Niet-studiegebonden

Paarse vrijdag

Op 10 december is het weer Paarse Vrijdag. Dit is een actiedag die georganiseerd wordt door de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Veel middelbare scholen doen hier al jaren aan mee in verschillende maten. Sinds vorig jaar wordt Paarse Vrijdag ook georganiseerd op basisscholen. In het kader van deze actiedag wilden wij als Blogco stil staan bij waarom Paarse Vrijdag zo belangrijk is en hoe je het zelf kan toepassen in het onderwijs.

Wat is Paarse Vrijdag?

Zoals ik net al noemde is het een actiedag georganiseerd door de GSA. Het is bedoeld om meer aandacht te brengen naar gender- en seksuele-diversiteit op scholen. Dit wordt gedaan om kinderen te leren dat er mensen zijn die zich niet als hetero of man of vrouw identificeren, maar juist als lesbisch, biseksueel, non-binair of transgender. Om hier aandacht naar te brengen, worden de leerlingen gestimuleerd om Paars te dragen. Daarnaast biedt het docenten de mogelijkheid om stil te staan bij diversiteit in de lessen die ze geven. Ondanks dat er de afgelopen tijd meer aandacht besteedt wordt aan diversiteit, is het namelijk nog steeds op veel scholen geen vast onderdeel van het curriculum. Door hier tijd aan te besteden kan het kinderen laten zien dat jij als docent, werkgever of voorbeeldfiguur een veilige plek bent om hun identiteit te delen.

Door het dragen van de paarse kleur laten de leerlingen en docenten zien dat op hun school iedereen zichzelf mag zijn en dat niemand wordt gepest of buitengesloten om zijn, haar of diens identiteit of seksuele voorkeur. Daarnaast worden er soms grote evenementen georganiseerd op scholen zoals het huren van een DJ. Het kan ook op kleinere schaal door het verspreiden van promotiemateriaal, het doen van een spel tijdens de lessen of een prijsuitreiking van de mooiste paarse outfit.

Sinds vorig jaar richt paarse vrijdag zich ook op basisscholen. Toen deden er maar liefst 500 basisscholen mee. Dit is natuurlijk een interessante doelgroep voor leden van onze vereniging. Daarom heb ik wat dingen op een rijtje gezet die je kan doen als je met jonge kinderen werkt, of als je stage loopt op een basisschool (of als je er werkt!).

Wat kan ik doen op Paarse Vrijdag?

Iets heel simpels wat je natuurlijk kan doen is paars dragen en vervolgens aan anderen uitleggen waarom je gekozen hebt om paars te dragen. Door hier open over te zijn creëer je een veilig klimaat voor de kinderen waar je mee werkt of voor je klasgenoten of collega’s. Je laat zien dat je diversiteit accepteert en dat hun identiteit door jou gerespecteerd zal worden.

Een extra stap die je kan zetten is vragen of jouw school of werkomgeving promotiemateriaal wil ophangen of plaatsen op sociale media. Via de website van GSA en Paarse Vrijdag kan je gratis promotiemateriaal opvragen en afdrukken. Zo hebben ze bijvoorbeeld posters beschikbaar en een overzicht met waar Paarse Vrijdag voor staat. Ook zijn er formats voor Instragram story’s en, voor als je een les erover wil geven, formats voor powerpoint presentaties.

Als je werkt op een basisschool kan je naar aanleiding van je paarse kleding een gesprek aangaan met je leerlingen als ze hiervoor openstaan. Je kan ook een les voorbereiden waarin je verschillende begrippen bespreekt. Als je dit gaat doen, zorg dan dat je goed voorbereid bent op eventuele vragen die ze kunnen stellen, dit kun je bijvoorbeeld doen door op de website van GSA te kijken. Er is een apart kopje dat kennisbank heet, met uitleg over belangrijke begrippen. Voor kinderen op de basisschool is dit een goede manier om kennis te maken met gender- en seksuele-diversiteit.

Om het leuk en speels te maken voor kinderen kan je ook een bingo doen of een verkiezing van de mooiste paarse outfit. Tips hiervoor vind je ook op de website van GSA. Ook kan je met oudere kinderen stilstaan bij belangrijke lhbti-mensen en uitleggen wat zij voor de samenleving betekenen of hebben betekend. Denk hierbij aan politici, influencers, schrijvers, mensen die ze van tv kennen etc. Je kan hierbij ook tijd besteden aan bespreken van acceptatie en waarom het belangrijk is om iedereen te respecteren.

Ik hoop dat deze tips je een beeld hebben gegeven over wat jij kan doen deze Paarse Vrijdag en waarom het belangrijk is om deze diversiteit met kinderen te bespreken en zichtbaar te maken.

Liefs,

De BlogCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *