Studiegebonden

KOPP-gezinnen


Vandaag schrijven we jullie over KOPP-ouders. Misschien heb je hier al eens van gehoord op je studie of misschien is het helemaal nieuw voor je. KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (en/of verslavingsproblematiek). Voor kinderen die opgroeien met een ouder die psychische problemen heeft, kan dit best een uitdaging zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld de rol en de taken van hun ouders over willen nemen. Als een kind op jonge leeftijd hiermee te maken krijgt, is het risico groter dat het zelf in moeilijkheden komt, dan wanneer het kind op latere leeftijd hiermee te maken krijgt. Daartegenover staat dat als een kind veel zelfvertrouwen heeft, het juist minder risico heeft zelf problemen te ontwikkelen. Gelukkig is het zo dat een groot gedeelte van deze KOPP-kinderen zonder problemen opgroeit. Het is in ieder geval belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren om hulp in te zetten bij kinderen die wel een verhoogd risico vormen. Zo kunnen ernstige problemen voorkomen worden. In deze blog schetsen we een wat breder beeld van het onderwerp.


Kinderen die opgroeien in een KOPP-gezin, hebben later een grotere kans om psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen. Bij psychische problemen valt te denken aan angst, schizofrenie, depressie en persoonlijkheidsstoornissen zoals borderline. Verslavingen gaan bijvoorbeeld om alcohol of drugs verslavingen. Ouders moeten een manier vinden om met hun psychische problemen om te gaan. Tegelijkertijd proberen ze tijd en aandacht besteden aan hun kinderen. Dit vergt vaak veel moeite en kan soms heel moeilijk zijn binnen een gezin. Hoe kan dit kind en dit gezin nou het best geholpen worden. De effecten van onderzoek naar KOPP-interventies zijn helaas nog niet eenduidig. Een ding dat zeker is, is dat de hulp niet alleen gericht moet zijn op de ouder met deze psychische problemen, maar vooral ook op de relatie tussen de ouder en het kind. Ook is het erg belangrijk om brusjes te betrekken en omgevingsfactoren mee te nemen.
Kinderen in KOPP-gezinnen kunnen op jonge leeftijd al kenmerken vertonen. Kenmerken waaraan gezien kan worden dat een kind te maken heeft met een KOPP-gezin, zijn bijvoorbeeld parentificatie, schaamte- en schuldgevoelens, zichzelf wegcijferen en geen vriendjes mee naar huis durven nemen. De gevolgen verschillen natuurlijk per leeftijdsfase. Het is belangrijk om deze tijdig te signaleren en professionals in te schakelen, zodat tijdig ingegrepen kan worden. Belangrijk is om je te realiseren dat deze ouders van hun kinderen houden en hun kinderen ook van deze ouders. Ze willen natuurlijk het beste voor hun kind en daarom is het in het belang van het gezin om eerst de problemen op te lossen binnen het gezin.

Hopelijk vinden jullie het net zo interessant als wij en tot snel bij de volgende blog post!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *