Niet-studiegebonden

Tussenjaar tips!

Misschien heb je er weleens over nagedacht om een tussenjaar te nemen na je bachelor. Wij zouden het zeker aanraden als jij meer van de wereld wilt zien of wilt bijkomen van je studie. In dit blog gaan we meer vertellen over onze tussenjaren en een aantal leuke opties.

Amber’s ervaring

Sinds de tweede klas wist ik al dat ik een tussenjaar wilde nemen, en in 2024 was het eindelijk zover. Van september tot eind januari heb ik fulltime gewerkt en 3 baantjes gehad. Dit alles om in februari samen met een vriendinnetje te vertrekken richting Azië. Eerst zijn we zelfstandig 6 weken door Vietnam gereisd; van zuid naar noord. De ultieme highlights zijn Hoi An, Ninh Binh en de Ha Giang Loop. Tijdens de Ha Giang Loop reis je 3 of 4 dagen achterop een scooter door het adembenemende gebergte van Vietnam heen. Hierna zijn we overgevlogen naar Bangkok en hebben we een groepsreis door heel Thailand gedaan. Plekken en dingen die je hier zeker moet bezoeken zijn Chiang Mai, Pai (tipsy tubing, Pai canyon) en Khao Sok National Park.  Het was echt super vet en door de reis heb ik mensen over heel de wereld ontmoet!!

Renske’s ervaring

Ik was even helemaal klaar met school en wilde meer van de wereld zien, dus na het vwo heb ik een tussenjaar genomen. Ik heb toen vijf maanden in Nova Scotia, Canada gewoond waar ik naar een high school ben gegaan! Daarna heb ik een interrailpas gekocht en ben ik met twee vriendinnen door Europa gereisd met de trein, met als hoogtepunt Ljubljana in Slovenië. Ten slotte ben ik samen met een vriendin met de auto door het Verenigd Koninkrijk gereden. Ik vond mijn tussenjaar echt geweldig en als je avontuurlijk bent zou ik het zeker aanraden! Vooral als je je rijbewijs hebt zou ik echt aanraden om een roadtripje te doen en lekker te kamperen (als je geen luxepoes bent).

Andere opties

Workaway is een optie die je kunt combineren met het reizen. Via Workaway werk je een aantal uur per dag in ruil voor accommodatie en soms zelfs ontbijt. Dit vermindert een groot gedeelte van de reiskosten, waardoor je nog langer weg kunt gaan. Er zijn verschillende soorten baantjes die ze aanbieden, van baliemedewerker bij een hostel tot koeien melken op een boerderij. Dit alles neemt niet te veel tijd in beslag en zorgt toch voor een unieke ervaring. Een andere optie voor je tussenjaar is om te gaan werken als au pair. Dit betekent dat je bij een gastgezin in het buitenland woont. Je ondersteunt de ouders met de verzorging van hun kind en met licht huishoudelijk werk, maar buiten dat ben je natuurlijk ook voor een aantal maanden in het buitenland. Deze optie sluit zeker ook goed bij onze studie aan! Een optie die hierbij aansluit is jezelf oriënteren op het toekomstig werkveld. Je kunt hier lekker de tijd voor nemen. Andere opties zijn om je talent of hobby’s uit te oefenen, denk hierbij aan een taal of surfreis. Nog een laatste zeer gewaardeerde optie is vrijwilligerswerk. Bedrijven als EF reizen, vrijwillig wereldwijd, en Kilroyworld staan te popelen om nieuwe vrijwilligers aan te nemen en samen de wereld een stukje mooier te maken.

Waar moet je rekening mee houden?

Een tussenjaar is niet een en al pret. Al die reizen kosten natuurlijk bakken vol geld. Je kunt zeker op budgetreis gaan, bijvoorbeeld naar Vietnam zoals Amber. Toch is het niet gratis, je zal dus moeten sparen. Wij hadden zelf – zeker aan het einde – weinig motivatie om te werken. Een oplossing hiervoor is om een baan te zoeken die je heel leuk vindt, misschien iets gerelateerd aan onze studie.

Als je nog reis(budget)tips nodig hebt, kan je ons altijd een berichtje sturen. We denken graag mee en kunnen uren over tussenjaren praten 🙂

Liefs,

De PubliCo 24/25

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *