Studiegebonden

Wat doet een pedagoog binnen de jeugdzorg?

Al veel van jullie zijn met de term “jeugdzorg” in contact gekomen. Vandaag nemen we een kijkje naar wat de rol van een pedagoog bij de GGZ inhoudt. Binnen de jeugdzorg bij de GGZ (en in het algemeen) hebben pedagogen een belangrijke taak. Pedagogen bieden ondersteuning aan en dragen bij aan de hulp en zorg aan jeugdigen, gezinnen en medeopvoeders. Ze kijken hierbij niet alleen naar het kind zelf, maar ze kijken ook naar de omgeving waarin het kind opgroeit. Hierbij wordt ook gekeken naar het sociale netwerk.

Al wordt de taak van een pedagoog kort omschreven bij de GGZ dan richt hun zorg zich op het voorkomen, behandelen en genezen van mensen met een psychische aandoening. Doordat zo’n 5% van alle jeugdige in Nederland een psychische aandoening heeft wat leidt tot ernstige beperkingen in het functioneren of tot een verhoogd risico op een verstoorde ontwikkeling is de hulp die pedagogen bieden erg belangrijk.

Wanneer er een diagnose is gesteld kan de (ortho)pedagoog helpen bij het behandelen van het kind. Pedagogen houden wel rekening met de beste behandeling voor het kind, dit kan namelijk op verschillende manieren. De hulp die wordt aangeboden moet namelijk wel aansluiten bij de ernst van de problematiek, dus licht waar het kan en intensief waar nodig is. Er kan sprake zijn van 1 op 1 behandeling, ouderbegeleiding, systeemgesprekken voor het hele gezin of een combinatie. Uiteindelijk is het doel van deze pedagogen dat ze mensen zo goed mogelijk zelfstandig laten functioneren in de samenleving. Hierdoor kan het ook wel investeren in de toekomst genoemd worden, want de kinderen van nu zijn de toekomst van later. Al zitten deze kinderen goed in hun vel zal dat positiever uitpakken dan wanneer deze kinderen niet geholpen worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *