Studiegebonden

Adviescolumn: ‘Help, mijn kind … ‘

Je komt het vast nog wel eens tegen: een adviescolumn in een tijdschrift of op het internet. De titel leest dan: ‘Help, mijn man/kind/moeder/vriendin/vriend ..’ enzovoort. Iemand stort zijn hart uit om hopelijk zo een oplossing te krijgen van de vrouw of man achter de column. Vaak genoeg worden er situaties geschetst die je zelf ook wel eens hebt meegemaakt of die je gaat meemaken, bijvoorbeeld wanneer je kinderen krijgt. Dit zijn de beste kort-door-de-bocht antwoorden op de meest gestelde vragen over jonge kinderen en opvoedsituaties:

‘Help, mijn kind luistert niet naar mij!’

Kinderen leren door wat we doen, niet door wat we zeggen. Word eerst zelf kalm. Het kind zal zelf ook alleen maar bozer/agressiever worden als hij of zij ziet dat jij dit doet (hallo sociale leertheorie!). Ook is het belangrijk dat je de gevoelens en verlangens van je kind erkent. Misschien is zijn opstandige gedrag een schreeuw om hulp. Vertel je kind wat hij daarvoor in de plaats kan doen. Zo ziet hij of zij dat het ook op een andere manier kan.

‘Help, mijn kind is agressief naar mij en anderen toe!’

De leeftijd van een kind is bij deze uitspraak erg belangrijk. Bij een peuter van 2 of 3 jaar is agressie eigenlijk best normaal. Een peuter van deze leeftijd uit zich meestal lichamelijk, omdat het z’n emoties nog niet goed onder woorden kan brengen. Ook kan het kind zich dan nog niet inleven in een ander en heeft dus niet door dat hij of zij een ander pijn doet. Kinderen van 4 jaar hebben meer opties wanneer ze iets willen oplossen of vragen. Echter, als emoties hoog oplopen, vallen ze snel terug in oude gewoontes. Als je kind agressief is, let dan goed op wat er aan de hand zou kunnen zijn. Misschien is je kind gefrustreerd, onzeker of heel bang. Als je kind ouder is dan 6 jaar, kan je ook nagaan of hij of zij misschien een stoornis heeft die dit gedrag kan veroorzaken.

‘Help, mijn kind wordt gepest!’

Pesten kan het leven van een kind erg beïnvloeden, thuis en op school. Ga na op welke manier je kind gepest wordt. Is er sprake van verbaal of fysiek pesten? Misschien is er sprake van cyberbullying.  Ga ook na wat het kind zelf al heeft gedaan om het pesten te laten stoppen. Is de leraar bijvoorbeeld al op de hoogte? Verzamel daarna samen met het kind ‘bewijsmateriaal’: namen van pesters, berichtjes die zijn verstuurd, ooggetuigen enzovoort. Betrek de leerkracht en bespreek wat het anti-pestprotocol is op school. Het is belangrijk dat het kind zijn ervaringen bespreekt, hoe moeilijk dat ook voor hem of haar is.

‘Help, mijn kind wil niet naar school!’

Dit is een zinnetje wat echt alle moeders wel eens zullen horen: ‘Mama, ik wil niet naar school vandaag’.  Het belangrijkste om dan te doen is erachter te komen waarom niet. Ligt de oorzaak op school of thuis? Probeer met je kind te praten op een rustig moment, dus liever niet op het moment dat je kind niet naar school wilt. Veel voorkomende redenen zijn verlatingsangst, pesten (zie hierboven), faalangst, te veel prikkels of de sfeer in de klas is niet fijn. Ga ook praten met de leerkracht van je kind, vaak kan deze je al veel meer informatie geven.

Zo’n adviescolumn lijkt misschien een beetje suf, maar kan mensen vaak toch goed helpen. Hoe vaak heb jij dan wel niet wat advies bekeken op het internet? Samen gaat beter dan alleen ?

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben gehad of hier in de toekomst wat aan hebben!

Veel liefs,

Laura

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *