The most wonderful time of the year
Pakjesavond is nog maar net achter de rug en bij veel mensen staat de kerstboom alweer klaar. Hartstikke leuk die feestdagen, maar naast een heleboel gezelligheid zijn de decembermaanden natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met cadeautjes. Ik weet nog goed dat ik fanatiek de Intertoysgids doorbladerde om een perfect verlanglijstje samen te stellen. Bijna iedere winkel heeft etalages vol pakjes en overal zie je reclames die je de allermooiste cadeaus aanprijzen. En dat doen die reclamemakers heel slim. In een onderzoek uit 2010 bleek dat reclames die gericht zijn op kinderen een grote invloed hebben op de cadeaus die kinderen op hun verlanglijstje zetten (Buijzen & Valkenburg, 2010). Meer dan de helft van de onderzochte groep vroeg om ten minste één product dat in die periode geadverteerd werd. In de tijd tussen 2010 en nu is de invloed van sociale media enorm toegenomen, denk bijvoorbeeld aan YouTubers die betaald worden om speelgoed te reviewen. Het zou dus best mogelijk zijn dat dit percentage nu nog hoger ligt.
De verlanglijstjes zullen dus in ieder geval goed gevuld zijn, maar de moeilijkste keuzes moeten nog gemaakt worden. Ieder jaar is er namelijk weer dezelfde discussie: hoeveel cadeaus geef je je kind? Dat meer niet altijd beter is, werd aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Oxford. In een onderzoek onder 3000 kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud bleek dat kleuters met veel speelgoed sneller afgeleid waren en daardoor minder geconcentreerd speelden. Marijke Bisschop, pedagoog en auteur van het boek Opvoeden in een verwenmaatschappij, geeft in de Volkskrant aan dat ouders de neiging hebben hun kinderen meer te verwennen om te compenseren voor een schuldgevoel. Ouders werken veel, en willen de momenten dat ze wel bij hun kind zijn zo leuk mogelijk maken. De Volkskrant geeft ook een tip voor het geven van cadeaus: de vier-cadeaus-regel, overgewaaid uit Amerika en Engeland. Volgens deze regel koop je één cadeau van het verlanglijstje, één product dat het kind echt nodig heeft, één kledingstuk en iets om te lezen.
Nog best lastig dus, die cadeautjes. Dat volwassenen niet de enige zijn die stress ervaren tijdens de feestdagen wordt duidelijk op de website van Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij geven tips voor kinderen die last hebben van ‘Sinterklaasstress’. Een beetje opwinding rondom Sinterklaas is leuk, maar voor sommige kinderen wordt de spanning rondom het hele feest te veel. Deze kinderen kunnen niet slapen van de spanning en worden soms zelfs ziek van de stress. Orthopedagoog Marieke van Werkhoven geeft als tip om een aftelkalender te gebruiken. Zo weten kinderen wanneer grote gebeurtenissen, zoals bezoek van Sinterklaas op school of pakjesavond, zullen plaatsvinden. Dit zorgt voor duidelijkheid en daarmee ook voor rust. Verder geeft van Werkhoven aan dat het kan helpen om een kind van tevoren te vertellen wat er ongeveer gaat gebeuren. Hoe de intocht van Sinterklaas er aan toe gaat bijvoorbeeld, of dat ze de Sint op school een handje mogen geven.
Al met al is het dus nog niet zo makkelijk om de feestdagen gezellig door te komen. Gelukkig is de Sint het land weer uit en is kerststress een minder groot begrip in Nederland. En die cadeautjes? Onder andere de Telegraaf meldde dat vanaf woensdagavond 5 december veel cadeaus alweer terug te vinden zijn op Marktplaats. Dank u Sinterklaasje!