Activiteiten Emile,  Studiegebonden

PTSS bij kinderen: hoe ga je daar mee om?

Op 13 juni organiseert Emile samen met ervaringsdeskundige Bianca Dekker van praktijk ‘PTSS de baas’ een lezing over PTSS bij kinderen. Hierbij wordt besproken hoe iemand het beste met de stoornis kan omgaan. Maar wat is PTSS nu eigenlijk en hoe ontstaat het? Ik zet het even voor jullie op een rijtje.

Wat is PTSS?

Ieder mens maakt weleens wat schokkends mee in hun leven. Hierna kunnen ze kortdurende stressklachten hebben; dat is normaal. Helaas ontwikkelen sommige mensen na zo’n stressvolle situatie PTSS. PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Bij deze stoornis heeft een volwassene of kind vaak last van stress en angst nadat deze een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Ze hebben dan moeite het trauma te verwerken. Dit kan een langere tijd duren, daarom is PTSS een langdurende stoornis.

Hoe ontstaat PTSS?

Kinderen kunnen PTSS ontwikkelen wanneer zij een gebeurtenis hebben meegemaakt die voor hen erg stressvol was. Voorbeelden van zulke gebeurtenissen zijn lichamelijk of seksueel misbruik, getuige of slachtoffer zijn van geweld of het meemaken van een natuurramp of oorlogsgeweld.

Wat zijn de symptomen van PTSS?

PTSS kan erg heftig zijn, waardoor iemand niet meer normaal kan functioneren in het dagelijkse leven. Het hoofdsymptoom van PTSS is het herbeleven van de traumatische gebeurtenis. Hierbij komt het trauma ongewild in je gedachten en kan het voelen als je het opnieuw beleeft. De meeste mensen reageren hier erg angstig op. Ook gaan mensen met PTSS alles vermijden dat dan ook maar iets te maken heeft met het trauma. PTSS-patiënten zijn vaak prikkelbaar en hebben last van veel spanning en stress. Dit heeft veel invloed op hun slaapritme en hun concentratie. Wat ook nog zou kunnen gebeuren is dat je je na zo’n trauma erg depressief voelt en dat je jezelf gaat verwaarlozen.

Hoe behandel je PTSS?

De eerste stap is erkenning van de stoornis. Wanneer de bovengenoemde symptomen optreden, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Die kan iemand dan doorverwijzen naar de juiste professional. En de behandeling? Daar gaat ervaringsdeskundige Bianca Dekker van alles over vertellen tijdens de lezing ‘PTSS bij kinderen’.

Heb ik je interesse gewekt? Op 13 juni zal de lezing plaatsvinden op het FSW om 19.00 uur.

Ben jij er ook bij?

Liefs, Laura

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *