De Ramadan en het Suikerfeest: Wat, Waarom en Hoe?
De Ramadan is een van de belangrijkste maanden binnen de Islam, en wordt dan ook wereldwijd door miljoenen Moslims gevierd. Misschien heb je de termen Iftar, Hilal of Fidya wel eens gehoord, of misschien zijn ze wel helemaal niet voor je. In dit blog vertellen we iets meer over de betekenis van de Ramadan, de voorbereidingen, en hoe het Suikerfeest wordt gevierd.
Wat is de Ramadan, en hoe gaat de voorbereiding in zijn werk?
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische maankalender, en staat ook wel bekend als de maand van het vasten. Tijdens deze periode mogen Moslims van zonsopkomst tot zonsondergang onder andere niet eten, drinken en roken. Daarnaast is het tijdens het vasten ook verboden om over anderen te roddelen, te vloeken of te liegen. De voorbereiding op de Ramadan en het vasten begint vaak al enkele dagen, en soms ook weken, van tevoren. Deze voorbereidingen kunnen bestaan uit:
- Het spiritueel voorbereiden, bijvoorbeeld door meer te bidden en vaker de Koran te lezen.
- Het verminderen van ‘slechte’ gewoonten, zoals roddelen over anderen of overmatig drinken.
- Het plannen van maaltijden voor de Suhoor (de ochtendmaaltijd) en de Iftar (maaltijd na zonsondergang).
Waarom wordt er binnen de Islam gevast?
Het vasten tijdens de Ramadan is een van de vijf zuilen van de Islam, en is daarom binnen het geloof ontzettend belangrijk. Het helpt Moslims om dankbaarheid en zelfdiscipline te ontwikkelen, en daarnaast om empathie te voelen voor mensen die het minder hebben. Tevens is het ook een periode van spirituele reiniging en reflectie.
Wanneer vindt de Ramadan plaats?
Het begin van de Ramadan wordt bepaald aan de hand van de Islamitische maankalender. Deze kalender heeft betrekking op het begin van de waarneming van een nieuwe maan. Deze waarneming wordt ook wel de Hilal genoemd. Tegenwoordig gebruiken sommige landen astronomische berekeningen om vooraf te kunnen bepalen wanneer deze nieuwe maan zichtbaar wordt. Maar dit is niet in alle landen het geval, waardoor niet in alle landen de Ramadan op dezelfde dag begint. Sommige landen wachten op een lokale waarneming, en andere landen houden de waarneming van Saudi-Arabië aan. Dit jaar is de Ramadan van 28 februari tot en met 30 maart.
Wie doen er mee aan de Ramadan?
Tijdens de Ramadan vasten alle gezonde en volwassene Moslims. Niet iedereen is verplicht om hieraan mee te doen. Zo gelden er uitzonderingen voor mensen die bijvoorbeeld niet in staat zijn om te vasten. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een (chronische) ziekte, zwangere vrouwen, of ouderen. Om toch hun steentje bij te kunnen dragen, kunnen zij een Fidya geven. Een Fidya is een vorm van liefdadigheid waarbij je geld betaalt, wat gelijk staat aan het bedrag waarmee je één maaltijd kunt geven. Dit betaal je dan per dag. Je betaalt alleen een Fidya wanneer je de gemiste dagen van de Ramadan niet op een later moment kan inhalen. Dit inhalen noem je de Qadha. Kinderen hebben ook een vrijstelling voor de Ramadan. Pas wanneer ze de puberteit in gaan, zijn ze verplicht om mee te doen. Voor meisjes betekent dit dat ze mee mogen doen wanneer ze voor het eerst ongesteld zijn geworden. Kinderen zijn vaak wel heel erg nieuwsgierig naar de Ramadan en vinden het heel erg interessant. Vandaar dat het wel eens voorkomt dat ook kinderen een aantal uur of een dagje vasten.
Hoe ziet een dag tijdens de Ramadan eruit?
Een dag tijdens de Ramadan kan in drie delen worden opgesplitst.
- Suhoor: Dit is de laatste maaltijd voordat het vasten begint. Moslims eten en drinken voordat de zon opkomt, vaak voedzame maaltijden om zo de dag door te komen.
- Het Vasten: Vanaf zonsopgang tot zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. Gedurende de dag focussen Moslims zich op gebed, liefdadigheid en zelfreflectie.
- Iftar: Bij zonsondergang wordt het vasten verbroken, traditioneel met water en dadels, gevolgd door een uitgebreide maaltijd samen met familie en vrienden.
Wat is het Suikerfeest precies?
Het Suikerfeest is een van de belangrijkste feestdagen in de Islamitische wereld, en het markeert het einde van de Ramadan. Het feest begint met een ochtendgebed in de Moskee, en wordt vervolgens gevolgd door een verplichte liefdadigheidsgift voor minderheden. Daarna komen families bij elkaar om samen te genieten van een maaltijd. Het Suikerfeest staat bekend om heerlijke zoetigheden en lekkernijen, en kinderen krijgen vaak nieuwe kleding en cadeautjes.
Hopelijk weten jullie nu iets meer over de Ramadan en het Suikerfeest! Alle leden die hieraan meedoen wensen wij nog heel erg veel succes! <3
Liefs,
PubliCo ‘24/’25