hij een bijzondere relatie met diens vriendin Naoko. Genoeg om je af te vragen wat er verder gaat gebeuren dus.

4. April: ‘Klara and the sun’ (Kazuo Ishiguro, 2021)
Laatste Japanse boek op de lijst, maar eentje die je absoluut niet mag missen. Aangezien het in april langzaam weer een beetje beter weer wordt, en de zon misschien af en toe weer mag schijnen, leek geen boek me toepasselijker dan ‘Klara and the sun’. Dit boek gaat over een nabijgelegen toekomst waarin kinderen artificiële vrienden (AF’s) hebben om voor hen te zorgen en hen gezelschap te houden. Het verhaal is geschreven vanuit Klara, een AF die constant bezig is met observeren om mensen en hun (belevings)wereld zo goed mogelijk te begrijpen. Als Klara verkocht wordt aan Josie en haar moeder, kan ze eindelijk aan het werk. Echter blijkt het zorgen voor Josie niet zo rooskleurig als verwacht, en zijn er meerdere verassende wendingen. Zo wil je als je eenmaal begonnen bent met lezen eigenlijk niet meer stoppen.

5. Mei: ‘Alles wat er was’ (Toon Tellegen, 1995)
Na de wat zwaardere Japanse literatuur, leek het me nu tijd om ook eens iets Nederlands in de mix te gooien. ‘Alles wat er was’ is een boek wat bestaat uit 214 korte fabels over alle dieren die in het bos leven. Ook al lijkt ‘Alles wat er was’ in eerste instantie op een kinderboek, is het ook zeker interessant voor volwassenen (en zeker voor pedagogen die ingewikkelde/filosofische onderwerpen bespreekbaar willen maken bij kinderen). Dit boek is luchtig en humoristisch, en leest daarom ook lekker makkelijk.

6. Juni: ‘To kill a mockingbird’ (Harper Lee, 1960)
Geen boek toepasselijker voor het begin van de zomer dan een boek wat zich afspeelt in het warme zuiden van de Verenigde Staten. In deze Amerikaanse klassieker kijk je mee door de ogen van het meisje Scout, die tijdens de Grote Depressie in een klein dorpje in de stad Alabama woont. Gedurende de roman (en terwijl Scout opgroeit) krijg je als lezer steeds meer mee over de maatschappelijke situatie in die tijd, en de misstanden die toen nog altijd plaatsvonden. Een interessant boek om je tegelijkertijd te verplaatsen naar het Amerika van de jaren ’30 en om alvast een beetje zin te krijgen in warm, zomers weer.

7. Juli: ‘Huckleberry Finn’ (Mark Twain, 1884)
Aangezien we net toch al in Amerika aangekomen zijn, kunnen we net zo goed een beetje naar boven trekken. Naar Missouri om precies te zijn, waar dit verhaal begint. ‘Huckleberry Finn’ is net zoals ‘To kill a mockingbird’ een boek waarin de tijdsgeest van vroeger goed te herkennen is. Ook hier spelen de klasse ongelijkheid en het racisme in Amerika een grote rol. Ondanks het ouderwetse taalgebruik in dit boek, leest ‘Huckleberry Finn’ makkelijk (makkelijker dan ‘To kill a mockingbird’ in ieder geval) en ben je er sneller doorheen dan je zelf zou verwachten.

8. Augustus: ‘The Circle’ (Dave Eggers, 2013)
Als het concept van ‘Klara and the Sun’ al interesse bij je heeft opgewekt, dan zou ‘The Circle’ van Dave Eggers zomaar ook een boek voor jou kunnen zijn. In dit boek schetst Eggers een toekomst waarin de samenleving volledig overgenomen lijkt te zijn door sociale media. Alles draait om leuk gevonden worden, goede contacten leggen etc. Een interessant boek wat goed aansluit bij problematiek die regelmatig wordt besproken in colleges wanneer het gaat over kinderen/jongeren en mediagebruik. Bovendien kan je na het lezen ook de film uit 2017 (met Emma Watson!) bekijken. Lekker voor een rustige zomermiddag in de schaduw.

9. September: ‘The Vegetarian’ (Han Kang, 2016)
Ook dit veel geprezen boek gaat over een relevant onderwerp, namelijk vegetarisch eten. Steeds meer mensen (en zeker studenten) eten minder en minder vlees. Echter zal hun reden hopelijk niet hetzelfde zijn als de bizarre reden van Yeong-hye. De keuze* om vegetarisch te gaan eten loopt bij haar dan ook niet zo goed als bij de meesten.

10. Oktober: ‘Alles wat er was’ (Hanna Bervoets, 2013)
Aangezien oktober de eerste echte herfstmaand is (en bovendien de maand van Halloween), leek het mij wel toepasselijk om dit boek voor deze maand voor te stellen. ‘Alles wat er was’ is een bizar boek over een dystopische wereld, die langzaam maar zeker steeds absurder lijkt te worden. Dit boek is natuurlijk geen Stephen King, maar doordat het hoofdpersonage langzaam haar grip op de realiteit verliest, leest het regelmatig wel als een echt horrorverhaal. Perfect dus om in oktober eens mee te beginnen.

11. November: ‘Carry On’ (Rainbow Rowell, 2015)
November is voor mijn gevoel altijd een van de saaiste maanden van het jaar. Net na Halloween en net voor alle leuke feesten die ons in december tegemoet komen. Daarom is ‘Carry On’ het perfecte boek om in deze maand aan te beginnen. Gelijkend aan Harry Potter (en daarmee lekker nostalgisch), gaat dit verhaal over een wereld vol magie. Simon Snow (de hoofdpersoon) heeft waarschijnlijk de meeste magie in zich van iedereen. Helaas is er een probleem. Hij kan deze totaal niet beheersen. Dit boek is niet in alle opzichten een literair hoogstandje, maar leest wel lekker door. Bovendien denk ik dat we toch allemaal nog wel eens kunnen genieten van een wereld vol magie en tienerdrama.

12. December: ‘Norse Mythology’ (Neil Gaiman, 2017)
Het laatste boek op deze lijst leek me de juiste om helemaal tot en met december te bewaren. December is zowel de eerste wintermaand als de maand waarin vele traditionele feesten plaatsvinden. Een boek over een koude locatie zoals Noorwegen en traditionele verhalen zoals mythen is in deze maand dan ook volledig op zijn plaats. Bovendien leer je in dit boek ook nog eens meer over de Noorse Goden. Een goede, leerzame afsluiter voor het jaar dus!

Ik wens jullie veel succes met jullie goede voornemens (wat deze dan ook mogen zijn)! Ook hoop ik dat jullie deze 12 boeken (of 12 andere natuurlijk) gaan lezen in 2022, en zo ook 12 boeken in 12 maanden kunnen uitlezen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *